Niğde ve Bor’a “Pura Vida Felsefesi” gelecek!

Niğde ve Bor’a “Pura Vida Felsefesi” gelecek!  Özü şudur. "Pozitif yaşam. Hayat anlamla donatıldığı ölçüde güzeldir. O yüzden sorumluluk alıp, olumlu ve anlamlı olanı üretmeye yönelmeliyiz"   Vizyonunuz kutlu olsun!

YORUM 14.03.2019, 09:04 14.03.2019, 09:34
Niğde ve Bor’a “Pura Vida Felsefesi” gelecek!
Vizyon; ...gelecek resmi, gelecekte olunması gereken yer, hedeflenen nokta.

Bundan 27 yıl önce…

Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi 1992 yılında Türkiye Cumhuriyeti  49. Hükümetinin Devlet Bakanı  hemşerimiz Akın Gönen’in büyük çabaları ile kuruldu. O dönem birinci derecede kalkınmada öncelikli iller açıklandı Niğde yoktu… Kendi hükümetini mahkemeye verdi ve mahkeme sonuçlanmadan hükümet Niğde’yi birinci derece kalkınmada öncelikli iller arasına kattı. Deri Sanayi taşındı ve adam akıllı OSB yolunda devam ediyor. En son güneş paneli ve hücre üretimi fabrikası temeli atıldı. Vizyon budur.

OSB’nin temeli atıldığı yıllarda  Bor - OSB karayolu 4 şeritli yapıldı. Çünkü gelişecek OSB ve ileride karşısına yapılacak havaalanı da düşünülmüştü. Vizyon budur.

Bu günlerde Ecemiş Suyu’nun Aksaray’a taşınması  tartışmasını  yaşıyoruz değil mi? Oysa…

Devlet Eski Bakanı, 17. ve 20. Dönem Milletvekili Akın Gönen, Çamardı Demirkazık’da doğup, onlarca kaynakla beslenerek Akdeniz’e dökülen Ecemiş Deresinin Niğde, Bor, Altunhisar’a içme suyu ve tarımsal sulamada kullanılmak üzere 1998 yılında fizibilite için  ödenek çıkartıp, “Ecemiş Projesi Anadone Toplama ve Master Planı” ismi ile bu projenin ihalesini yaptı. İki yıllık çalışmalar sonucunda buna ait çizimlerle birlikte rapor hazırlandı, kitaplaştırıldı,  projenin verimli, gerçekleştirilmesi mümkün olduğu resmileşti. 2010 yılında tamamlanacak devasa ve heyecan veren bir projeydi. Vizyon budur… 

Ecemiş projesi,  Niğde’nin tarımsal kalkınması için şart bir proje idi. Bugün Ecemiş Suyu hatırlandı oysa yıllar önce Akın Gönen’in bu projesinin takibi gerekiyordu. Bundan 3-5 yıl önce “Niğde Anadolu’nun Çukurovası olacak” seçim vaadi ile oy alıp unutmak hangi iki dönemlik vekile aitti? Vizyonsuzluk da budur.

Ecemiş Suyunun katıldığı tarımsal sulama ardından onu tamamlayacak bir proje daha  1996 yılında Akın Bey'den geldi.  İlimizde Patates Üretme İstasyonunu, onun döneminde  Patates Araştırma Enstitüsüne dönüştürüldü.  Bu gün bu Araştırma Enstitüsü yerli tohum üretimine ve ihracına başladı. En büyük sorun tohumdu.Ekibi ile Dr. Servet Servi'yi Enstitü başına getirdi. Şuan yerli patates tohumu sorunu çözüldü.  Geçen hafta tarım bakanı da ziyaret etti.  Vizyon budur.

Bütün bunların yanına Araştırma Geliştirme, kalifiye eleman gerekliydi… 1992 yılında Niğde Üniversitesini kurdurdu. İlk Anadolu Lisesini  Bor İlçesinde kurdurdu. Vizyon budur.

Bu ilden nice iktidar siyasetçileri geçti… İsimleri için hafızanızı zorlayın… Vizyonları yoktu zaten… Misyonları da olmadı…  (Misyon; bugün hangi konumda, kimlerle ne yaptığı)

Akın Gönen Bey'in yaptığı bir nevi balık tesisi kurmakla birlikte, balık tutmayı da öğretti. Onun 25-30 yıl önceki vizyonu, geçtiğimiz gün Bor İlçesine bir büyük yatırım kazandırdı.

Eko-re Temiz Enerji şirketi yıllardır sürdürdüğü fizibilite, plan, finans, proje, bürokrasi vb.  zorlu çalışmalar neticesinde güneş paneli ve hücre üretimi fabrikası kuruyor. Temeli geçtiğimiz gün atıldı. Bu fabrika sürecini yakından takip edenlerden biriyim. Eko-re Temiz Enerji Ceo’su Serhan Süzer ile 4 yıl önce oturup sohbet etme imkanım da oldu. Genç, son derece pozitif,  mütevazi birisi. Temel atma töreninde  en net bilgiyi  Eko-re Temiz Enerji Ceo’su Serhan Süzer verdi. (Burada tıklayın)

Aslında bu tesis başka illerde çok daha ekonomik yapılabiliyordu. En az 10 farklı il için bakan düzeyinde  teklifler ve çok kolaylıklar yapıldığını biliyorum.  Serhan Süzer kişisel bloğunda “Yatırım için Niğde’yi seçme nedenimiz” başlığı ile şunları yazmış.

“Oradaki idari yetkililerin Niğde Valisi, Bor Belediye Başkanının bize her konuda çok yardımcı olması, Eski adı Niğde Üniversitesi yeni adı Ömer Halisdemir Üniversitesi’nde güneş hücre laboratuvarının kurulmuş olması (ODTÜ’lü hocalar tarafından kurulmuş), Niğde’nin güvenli ve rahat bir yer olması, Halkın böyle büyük bir yatırıma çok istekli olması. Bence Niğde bizim yatırımımızı izleyen süreçte Türkiye’de güneş enerjisinin merkezi konumuna gelecek….”

Temeli atılan bu yatırımın yerel mimarları, dönemin Valisi Necmettin Kılıç, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat ve İl Özel İdare Ar-Ge personeli Ali İlker Atabay’dır.

Yılların emeği, çalışması ile bakanlığa sunulan proje,  Cumhurbaşkanımızın  onayı ile proje bazlı teşvik alarak gerçekleştiriliyor. Teşvik derken, önce  Eko-re firması 700 milyon dolarlık yatırım yapacak, 2023’de tamamlanacak ardından vergi, stopaj, sgk primi, , enerji indirimi, nitelikli personel desteği gibi teşvikler alacak. Bunlar diploma boyutundaki teşvik belgesinde net yazıyor.

Bir kere yatırım bu fabrika ile kalmayacak. Daha başka yerli ve yabancı yatırımcı da gelecek.

Temel atma töreninde, ne yazık ki sadece sayın Vali Yılmaz Şimşek bazı konulara dikkat çekti. Bunlar,  Enerji İhtisas ve Endüstri Bölgesinin hemen hayata geçmesi, Niğde İl Özel İdaresince projelendirilen, üzerine yoğun çalışılan  Enerji Mükemmelliyet Merkezi, Niğde Uluslararası Akredite Güneş Paneli Test ve Kalite Kontrol Merkezi ve Niğde Karbon Ticaret Merkezi... Ayrıca  bunlarla bütünleşen Niğde Hayvancılık Organize ve Bio Enerji Endüstri Bölgesi olmak üzere bütün enerjimizi ve heyecanımızı bu yatırım ve projelere vermemiz lazım. Burada misyon sahibi siyasilere ve bürokrasiye büyük iş düşüyor. Bürokrasi deyince   hatırlatmakta fayda var. Niğde’den proje gelsin diye çırpındığını bildiğimiz KOSGEB Başkanı Cevahir Uzkurt hemşerimiz var. Vizyonumuz bu projeler  olsun…

Herkes birazda haklı olarak,  iş, aş, katma değer açısına takılıyor. Bu yatırım ekonomiden daha ötesini Niğde’ye Bor’a kazandıracak.

Evet…  Niğdeliye iş, aş ve katma değer de katacak ama asıl bu fabrika bileşenleri ile birlikte Bor ve Niğde’de toplumun sosyal dönüşümünü sağlayacak. Tıpkı yıllar önce köy olan MKE’dan dolayı gelişen, dönüşen Kırıkkale’de olduğu gibi.  Petrol ile Batman’da olduğu gibi. Yakın dönemde ise yine Güneş Enerjisi ile Karaman’da oluşacağı gibi.

Fabrika ile birlikte nitelikli personel gelecek,  belki de çaycısı, temizlikçisi bile İngilizce bilen olacak. Nitelikli personel ile etkileşim olacak, insanımızın ufku açılacak. Eğitim sektörü, alışveriş, yeme içme, konut sektörü değişime uğrayacak. Yan sanayisi de eklenince  işsizlik yok olacak, göç alacak. Her firma sosyal projeleri ile gelecek. Yerele yönelik sosyal, kültürel katkılar yoğun olacak.

Bu siteden tarihe not düşelim, 5 yıl sonra Niğde ve özellikle Bor İlçesinde dönüşüm olacak, hani hep marka şehir deriz ya, enerji kaynaklı markalaşma olacak.(Niğde'nin marka kent olması projesi için çalışan Prof.Dr. Mutlu Başaran Öztürk hocama duyurulur)  

Bundan yaklaşık 30 yıl önce ileriyi görerek oluşan,  Akın Gönen Bey’in vizyonu, yeni yeni vizyonlara yol açıyor, umut oluyor.

İzleyin bir şey daha kesin olacak; Niğde ve Bor’a “Pura Vida Felsefesi” gelecek!  Özü şudur. "Pozitif yaşam. Hayat anlamla donatıldığı ölçüde güzeldir. O yüzden sorumluluk alıp, olumlu ve anlamlı olanı üretmeye yönelmeliyiz"
 
Vizyonunuz kutlu olsun!

Kaynak: TİYO AJANS
banner697
Yorumlar (0)
banner832
Günün Anketi Tümü
BOR'da Hangi Yatırım Gerçekleştirilmeli... Geliştirilmeli...
BOR'da Hangi Yatırım Gerçekleştirilmeli... Geliştirilmeli...
Günün Karikatürü Tümü
Namaz Vakti 02 Nisan 2023
İmsak
Güneş
Öğle
İkindi
Akşam
Yatsı
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Galatasaray 26 63
2. Fenerbahçe 24 54
3. Beşiktaş 25 49
4. A.Demirspor 26 45
5. Trabzonspor 26 44
6. Başakşehir 25 44
7. Kayserispor 26 41
8. Konyaspor 25 34
9. Karagümrük 24 31
10. Antalyaspor 25 28
11. Alanyaspor 25 28
12. Sivasspor 25 27
13. Kasımpaşa 25 26
14. Gaziantep FK 25 25
15. Ankaragücü 25 25
16. İstanbulspor 24 24
17. Giresunspor 24 23
18. Hatayspor 24 23
19. Ümraniye 25 22
Takımlar O P
1. Samsunspor 29 63
2. Eyüpspor 28 53
3. Rizespor 27 52
4. Sakaryaspor 28 52
5. Pendikspor 28 50
6. Keçiörengücü 28 47
7. Bodrumspor 28 45
8. Göztepe 28 44
9. Boluspor 28 44
10. Manisa FK 27 42
11. Bandırmaspor 27 40
12. Altay 28 28
13. Tuzlaspor 27 28
14. Altınordu 28 26
15. Erzurumspor 27 25
16. Adanaspor 29 25
17. Gençlerbirliği 27 21
18. Denizlispor 29 17
19. Yeni Malatyaspor 29 16
Takımlar O P
1. Arsenal 29 72
2. M.City 28 64
3. M. United 26 50
4. Tottenham 28 49
5. Newcastle 26 47
6. Brighton 26 43
7. Brentford 28 43
8. Liverpool 27 42
9. Aston Villa 28 41
10. Fulham 28 39
11. Chelsea 28 38
12. Crystal Palace 29 30
13. Wolves 29 28
14. Nottingham Forest 28 27
15. Bournemouth 28 27
16. Leeds United 28 26
17. Everton 28 26
18. Leicester City 28 25
19. West Ham United 26 24
20. Southampton 28 23
Takımlar O P
1. Barcelona 27 71
2. Real Madrid 26 56
3. Atletico Madrid 26 51
4. Real Sociedad 26 48
5. Real Betis 26 45
6. Villarreal 26 41
7. Athletic Bilbao 27 37
8. Rayo Vallecano 26 36
9. Osasuna 27 35
10. Girona 27 34
11. Celta Vigo 26 34
12. Mallorca 27 33
13. Sevilla 27 31
14. Getafe 27 30
15. Real Valladolid 26 28
16. Cadiz 27 28
17. Espanyol 27 27
18. Valencia 26 26
19. Almeria 26 26
20. Elche 27 13

Gelişmelerden Haberdar Olun

@