Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker Bor ve Niğde’de bazı açılış ve ziyaretlerde bulundu.

Bir dizi açılış ve ziyaretlerde bulunmak için Niğde'ye giden Bakan Mehmet Mehdi Eker, ilk olarak Cıngıllı Organik Tarım İşletmeleri Hayvancılık Tesisi'nin Bor’daki temel atma törenine katıldı.
Davul zurna ekibi ile karşılanan Bakan Eker, Vatandaşlarla selamlaşarak törenin yapılacağı geçti.

İSTİKLAL MARŞI OKUNSUN TALİMATI...

Temel atma törenini sunan bayan görevlinin  programı okumasının ardından 'Töreni kısa tutmak için saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı okunmasını geçiyoruz' demesine sinirlenen Bakan Eker, saygı duruşunda bulunulmasını ve İstiklal Marşı'nın okunmasını istedi. Ancak yüksek sesten dolayı sesini duyuramadı. Eker, bu kez korumalarını yanına çağırarak, "Olur mu kardeşim. Madem okudunuz, neden programdan çıkartıyorsunuz. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı olsun" diyerek talimat verdi ve yanında oturan AK Parti Niğde Milletvekili Alparslan Kavaklıoğlu'na dönerek "Böyle olmaz" dedi. Ardından İstiklal Marşı okundu ve saygı duruşunda bulunuldu.
İşletme sahibinin ve Milletvekili Kavaklıoğlu'nun konuşmalarının ardından kürsüye çıkan Bakan Eker, 61. hükümet döneminde bazı konuların üzerinde durduklarını belirtti.
TARIMIN ALT YAPI MESELELERİNİ ÇÖZECEĞİZ
Bakan Eker, "Mera arazilerini özel sektöre açmamız lazım ancak buralar tarıma açılacaksa bazı düzenlemeler de yapmamız lazım. Mesela özel sektöre bu arazileri tarım alanı olarak açarken, üzerine bazı binalar yapmasına da fırsat vermemiz lazım. İşletme kuracaksa, bu işletme ile ilgili bazı binalar yapması lazım. Buraları 30 yıllığına kiraya vermişiz, ancak üzerine inşaat yapmasına izin vermiyoruz. Bunu değiştireceğiz. 61. hükümet döneminde Allah'ın izniyle tarımın altyapı meselelerini çözeceğiz. Nedir bunlar, 3-4 tane çok temel konular. Birincisi Türkiye'de tarım arazileri 1926 yılından bu yana babadan oğula geçerken, parçalana parçalana kullanılamaz hale gelmiş, üzerinde üretim yapılamaz hale gelmiş. Ne mirasçı istifade edebiliyor, ne diğer insanlar istifade edebiliyor. Biz buna geçen hükümetimiz döneminde 20 dönümün altındakilerin bölünmemesi için bir çözüm getirdik. Şimdi miras yoluyla babadan oğla geçmenin yasak olduğu bir düzenleme yapıyoruz. Taslağımız hazır ve en kısa sürede meclis gündemine taşıyarak tasarımız yasalaşmış olacak. İkincisi mevcut dağılmış arazi yapılarının toplulaştırılması çalışması. Bir yandan sürekli bölünüyor ama bu bölünmeyi durdurup arkasından toplulaştıramazsak, projemiz yarım kalır. Konya Ovası projesinde 800 bin hektar arazinin de toplulaştırmasını bu hükümetin çalışma döneminin sonuna yetiştirilecek.
Son konu ise sulanabilir arazilerin tamamının sulanmasıdır. Bunun altyapısını da en kısa sürede yapacağız. Mera alanları hepimizin malı, 74 milyonun malı ancak sahibi çok olanın sahibi olmuyor. Bir yatırım yapılması gerekirken yapılamıyor, sahipsiz kalıyor veya hor kullanılıyor" diye konuştu.
BAHÇELİ’DE SOĞUK HAVA DEPOSU AÇILDI
Konuşmaların ardından tarım işletmesinin temel atma töreninde ilk düğmeye basan Eker, kurban edilmek üzere hazır bekletilen 2 koyunun ise kesilmesine izin vermedi. Buradan Bor İlçesi Bahçeli Beldesi'nde Ercanlar Tarım firmasınca  yapılan soğuk hava deposuna geçen Eker, törenle buranın da açılışını gerçekleştirdi.
GÖKNUR MEYVE SUYU FABRİKASINDA LABARATUVAR VE NİĞTAŞ HAYVANCILIK TESİSİNİ AÇTI
 
Bakan Eker, daha sonra da Niğde Valisi Alim Barut'u makamında ziyaret ederek kent hakkında bilgi aldı
"2002 yılından 2011 yılı başına kadar, içinde 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan, 15 bin 700 tane işletme kuruldu. Bununla da iftihar ediyoruz" dedi.
Eker, Niğde-Kayseri yolundaki Göknur Meyve Suyu Fabrikasında, laboratuvar açılışı yaptı. Eker, cep telefonuyla fabrikada işlenen meyvelerin fotoğrafını çekti.
Mehdi Eker, daha sonra Niğtaş Hayvancılık Tesisi'nin açılış törenine katıldı.
Törende yaptığı konuşmada, hükümet olarak hayvancılığa büyük destek verdiklerini belirten Eker, "2002 yılından 2011 yılı başına kadar, içinde 50'den fazla büyükbaş hayvan bulunan 15 bin 700 tane işletme kuruldu. Bununla da iftihar ediyoruz. İçinde bulunduğumuz tesis de Türkiye'deki güzel tesislerden bir tanesi. Niğde'de yapılmış olması ayrıca sevindirici" dedi.
Eker, AK Parti İl Teşkilatı'nı ziyaretinin ardından, Grand Otel'de onuruna verilen yemeğe katıldı. Bakan Eker, yemeğin ardından kentten ayrıldı.
 
Editör: TE Bilişim