Niğde’de 7 yıldır enstrüman ve  bağlama üretimi yapan Mustafa Kahraman, bağlamanın kişiye özel olması gerektiğini belirterek, bağlamanın kişinin elbisesi gibi olması gerektiğini söyledi.

Müzisyen olduğunu ve hiçbir ustadan eğitim almadan bağlama yapımına başladığını belirten kahraman, Niğde’de küçük atölyesinde bağlama, gitar, Tambura imalatı yapıyor. Niğde’de el yapımı bağlama imalatı yapan, aynı zamanda Müzisyen olan Kahraman, bağlamanın kişiye özel olması gerektiğini, bağlamanın kişinin elbisesi gibi olması gerektiğini belirtti.

Niğde’de 4 tane bağlama yapım usta olduğunu belirten Kahraman , herkese her bağlamanın verilmeyeceğini belirterek, " Bağlama kişinin elbisesi gibi olmalı. Herkesin bağlaması da ayrı olmalı. Herkese her bağlama verilmemelidir. Ben bugüne kadar yapılan bağlama alışverişlerinde çoğunda yanlış alışveriş yapıldığını düşünüyorum. Bağlama kişiye özel olmalı. Eğer bağlama benim sesime özelse o bağlama benim bağlamamdır ve benim için çok özeldir. Bağlamayı bir ayakkabı gibi bir elbise gibi düşünürsen ben 42 numara ayakkabı giyiyorum 32 numara giyersem olmayacağı gibi bağlamada böyle bir şeydir. Elbise gibi olmalı. Kişinin sesine özel olmalı" ifadelerini kullandı.

"İyi bir bağlama dut ağacından yapılır"

Kahraman, kaliteli bir bağlamanın dut ağacından yapıldığını söyleyerek, "Bağlama birçok ağaçtan yapılıyor ama bizim için dut ağaca daha önemlidir. Hele ki son zamanlarda da az bulunması neticesinde. Tabi ardıçtan, maundan, vengiden yapılıyor ama dut oyması hepsinden iyidir.
 
 
Editör: TE Bilişim