CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Çiftçilere ödenmesi gereken destek paraları ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi EKER tarafından cevaplanması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak önergesinde; “Niğde ilimizdeki çiftçilerimiz, 2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteğini alamadıklarını, bazı illerimizdeki çiftçilerimiz ise verilen desteğin bir kısmını aldıklarını ve bu durum nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını tarafıma bildirmişlerdir. Zaten zor koşullarda geçimini sağlamaya çalışan çiftçilerimiz, yaz aylarının gelmesine yakın, tarlaya tohum ekememiş, gübre kullanamamış, mazot alamamıştır. Yüksek maliyetlerle üretim yapmaya çalışan üreticilerimizin nakit paraya ihtiyaçları vardır” diyerek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na durumdan söz etti.

Şafak, “Bakanlığınız, Türkiye genelinde kaç ilimizde, 2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteği ödemelerini yapmıştır?” diye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na sordu.

CHP Milletvekili Şafak, “Bakanlığınız, Niğde ilimizdeki çiftçilerimize, 2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteği ödemelerini ne zaman yapacaktır?” diye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na sorarken, “2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteği ödemelerini yaparken, hangi önceliğe göre il sıralamasını belirliyorsunuz?” sorusunu da yazılı soru önergesine ekledi.

Çiftçinin Mağduriyetine Çözüm Bulacak mısınız?

Çiftçinin her sorununda, çiftçinin yanında yer alan ve sorunlarına çözüm bulmak için durmadan çalışan Doğan Şafak,Bazı illerimizde, desteklemenin bir kısmını alan çiftçilerimize, geri kalan ödemelerin ne zaman yapılacağını” ve “Çiftçimizin mağduriyetinin bir an önce çözümü doğrultusunda bir çalışma yapılıp yapılmayacağını da” Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’ e sordu.

Şafak, “Ülke genelinde, Doğrudan Gelir Desteğinin Çiftçilerimize biran önce ödenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?  Açıklayınız.” sorusuna da önergesinde yer verdi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Çiftçilere ödenmesi gereken destek paraları ile ilgili Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi EKER’e sorduğu yazılı soru önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplanması hususunda gereğinin yapılmasını saygılarımla arz ederim.

 

                                                                                                                 Doğan ŞAFAK

                                                                                                              Niğde Milletvekili

 

Niğde ilimizdeki çiftçilerimiz, 2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteğini alamadıklarını, bazı illerimizdeki çiftçilerimiz ise verilen desteğin bir kısmını aldıklarını ve bu durum nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını tarafıma bildirmişlerdir.

Zaten zor koşullarda geçimini sağlamaya çalışan çiftçilerimiz, yaz aylarının gelmesine yakın, tarlaya tohum ekememiş, gübre kullanamamış, mazot alamamıştır.

Yüksek maliyetlerle üretim yapmaya çalışan üreticilerimizin nakit paraya ihtiyaçları vardır.

 

Bu doğrultuda;

1-     Bakanlığınız, Türkiye genelinde kaç ilimizde, 2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteği ödemelerini yapmıştır?

 

2-     Bakanlığınız, Niğde ilimizdeki çiftçilerimize, 2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteği ödemelerini ne zaman yapacaktır?

 

3-     2012 yılı Sertifikalı Tohum, Yem Bitkileri ve Fidan Desteği ödemelerini yaparken, hangi önceliğe göre il sıralamasını belirliyorsunuz?

 

4-     Bazı illerimizde, desteklemenin bir kısmını alan çiftçilerimize, geri kalan ödemeleri ne zaman yapacaksınız?

 

5-     Çiftçimizin mağduriyetinin bir an önce çözümü doğrultusunda bir çalışma yapacak mısınız? Açıklayınız.

 

6-     Ülke genelinde, Doğrudan Gelir Desteğinin Çiftçilerimize biran önce ödenmesi konusunda bir çalışmanız var mıdır?  Açıklayınız.

 

 

Editör: TE Bilişim