CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yaydığı pis kokunun yanı sıra balıkların bile yaşayamaz hale geldiği Akkaya Barajının durumunu sürekli gündemde tutuyor. Gürer bu kez Akkaya Barajının Ramsar sözleşmesi kapsamında olup olmadığını sordu.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, önergesinde; Niğde Valiliği’nin belediye ve üniversite ile birlikte hazırladığı çevre sorunları çalıştayında Akkaya Barajı’nın Önemli Kuş Alanı ve Önemli Doğa Alanı özelliğine sahip olması nedeniyle 2005 yılında Ramsar Sözleşmesi kapsamında “Uluslararası Önemi Sahip Sulak Alan” ilan edildiğinin belirtildiğini vurguladı. Ömer Fethi Gürer, aynı çalıştayda, Akkaya Barajı’nın klasik sulama işlevi gören bir baraj konumundan çıkarıldığı ve “Uluslararası Akkaya Sulak Alanı” olarak nitelendirilmeye başlandığının açıklandığını hatırlattı.

Ömer Fethi Gürer, “Çevre kirliliği ile bölge için ciddi bir tehdit bölgesi haline gelen Akkaya Baraj Gölü ileilgili bakanlığa verdiğim yazılı soru önergesinde koruma alanı olarak ne yapıldığı soruma ise 14.01.2016 tarihli 13325 sayılı Sn. Veysel Eroğlu imzalı yanıtta, "Akkaya Baraj Gölü tescilli bir sulak alan olmadığından sulak alan yönetimi ve korunması konusunda yasal ve kurumsal çerçevede AB gerekleri sağlayacak düzenlemeler yapılmamaktadır" denilmiş ve farklı bir yanıtta da 'Ramsar Sözleşme' kapsamında korumaya alınmadığı ifade edilmiştir” dedi.

Ömer Fethi Gürer, Bakan Eroğlu’ndan şu soruların yanıtlanmasını istedi: “10 Şubat 2010 tarihli çalıştayda, 'Ramsar Sözleşmesi' kapsamına alındı dediği Akkaya Baraj gölü bakanlık kayıtlarında yer almıyor ise bakanlık adına böyle bir açıklama nasıl yapılmaktadır? Çalıştay sunumları kitapçık halinde mevcuttur, Akkaya Baraj gölü sulak alan yönetimi ve korunması konusunda yasal ve kurumsal koruma kapsamına alınıp çıkarılmış mıdır? Yoksa hiç mi alınmamıştır?

Niğde Üniversite, öğretim üyelerinin de yayınlarında sıkça dile getirdikleri, dünyada nesli hızla tükenen Dikkuyruk ördekleri olmak üzere 110 kadar kuş türünün ziyaret ettiği bu alan neden Ramsar sözleşme kapsamına alınmamıştır?

Yoğun kirlilik yaşanan ve yöre halkı ifadesi ile suyun içine köpek dahi giremediği Akkaya barajı balık bile yaşamaz durumdadır. Bu baraja her yıl binlerce göçmen kuş gelmektedir ve bu kuşların sudan zarar görüp görmedikleri ile ilgili bilimsel bir inceleme yapılmakta mıdır?

Akkaya barajının, çevreye yaydığı koku ve yarattığı çevre sorunu, Niğde Belediyesi arıtma tesisi yenilenmesi ile çözüm bulacak mıdır?

Baraj ile ilgili 15 yılda yapılan açıklamalar ve verilen yazılı soru önerge yanıtları birbiri ile örtüşmemektedir. Bu bağlamda ciddi bir koordinasyon sorunu varlığını göstermektedir. Gerekçesi nedir?”

AKKAYA KRTİTERLERİ UYMUYOR

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ise bir sulak alanın Ramsar alanı olarak ilan edilebilmesi için 9 kriteri ihtiva etmesi gerektiğini belirterek, Akkaya Baraj Gölünün bu 9 kriteri sağladığına dair bilimsel bir verinin bulunmadığını vurgu yaptı.

Bakan Veysel Eroğlu, 10 Şubat 2010 tarihli çalıştayda; Akkaya Baraj Gölü dahil olmak üzere bütün sulak alanların Ramsar sözleşmesi kapsamında korunduğu yönünde ifadelerin yer aldığını, Ramsar Sulak Alanı olarak tescil edildiğine dair bir ifadenin bulunmadığını kaydetti.

Ülkemizdeki sulak alanların, 1994 yılında üyesi olduğumuz Ramsar Sözleşmesi’nin 2872 sayılı çevre Kanunu ve Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği kapsamında korunduğunu ve yönetildiğini iddia eden Bakan Eroğlu, “Baraj gölleri, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliğinin 17. Maddesinde yer alan; ‘Suni Sulak alanlar, yabani hayvan varlığına özen gösterilerek yapım maksadına uygun olarak kullanılır’ hükmü gereğince ele alınmakta olup Akkaya Baraj gölü de bu kapsamda değerlendirilmektedir” açıklamasında bulundu.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise Akkaya Barajı’nın yaydığı pis kokunun yanı sıra, içinde barındırdığı canlı türlerini de tehdit ettiğini söyledi. Barajdaki kirliliğin hat safhaya ulaştığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “Akkaya Barajı’ndaki canlı türleri yok oluyor. Yılın belli dönemlerinde köpüren sular insan boyunu geçiyor. Buradan etkilenen 100 binin üzerinde insanın sağlığı Akkaya Barajı’ndaki kirlilik nedeniyle risk altındadır” dedi.

Editör: TE Bilişim