BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, Türkiye’nin füze kalkanı projesine topraklarında yer vererek İsrail’in muhafızlığına soyunduğunu vurguladı. BTP Lideri, “Bu proje Türkiye’yi ejderhanın ağzına atma anlamına geliyor” dedi

Türkiye geçtiğimiz hafta ‘füze savunma sistemi’ne beklenildiği gibi ‘evet’ dedi. Bu yöndeki karar devletin zirvesindeki buluşmada verildi. Konu 19 – 20 Kasım tarihlerinde Portekiz’in başkenti Lizbon’da yapılacak NATO Zirvesi’nde netlik kazanacak. Gelişmeyi değerlendiren BTP Genel Başkanı Prof. Dr. Baş, füze kalkanı projesinin İran’a yakın bir noktaya yerleştirilmesinin Türkiye’yi ejderhanın ağzına atma anlamına geleceğine işaret etti. Füze kalkanının asıl amacının İsrail’i korumak olduğunu beyan eden BTP Genel Başkanı, şunları söyledi: “Peki bu sistem neden buraya konuluyor? Kimin müdafası için? Türkiye’nin müdafası için mi konuluyor? İran Türkiye’ye saldırabilir mi? Hayır çünkü İran, 1639 yılından bu yana yani 371 yıldır bize bir mantar tabancası bile doğrultmuş bir devlet değildir. Sen şimdi kalkıp İran’ı tehdit olarak görüyorsun, füze kalkanı sistemini coğrafyamıza yerleştiriyorsun! Bunun manası şudur: Ben İsrail’i koruyacağım. Hani İsrail’e karşıydı bunlar? O laf... Füze kalkanının bu coğrafyaya konuşlandırılmasının tek nedeni İran’ın tehdidinden İsrail’i korumaktır. Biz kabul etsek de, etmesek de İsrail’in muhafızlığına soyunuyoruz.”

Türkiye ‘evet’ dedi

Öte yandan, ABD yönetiminin İran’a karşı NATO kozunu kullanıp Tahran yönetimini stratejik açıdan baskı altına almak için şekillendirdiği füze kalkanı projesi, Ankara ile Washington’u bir kez daha ortak noktada buluşturdu! Türkiye, ABD’nin NATO kapsamında gündeme getirmeye hazırlandığı füze kalkanı projesine ‘evet’ demeye hazırlanıyor. İki kritik çekincesi bulunan Ankara, projenin sadece İran’ı hedef alacak biçimde şekillendirilmemesini, füze kalkanının teknik altyapısının Türkiye’nin tamamını kapsayacak biçimde oluşturulmasını istiyor. Projenin yaşama geçmesi için NATO’da oybirliği gerekiyor.

ABD yönetimi, füze kalkanı konusunun 19 – 20 Kasım’da Lizbon’da yapılacak NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi’nde sonuçlandırılmasını istiyor. ABD Savunma Bakanlığı’nın Avrupa ve NATO politikasından sorumlu üst düzey yetkilisi Jim Townsend, “Balistik füze tehditlerinin nereden gelebileceğine baktığımızda, bize göre Türkiye çok fazla ön cephelerde yer alıyor. Dolayısıyla coğrafi açıdan, Türkiye, füze savunma sisteminin bazı bölümlerine ev sahipliği yapmada iyi bir yer olabilir” demişti. Füze kalkanı sisteminin NATO şemsiyesi altında olması, projenin hayata geçirilmesi için Türkiye dahil 28 ittifak üyesi ülkenin onayı gerekiyor. Eğer, ABD projeyi NATO’ya taşımasaydı, sadece Ankara’nın onayı ile füze kalkanı Türkiye’de kurulabilecekti.
 
Editör: TE Bilişim