Bor İlçesi içi bugün çok önemli idi… Bugün Bor OSB’de Bor ilçesini enerji ve ileri teknoloji üssü yapmanın temelleri atıldı. Bir de yıllardır süren Akkaya çevre felaketinin çözümü için Arıtma Tesisinin temeli atıldı. Bugün Borlular için önemli bir gün unutmayın…

Haber: Selim GÖKEL  (Selim Gökel ayrıca yorumlayacak)

Geçtiğimiz aylarda açıklanan proje bazlı teşvik yatırımları Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu bir programda açıklanmıştı. 19 Projenin birisi de Bor İlçesinde Güneş Enerji panel ve hücre üretimi ile ilgili fabrika kurulması idi.  Eko-Re firması tarafından gerçekleştirilecek yatırımın temeli Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in de katılımı ile  bugün  atıldı.

Törene Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Niğde Milletvekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin, İl Genel Meclis Başkanı Bülent Küçüktuna, NOHU Rektörü Muhsin Kar,  Niğde Belediye Başkanı Rıfat Özkan, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Bor OSB Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu, yatırımcı firma yöneticileri,  bir çok daire müdürü, sivil toplum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.   Bir de projenin mimarlarından İl Özel İdare Ar-Ge personeli Ali İlker Atabay’da oradaydı.
 
Temel atma töreninde ilk konuşmayı yatırımcı firma yöneticisi Serhan Süzer yaptı. Serhan Süzer temeli atılan fabrika hakkında bilgiler verdi.

TEŞVİĞİ KULLANABİLMEK İÇİN İLK AŞAMADA 700 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAĞIZ
Süzer konuşmasında; Süper teşvik alan 19 firmadan biriyiz, aldığımız teşvik meblağı yaklaşık 4.2 milyar lira civarında, teşvik  ile ilgili yanlış bir algı var sanki piyango vurmuş gibi düşünülüyor. Bu algı doğru değil. Bu teşviği kullanabilmemiz için bizlerin 700 milyon dolarlık yatırım yapıp, üretime geçip satış ve gelir elde etme sonucunda vergi ve diğer operasyonlarla ilgili konularda geçerli olacak yani öncelikle 700 milyon dolarlık yatırımı yapacağız ve faaliyete alacağız fabrikamızı. Bu tip stratejik yatırımlarda böyle yüklü bir sermayeyi ülkemize çekebilmek için, teşvik mekanizması gerçekten kritik. Bu fabrikanın yatırımı ile ilgili uzun bir hazırlık sürecini geçtik ve şuan her konuda hazırız, bugün de temelini atıyoruz. Tek amacımız işlerimizi hızlandırmak ve sağlam bir finansman yapısı ile bu işi devam ettirebilmek için yabancı sermayenin ülkemize girişini kolaylaştırmak gerekiyor. Burada Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına talebimizi aktardık onlardan da son bir onay bekliyoruz” dedi.

BU BÜYÜK ARAZİDE NE YAPACAĞIMIZ SORUYORLAR… BENDE ONLARA…
Serhan Süzer konuşmasının devamında; “Biz her türlü hazırız, projemiz yaklaşık 620 dönüm araziye kurulu olacak. Tam kafanızda canlandırabilmeniz için bir hesaplama yaptık, yaklaşık 85 futbol sahasına tekabül ediyor. Tabi herkes böyle büyük bir arazide ne yapacağımız soruyor. Bende onlara kristal teknolojide ingot, wafer, hücre ve modül üretimi gibi dört önemli prosesin bir arada olduğu dev bir tesis kuracağımızı hatırlatıyorum. Aslında alanımız 2 Ggwat (2 milyar watt) üretim için yeterli. Başlangıçta planladığımız üretim için iki katı bir alan ama biz şunu umuyoruz. İnşallah işlerimiz çok güzel gidecek,  herşey yolunda gidecek ve fabrikamızı iki kat artıracağız. Bu yatırımı gerçekleştirirsek Niğde, Türkiye Güneş Enerjisinin merkezi olacak. Türkiye de güneş enerjisinde dünya konjektüründe  önemli merkezlerden biri haline gelecek” dedi.  

İŞ ALIMINDA KRİTERLERİMİZ LİYAKATTIR. KRİTERE UYMAYAN BENİM YAKINIM DAHİ İŞE GİREMEZ
Eko-re Temiz Enerji  Ceo'su  Serhan Süzer yerel ekonomiyi destekleyeceklerini belirtiği konuşmasında işe alımların nasıl olacağı konusunda da net bilgiler verdi. Süzer; “Fabrikamızda 1.500 kişi istihdam etmeyi planlıyoruz. Bizim çekim gücümüz ile birlikte 1. Sınıf güneş enerjisi firmaları buradaki istihdamı 5.000’e çıkartacaktır. Sizlere burada iki önemli mesaj vermek istiyorum. Öncelikle işe alımlarda kriterimiz liyakat olacak. Kim işinde iyi ise, kalifiye ise iyi karakterli ve çalışkan ise onu işe alacağız. Lokal ekonomiyi sonuna kadar destekleyeceğiz. Bu kriterlere uymayan benim yakınlarım dahi işe giremez. Bu konuda görüşümüz nettir. İnsan kaynakları konusunda herkes için aynı prosödürü işleteceğiz” diyerek son zamanda bu konularda oluşan popülizme set vurdu.

BOR KARMA OSB’DE DOĞRU PLANLAMA YAPILMASI GEREKİR
Serhan Süzer; İkinci mesajımda biz burayı güneş enerji üssü yapmayı istiyoruz. Bizimle birlikte buraya gelecek, invertör, solar kablo, konsriksiyon ekipmanları ve batarya sistemleri üreten birinci sınıf firmaları etrafımızda toplanmasını istiyoruz. Güneş enerjisi ihtisas alanı olarak belirlenen bu alana sektör dışı firmaların veya sektörde hiç bilinmeyen 2. 3. Sınıf firmaların toplanmasına kesinlikle karşıyız. Sektör dışı mesela bakliyat, patates, ve deri firmaları Bor OSB’nin diğer tarafında konuşlanmasını, diğer 1. Sınıf güneş enerji firmalarının da bizim tarafta toplanması gerekiyor. Doğru planlama da budur. Bu konuda gerekli taleplerimizi de ilgili mecralara bildirdik.” dedi.

YENİ TEMEL ATILDI, DAHA ÜRETİME BAŞLAMADAN YURT DIŞINA SATIŞ YAPTIK.
Serhan Süzer; “Mersin Limanından tüm Dünya ya ihracat yapmak istiyoruz. Uzun vadeli planlarımızda ürettiğimiz ürünlerin yüzde 80’ini ihraç edeceğiz. Bu arada ihracat demişken şimdiden bir müjde vereyim. Daha üretime başlamadan 200 megawatt lık ürünü yurt dışına satma konusunda anlaştık. Daha üretime başlamadık ama bize güvenen firmalarla anlaştık ve sattık. Yatırımımız bölgeyi kalkındıracak ve Niğde’nin çehresini değiştirecek. Fabrikamızla birlikte yüksek teknolojiyi de Niğde’ye getiriyor olacağız. Yüksek kalitede ürünler çıkaracağız, ilk ürünümüz 335 watt lık tek taraflı akış hücreli panel olacak, bunu daha sonra 420 wattlık çift taraflı akış hücreli panel üretimi takip edecek. Bunlar sektörde oldukça yüksek rakamlar. Yapacağımız Ar-Ge çalışmaları hakkında bilgi vermek istiyorum. Bizler hücre verimliliğin artırılması, maliyetlerin düşürülmesi, teknoloji dönüşümünün yapılması ki bu çok önemli teknoloji sürekli değişiyor. Hibrit panellerin üretilmesi, esnek panellerin üretilmesi, dağıtım sistemleri ve ürün geliştirme çalışmalarımız olacak. Yani çatı üstü, araç üstü, tekerlekli sandalye, şemsiye gibi enerjiye ihtiyaç olacak olan her yerde biz bu ürünleri üretiyor olacağız ve halkın kullanıma sunuyor olacağız. Bu Ar-Ge çalışmalarını İsviçre-Alman teknoloji ortağımız ile ve inşallah Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi ile birlikte yapıyor olacağız. Bunu planlıyoruz ve bu konularla ilgili güzel haberler vermeyi umuyoruz.

Enerji bağımsızlığı için yüzde yüz yerli güneş paneli üretimi için çıktığımız bu yolda 700 milyon dolarlık sermaye girişi sağlayacağımız gibi, yapacağımız Ar-Ge çalışmalarında herkesin hayatının her alanında güneş enerjisine ulaşımını sağlıyor olacağız. İnsanlığa, vatana ve milletimize hayırlı olsun” diyerek sözlerini tamamladı.

 NİĞDEMİZ TEKNOLOJİ ÜSSÜ OLACAK
Ak Parti Niğde Milletvekili Yavuz Ergun konuşmasında; İlimiz için, ilçemiz için öncü olarak bir yatırıma şahit oluyoruz. Yüzde yüz yerli güneş paneli üretimi gerçekleştirilecek olan bu yatırımın Niğdemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum. Bugün burada sadece bir fabrika temeli atmıyoruz. Türkiye’yi ileri teknolojiyi yakalayan, enerji noktasında sayılı ülkelerden biri haline getirebilecek olan ve Niğde’de onlarca sektörü peşinden getirecek olan tüm Niğde’yi ülkemizi, dünya çapında tanınan bir yer haline getirecek olan projenin ilk adımını atıyoruz.

Tamamlandığında 620 dönümlük araziyi kaplayacak olan bu tesisin yaklaşık 300 dönümü  ilk başlangıç aşamasında kapalı alan olacak ve yaklaşık 5.000 kişi civarında istihdam sağlayacaktır. Dünyada sadece 4 ülkede üretilen güneş hücrelerinin üretileceği bu yatırımla birlikte Niğdemiz bir teknoloji üssü olacak. Bor Enerji İhtisas Bölgesine kurulacak olan güneş enerji sistemleri Allah’ın izniyle tamamen yerli üretim olacaktır” dedi.
 
Niğde Valisi Yılmaz Şimşek’de yaptığı konuşmasında ; Şimdiye kadar güneş enerjisi konusunda ki en büyük engel güneş enerji panellerinin yurt dışından ithal edilmesiydi. Bu noktada kamuoyunda süper teşvik olarak da bilinen proje bazlı teşvik sistemi sayın Cumhurbaşkanımızın talimatları ile harekete geçirilmiştir. Bu teşvikten yararlanan firmalardan biride burada temeli atılan yatırım ile ülkemizde yerli ve milli güneş hücre ve  panelinin üretiminin yolu açılmış oldu. Bu tesisin faaliyete geçmesi ile birlikte güneş hücre ve panel üretimi ile ülkemiz dışa bağımlı olmaktan kurtulacak, kendi yerli ve milli çevreye duyarlı enerji üretebilmemiz mümkün hale gelecektir” dedi.

ENERJİ İHTİSAS, ENERJİ MÜKEMMELİYET MERKEZİ, KARBON TİCARET MERKEZİ BEKLENTİLERİ VAR
Vali Yılmaz Şimşek; Ülkemizin enerji bağımsızlığının sağlanması ve korunması hedefinden hareketle, Niğde Valiliğimiz tarafından da 2015 yılında bir proje başlatılmıştır. 1.500 megawatt kapasiteli Niğde-Bor Enerji İhtitas Endüstri Bölgesi destekleriniz sayesinde son aşamaya gelmiş durumdadır. Bu proje il oluşturulacak Enerji İhtisas Bölgesi dolaylı istihdam ile birlikte 1.250 vatandaşımıza iş imkanı sağlayacaktır. Bu gün burada temelini attığımız  tesis ile birlikte 1.500 vatandaşımız doğrudan iş sahibi olacaktır. Bu sayının sektörle ilgili bölgemize gelecek fabrikalar ile daha da artacağını ve güneş enerjisinde Niğde ilinde toplam 7.750 kişilik bir istihdam alanı yaratılacağını tahmin etmekteyiz. Gerçekleştirmekte olan tüm bu yatırımlara ilave olarak az önce bahsetmiş olduğum, Niğde Enerji İhtisas Endüstri Bölgesinde Niğde Enerji Mükemmeliyet merkezi, Niğde uluslararası akredite güneş paneli test ve kalite kontrol merkezi ve Niğde Karbon Ticaret Merkezi  gibi kuruluşların da halkımızın beklentileri arasındadır. Bu kurumlarında ilimize gelmesi ile birlikte ilimizde bir çarpan etkisi oluşacak ve Niğde bir enerji üssü haline gelecektir. Sonuç olarak Niğdemiz ülkemizin güneş enerjisi merkezi olma yolunda sağlam adımlarla ilerlemektedir. İnanıyorum ki, elması, kirazı, patatesi, lahanası ile ülke genelinde tanınan ilimiz, yeni bir sektörle de Türkiye’de güneşin merkezi olarak da marka haline gelecektir” dedi.
 
Vali Yılmaz Şimşek’in konuşmasının ardından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez konuşma yaptı. Bakan Dönmez konuşmasında;  “Son 15 yılda yaşadığımız zorluklara rağmen, Türkiye her konuda kendini yenilemeye kabuğunu kırmaya devam ediyor. Hedeflerimize koşar adımla yürüdüğümüz dönemlere önümüze farklı engeller çıkardılar. Türk ekonomisi ihracaatta kırdığı rekorlar ve gösterdiği dirençle tarih yazmaya devam ediyor” dedi.

Bakan Dönmez; “Hem enerji hem de teknoloji bağımlılığımız azaltma noktasında ihtiyaç duyulan adımları birer birer atıyoruz. Bu güzide tesisimiz dinamik hale getirdiğimiz yenilenebilir enerji sektörüne dinamizm katacak, benzer vizyonel güçlü projelerin de hızla hayata geçmesine cesaret verecektir. Bugün bismillah diyerek ilk adım atacağımız bu yatırımda az önce yatırımcılarımızın da ifade ettiği gibi 1.500 kişiye istihdam sağlayacak, beraberinde de yan sektörlerle yeni iş alanlarının oluşmasına imkan verecektir. Bu ülkenin insanına kaynağına, enerjisine güvenerek yola çıktığımızı söylemiştik. Bizde taş üstüne taş koyanların destekçisi olduğumuz bir kez daha vurguluyorum. Ayrıca biraz önce sayın valimiz ile bir toplantı yaptık. Bor Karma OSB’nin öteden beri bir doğalgaz talebi vardı. OSB yönetim kurulu başkanımız, valimiz, milletvekillerimiz ve gaz dağıtım şirketi ile görüştük. Botaş ile de görüştük inşallah en kısa sürede Bor OSB’ye doğalgazı getireceğiz. Burada biraz güç birliği yapmaya ihtiyacımız var. Bu iş biraz birlikte hareket etmekle mümkün olabilecek bir konu. Hem sanayicimiz, hem OSB yönetimimiz hem de gaz dağıtım kuruluşumuz, bakanlığımızın da desteği ile inşallah bu yükün altından kısa sürede kalkmış olacak” dedi

Konuşmaların ardından butona basılarak fabrikanın ilk temeli atıldı. 


 
 
Editör: TE Bilişim