Gürer: “58 lira 87 kuruşun nereye harcandığının bile arşivlendiği dönemden, milyarlarca liranın nerelere gittiğinin bilinmediği bir döneme geldik”

30 yıldır sokak sokak salep satıp evini geçindiriyor 30 yıldır sokak sokak salep satıp evini geçindiriyor

Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün, 1936 yılında Niğde’den aldığı 170 kg elma karşılığında kesilen 58 lira 87 kuruşluk faturanın bir örneği, Niğde Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil tarafından, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hediye edildi.

Niğdeli manav tarafından kesilip, Atatürk’e ulaştırılmak üzere dönemin Valisi Ziya Tekeli’ye verilen 58 lira 87 kuruşluk faturada tüm detayların yer aldığına dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Atatürk döneminde alınan 6 sandık elma için harcanan hamaliye parası dahi faturaya yazılıyor iken, günümüzde hazinenin kasasından boşaltılan milyarlarca liranın nerelere gittiğinin sorulması bile yasak hale geldi” kıyaslamasında bulundu.

GÜRER’DEN MUHASEBECİLER ODASI’NA ZİYARET

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, beraberinde CHP İl ve İlçe yöneticileri, il genel meclis üyesi ve belediye meclis üyeleriyle birlikte Niğde Mali Mali Müşavirler Odası’nı ziyaret etti. Niğde’de oda,dernek,sendika ziyaretlerini sürdüren Gürer’e sunulan belge örnek devlet adamı nasıl olunurun bir göstergesi idi.

GÜRER’E ATATÜRK’ÜN ELMA FATURASININ BİR ÖRNEĞİ HEDİYE EDİLDİ

Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil, Atatürk’ün Niğde’den aldığı 6 sandık elmaya karşılık, Niğdeli manav Durmuş Ali tarafından kesilen ve Atatürk’e ulaştırılmak üzere dönemin Valisi Ziya Tekeli’ye 1936 yılında verilen, Atatürk arşivinden Kültür ve Turizm İl Müdürü Alper Göncü tarafından açığa çıkarılan 58 lira 87 kuruş tutarındaki elma faturasının bir örneğini, ziyaret sırasında CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e hediye edildi.

6 SANDIK ELMANIN FATURASINDA HAMALİYE PARASI BİLE YAZIYOR

Orijinali devlet arşivinde olan ve bir örneği kendisine hediye edilen faturayı inceleyen CHP Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer, “Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Niğde’den aldığı 170 kg elma karşılığında, dönemin valisine emir vererek, manavın fatura kesmesini istemiş, Niğdeli manav Durmuş Ali de ‘Vali Ziya Tekeyi’ye verdiğim elma faturası’ notunu düştüğü 58 lira 87 kuruş tutarındaki faturada tüm detayları yazmış.6 sandık elma için harcanan sandık parası, istifler için harcanan miktar, sandıkların tren istasyonuna taşınmasına karşılık hamaliye parası, Ankara7ya kadar navluna verilen para dahi tek tek not edilmiş. Burada Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, 6 sandık elma için bile fatura kesilmesi talimatını vererek, büyük devlet adamlığının nasıl olduğunu da gösteriyor” dedi.

NEREDEN NEREYE?

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Atatürk döneminde alınan 6 sandık elma için harcanan hamaliye parası dahi faturaya yazılıyor iken, günümüzde hazinenin kasasından boşaltılan milyarlarca liranın nerelere gittiğinin sorulmasının bile yasak hale getirildiğine dikkat çekti.

BU FATURA DEVLETİ YÖNETENLERİN BAŞUCUNDA BULUNMALI

Gürer, “Cumhuriyetimizin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Niğde’den aldırdığı elmaya karşılık, dönemin valisine talimat vererek kestirdiği ve bugün orijinali devlet arşivinden yer alan 58 lira 87 kuruşluk fatura, içinde o kadar büyük mesajlar barındırıyor ki, bu faturanın çoğaltılmış hali, devletimizin her kademesinde yönetici olanların baş ucundabulunması gereken çok önemli bir vesikadır. Ülkeyi kuran kurucu iradenin düşünce ve anlayışını yansıtan çok önemli bir belge” diye konuştu.

ARADAKİ FARK İYİ İRDELENMELİ

Ömer Fethi Gürer, bugün, yurtdışından ihraç edilen bazı ürünler ve devlet harcamalarıyla ilgili verdiğimiz soru önergelerine dahi ‘ticari sır’ denilerek yanıt verilmiyor olması ile Atatürk döneminde devletin tek kuruş harcamasının dahi faturalarda bulunması arasındaki farkın iyi irdelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi. Niğde Mali Müşavirler Odası Başkanı Hikmet Bekil Niğde ve ülke tarihi için çok önemli bu belgeyi çerçeveletip ziyaretlerimize gelen konuklara takdim ediyoruz.” dedi.

Editör: TE Bilişim