Niğde’de 10 metrekarelik dükkanında hem anahtarcılık hem de eski dikiş makinelerini tamir eden Abdullah Öztürk (70) 53 yıldır dikiş makinelerini tamir ettiğini söyledi. 


Geçimini tarihi dikiş makinelerini tamir ederek sağlayan Abdullah Öztürk, mesleğinin son temsilcilerinden birisi olarak çalışma hayatına devam ediyor.

Halk Eğitim Halkın Hayatlarına Dokunuyor Halk Eğitim Halkın Hayatlarına Dokunuyor


Öztürk, mekanik dikiş makineleri tamirciliğinin ölmek üzere olan bir meslek olduğunu vurguluyor. Çırak yetişmediğini de belirten Abdullah usta, "53 seneden beri bu işi yapıyorum. Eski tip makineleri tamir ediyorum. Eskiden dikiş makineleri çok önemliydi. Her evlenecek genç kızın çeyizinde en önemli olması gerekenlerden birisi dikiş makinesiydi. Artık bu gelenek bitti ve hiç kullanılmayan makineler var.


ESKİ MAKİNELER İKİ ÇEŞİT
Tamir ettiğimiz eski makineler iki çeşit olarak görüyoruz. Bir düz dikiş makineleri birde zikzak çizerek diken makinler vardır. 


ELİMDE 250 YILLIK MAKİNE MEVCUT
Uzun yıllardan beri dikiş makinesi tamiri yaptığım için haliyle merakım da var. Elimde 250 yıllık bir dikiş makinesi var. Çok isteyen oldu ama satmadım. Diğer dikiş makinelerine göre farkı daha az parçadan oluşuyor olmasıdır. Parçalarının az ve daha eski olmasına rağmen diğer dikiş makineleriyle aynı görevi yapıyor “dedi.

Editör: TE Bilişim