Niğde Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilerek özel sektöre devredilen 2 yerli ve milli patates çeşidinin sertifikasyon ve tohumluk üretimleri gerçekleşti ve şu an itibari ile yeraltı kaya oyma depolarında bulunan patatesler çiftçilerin hizmetine sunulmaya başlanıldı.

Niğde'de Patates Araştırma Enstitüsünde geliştirilen ve sertifikasyon işlemleri tamamlanan yerli patates çeşitleri Onaran-2015 ve Leventbey'in çiftçilere satışı başladı.

TÜRKİYE’DE TEK PATATESLE İLGİLİ ARAŞTIRMA YAPAN ENSTİTÜ NİĞDE’DE

Patates Araştırma Enstitü Müdürü Uğur Pırlak; “Niğde Patates Araştırma Enstitümüz Tarım ve Orman Bakanlığı TAGEM'e bağlı olarak ARGE faaliyetlerini sürdüren ülkemizdeki tek patatesle ilgili araştırma enstitüsü olduğun belirtti.

10 ADET YERLİ VE MİLLİ PATATES ÇEŞİDİ GELİŞTİRİLDİ

CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak! CHP’li Adem; AKP'nin tarım politikaları enflasyonu artıracak!

Patates Araştırma Enstitüsü olarak şu ana kadar 10 adet yerli ve milli patates çeşidi geliştirildiğini belirten Pırlak; “ Niğde Patates Araştırma enstitüsü yaptığı AR-GE çalışmaları neticesinde şu ana kadar 10 adet milli patates çeşidi geliştirdi. Bunlardan 8 adedini de özel sektöre devrini gerçekleştirdik. Şu anda özel sektöre devrini gerçekleştirdiğimiz iki patates çeşidimizin sertifikasyon ve tohumluk üretimleri gerçekleşti ve şu an itibari ile yeraltı kaya oyma depolarında bulunan iki yerli ve milli patates çeşitlerimiz hizmetine şu anda sunulmuştur. Üreticilerimiz ilgili firmayla temasa geçerek buradan yerli ve milli tohumluklarımızı alıp tarlalarda dikimini gerçekleştirebilirler” dedi.

ONARAN VE LEVENT BEY YERLİ VE MİLİ PATATESLER ÇİFTÇİLERLE BULUŞUYOR

Sertifikasyon işlemleri tamamlanan Onaran ve Levetbey isimli yerli ve milli patates çeşitleri çiftçilerle buluşmaya başladığını ifade eden Pırlak; “ Onaran 2015 çeşidimiz yüksek verimli bir çeşidimiz. Kabuk Sarı, iç rengi kremdir. Bu çeşidimiz Türkiye'nin her bölgesinde yetiştirilmeye uygun bir çeşidimiz. Çeşidimizin kuru madde oranı yüzde 20 arasında olup, pazarlanabilir gümrük sayısı yüzde 90 civarındadır ve yaklaşık beş buçuk ile altı ton arasında verim vermektedir. Diğer çeşidimiz Levent Bey ise orta erkenci grubunda olan bir çeşidimizdir. Açık sarı et rengine haiz, sarı kabuk rengine haiz bir çeşidimiz. Bu çeşidimizin pazarlanabilir yumru oranı ise yüzde doksan dörttür. Kuru madde oranı da yüzde on dokuzla yirmi arasındadır. Ve bu çeşidimiz de yine Türkiye'nin bütün bölgelerde yetiştirmeye uygun bir çeşit olduğunu ifade etti.

BULUNAN BİR ÇEŞİDİN ÇİFTÇİYE ULAŞMASI 6 YIL GİBİ SÜRE ALIYOR

Bulunan bir çeşidin çiftçilere ulaşma süresinin 6 yılı bulduğunu belirten Pırlak; “ Bizim sekiz çeşidimizden diğer firmalara vermiş olduğumuz çeşitlerimizin şu an itibariyle sertifikasyon ve Tohumluk üretimleri de halihazırda devam ediyor. Bunlar da tamamlandıktan sonra önümüzdeki dönemlerde diğer yerli ve milli çeşitlerimizin de çiftçilere ulaşması sağlanacaktır. Çiftçilerimize bu çeşitlerimizin ulaşmasıyla birlikte Tohumluk maliyetlerinde önemli ölçüde düşeceği kanaatindeyiz. Bir patates çeşidinin Islah süresi yaklaşık 10-12 yıl sürmekte. Tabii biz modern teknikleri de kullanıyoruz. Bunun dışında ülkemizdeki sertifika patatesteki sertifikasyon sistemine bakıldığında süper elit mini yumru da sertifikalı bir kademe yani çiftçimizi sertifikalı kademe tohumluğa kadar geçen süre ise altı yıl. Yani bir çeşidi bulduktan sonra çiftçimize ulaşması için altı yıl boyunca sertifikasyon işlemlerini yapıyoruz. İşte şu anda satışı gerçekleştirilen çeşitlerimiz altı yıl sertifikasyon tamamlamış ve üreticilerimizin hizmete sunulmuş çeşitlerimizdir” diye konuştu.

Patates tohumu üretimi yapan özel firma yetkilisi Kemal Bengi, Patates Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen 5 yerli ve milli patates çeşidinin üretim hakkını izni almış bulunmaktayız. Aldığımız 5 çeşitten Onaran ve Levent Bey yerli ve milli çeşitlerimizden Tohumluklarımızı ürettik ve Çiftçilerin de satışına başladık ve Çiftçilere de satış yapmaktayız. Firma olarak senede 400-500 ton yerli ve milli tohumluk üretimimiz oluyor. Yerli ve milli patates çeşitlerimizin verim olarak, kalite olarak, depo dayanıklı olarak fazlalıkları var” dedi.

Editör: TE Bilişim