Türkiye Satranç Boks Minikler, Yıldızlar, Gençler, Büyükler Bay ve Bayan Türkiye şampiyonluğu Niğde’nin Altunhisar ilçesinde düzenlenen şampiyonluk mücadelesiyle başladı.

Sporcu Köksal Arıkan Ocak ayında Niğde'de kurularak faaliyetlerine başlayan Satranç Boks Federasyonu, yeni trend olarak yaygınlaşmaya başlayan Satranç Boksu Türkiye Şampiyonası'nı Niğde'nin Altunhisar ilçesinde gerçekleştirdi. 8 ilden 100 sporcunun katıldığını şampiyonada derece alan sporcular 11-15 Aralık tarihlerinde ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan dünya şampiyonasında ülkemizi temsil edecekler.

Türkiye Satranç Boks Federasyonunun ilk tanıdım karşılaşmaları Ocak ayı içerisinde yapılırken, bu yıl ise ilk defa Türkiye şampiyonluğu mücadelesi yapıldı. Sporcular ilk olarak satrançta karşı karşıya geldi. Satrancın ardından ise ringde kıran kırana mücadele ettiler.

Türkiye Satranç Boks Federasyonu Başkanı Köksal Arıkan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada şunları söyledi; “8 ilden 100 sporcunun katıldığını şampiyonada derece alan sporcular 11-15 Aralık tarihlerinde ülkemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilecek olan dünya şampiyonasında ülkemizi temsil edecekler. Satranç Boksu zeka ile gücün birleşiminden oluşan bir spordur. Dünyada 9 ülkede bu spor yapılıyor. Bizde Niğde’de bu spor ile ilgili federasyonu kurduk. Boks sporunu yapan oyuncuların karılaşmanın hemen adından satranç oynaması ve bu oyundan başarılı çıkmasını içeriyor. Boks sporu yorucu bir spordur. Boksun ardından satrançta başarılı olmak zordur. Sporcularımız zoru başarmak için mücadele ediyorlar. Bokstan sonra satrançta başarılı olmak demek bir çok zorluğu da zeka ile başarabilmeyi sağlar. Satranç ve Boksu gibi iki ayrı disiplini bir araya getiren fizik, güç, strateji ve cesaret istiyor. Dünyada yeni trend olarak yaygınlaşmaya başlayan spor ilk kez 1970 yıllarında İngiltere’nin başkenti Londra'da oynanmaya başlanmış. Bu sporun dünyada ilk kez 2003 yılında Berlin'de federasyonu kurulmuştur ve 14 ülkede federasyonu bulunuyor. Satranç Boks 5 raunt üzerinden oynanıyor. Karşılaşmalar ilk satranç ile başlıyor. Üçer dakikalık periyotlar halinde ve aynı zamanda satranç süresi başlayarak yapılıyor. Müsabakayı kazanmak için satrançta rakibinizi mat ederek, boksta da nakavt yada hakem kararı ile gerçekleşiyor. Türkiye'de biz federasyonu Ocak ayı itibari ile kurduk ve şu anda faaliyetlerimizi yerine getiriyoruz. Türkiye Şampiyonasını düzenledik ve burada şampiyon olan sporcularımız da 11-15 Aralık tarihlerinde Antalya'da yapılacak olan dünya şampiyonasına katılacaklar. Dünya Şampiyonası'na yaklaşık 14 ülke katılacak Türkiye olarak bu yarışa ev sahipliği yapacağız, gururluyuz" dedi.

Editör: TE Bilişim