İlimizin yetiştirdiği en önemli devlet büyüklerinden, Osmanlı devrinde Mutasarrıflık, Valilik, Dahiliye Nazırlığı, Cumhuriyet Döneminde Niğde Milletvekilliği yapmış olan Ebubekir Hazım Tepeyran'ın torunu yazar Oktay Akbal'ın eşi emekli Maarif Müfettişi  Ayla Akbal, Atatürkçü Düşünce Derneği ve Niğde Üniversitesinin davetlisi olarak 25 Mayıs 2016 tarihinde Niğdemize geldi.

Ayla Akbal, Niğde'nin tarihi ve turistik mekanlarını ziyaret ettikten sonra, Hazım Tepeyran İlkokulu'na geçti. Burada, okul Müdürü  Ahmet Vural tarafından karşılanan Akbal'a buket takdim edildi. Okulda bir süre incelemelerde bulunan Akbal, Atatürkçü Düşünce Derneği Niğde Şubesi başkanı Nihal Açıkgöz ve dernek üyeleri tarafından Kayardı Bağlarına davet edildi. Ardından da  Akbal'ın onuruna bir yemek verildi. Yemek esnasında Niğde Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim görevlisi Doç. Nevzat Topal tarafından Niğde tarihi  hakkında bilgi verildi ve Hazım Tepeyran arşivinin Niğde'ye kazandırılmasının önemi ifade edildi. Yemeğin ardından Müze Müdürü Fazlı Açıkgöz'ün daveti üzerine Niğde Müzesi ziyaret edildi. Niğde Üniversitesi tarafından Göncü Konağında misafir edilen Ayla Akbal ziyaretlerin ardından ilimizden ayrıldı. 

Yazar Oktay Akbal'ın geçtiğimiz yıl vefat etmesi üzerine, dedesi Hazım Tepeyran'a ait arşiv,  araştırmacı yazar Alper Göncü'nün girişimleriyle  Ayla Akbal'dan teslim alınmış, akademisyen ve araştırmacıların hizmetine sunulmak üzere Niğde Üniversitesine bağışlanmıştı. Ebubekir Hazım Tepeyran, Alper Göncü'nün dedesi Lütfi Soylu'nun büyük halası Muhsine Hanım'ın oğludur.

Haber: Alper GÖNCÜ
Editör: TE Bilişim