HDK Niğde Meclisi Yürütme Kurulu Sözcüsü HDP Niğde İl Örgütü Eş Başkanı  Göksel Rıza Özkan basın açıklaması yaptı.

 

Özkan açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

 Kentimizi de Kendimizi de Biz Yöneteceğiz…

       Halkların Demokratik Kongresi Niğde Meclisi olarak, aylar önce başlattığımız çalışmalarımızı, Kongremiz Genel Meclisiyle yürüttüğümüz koordineli çalışmalar sonucunda ortaya çıkan “Türkiye’deki tüm yerel yönetim birimlerinde, kazanma iddiasıyla seçimlere girme” ortak iradesine uygun olarak Niğde’miz yerelinde HDP’yi (Halkların Demokratik Partisi) kurduk.

      Yerel seçimlere, ilimiz Niğde de HDP ile giriyoruz. HDP tüm devrimcilerin, ezilenlerin, gadre uğrayanların inancından ve kimliğinden dolayı yok ve hor görülenlerin politik iddialarını hayata geçireceği ortak adresimizdir. Partimizin elde edeceği başarı ülkemizin birlikte, eşit ve adalet içinde yaşama projesine hizmet edecektir.

     Örgütlenme, propaganda, aday belirleme gibi seçim sürecinin tüm çalışmalarını, HDK bileşeni partiler, siyasi gruplar, örgütler, kadınlar, bağımsız bireyler, inanç grupları, gençlik hareketleri, farklı kimlik ve kültür temsilcileri olarak çoğulculuğumuz ve zenginliklerimizle hep birlikte örgütleyecek, hep beraber hayata geçireceğiz.

      HDK’nin temel politikalarından biri olan yerelden ve yerinden, demokratik ve özerk yönetim anlayışını, bu yerel seçim sürecinde gerçekleştirmekte ve demokratik yerel yönetim birimlerini geliştirmekte kararlıyız, iddialıyız. HDK bileşenlerinin geçen yerel seçimlerde kazandığı 100 belediyede elde ettikleri yerelden ve yerinden yönetim deneyimlerini daha ileriye taşımak iddiasıyla hareket ediyoruz.

      Başta Kürt sorunu olmak üzere tüm kimlik ve inanç sorunlarımızı; demokratik birlik, eşitlik ve özerklik hukuku içerisinde çözmeyi temel bir yaklaşım olarak benimseyen HDK, bu seçim sürecinde “Demokratik Çözümün” adresi olacaktır.

     Ülkemiz demokratik muhalefetinin dağınık ve parçalı oluşu, statükocu, rantçı ve otoriter siyasal partiler karşısında, toplumu demokratik seçenekten yoksun bırakıyor. Meclisimiz HDK ve partimiz HDP bu gidişata “dur” diyecek demokratik seçeneğin ta kendisidir. 

      Şimdi bu ortak mücadele ve birlikte kazanma seçeneğini büyütme zamanıdır. Şimdi; ilimizde örgütlü çevre ve ekoloji hareketlerinin, Alevi örgütlerinin yada tek tek bireylerinin, kadın hareketlerinin, aydınların, işçilerin ve sendikaların, gençlik hareketlerinin, meslek örgütlerinin, farklı inanç gruplarının, engelli örgütlerinin, emeklilerin ve işsizlerin, sanatçıların, LGBT bireylerin, demokratik yöre derneklerinin, sivil toplum örgütlerinin ve farklı kimlik ve kültür temsilcilerinin güçlerini, enerjilerini birleştirme ve kazanma zamanıdır. 

      Bizler, hem iktidar hem de bazı muhalefet partilerinin sıkı sıkıya savundukları merkezi vesayetçi yönetime karşı yerelin isyanı olan ve Gezi Direnişinde buluşup anlamını bulan bu dinamiklerin ortak sesi ve kürsüsü olacağız. Çünkü Gezi Direnişiyle açığa çıkan tam da HDK’ mizin demokratik, yerel ve yerinden yönetim anlayışıdır.

     Yerel, artık merkezin tebaası olmak istemiyor. “Kendimizi de Kentimizi de Biz Yöneteceğiz” talebini yükseltiyor. Biz de bu anlayışı geliştirmeyi ve başarıya kavuşturmayı bir sorumluluk olarak kabul ediyoruz. Gelin hep beraber bu iddiamızı gerçekleştirelim, yerel demokrasiyi inşa edelim, yaşam alanlarımız hakkında karar verme yetkisini elimize alalım. 

     Halklarımız, neo liberal politikaların temsilcisi olan iktidar partisi ile ulusalcı-milliyetçi politikaların temsilcisi olan muhalefet partilerine mahkûm değildir. Karşılıklı olarak birbirini besleyen bu iki odağın arasına sıkışmayacağız. Yaşam alanlarımıza ve kentli haklarımıza yönelik tahribat ve saldırıdan, belediyelerin imkânlarının yandaş şirketlere peşkeş çekilmesinden rahatsız olan herkes için yeni bir demokratik yolu, özgürlükçü ve eşitlikçi bir halk seçeneğini büyütmekte kararlıyız. Gelin bu başarı hepimizin eseri olsun.

     Adaylarımızı belirlerken, toplumun farklı inanç, dil, kültür ve kimliklere sahip olan halklarının, ötekileştirilenlerin, ezilen ve sömürülenlerin, kadınların, gençlerin, işçilerin, emekçilerin, LGBTlerin, ücretli kölelerin, engellilerin temsil hakkını esas alacağız. 
Adaylar demokratik işleyişler ve mekanizmalarla, yerellerin özgünlüklerine uygun olarak, halk tarafından yerellerde belirlenecek. 

    Hedeflerimiz çok açık: 

- Yerinden ve yerelden yönetimi, demokratik bir yerel yönetim modelini geliştirmek, böylece yerel demokrasiyi güçlendirmek ve özerk meclisler idari yapısının tüm toplumda benimsenmesi için mücadele etmek;

-  Kadın aklının ve elinin değdiği tüm meclislerde eşit temsilin amasız ve fakatsız esas olduğu kadın meclislerinin aldığı kararların oy birliğiyle kabul edildiği bir yönetim anlayışıyla ve kadının özgürleşmesi toplumun özgürleşmesidir perspektifiyle mücadeleye bütünlükçü yaklaşarak;

- Doğrudan demokrasi ilkelerine uygun olarak, katılımcı yerel yönetim modelini yerleştirmek; 
- Bütçesini halkın belirlediği, rantı ve hırsızlığı, taşeronlaştırmayı önleyen belediyeciliği geliştirmek; 
- Yerel yönetimlerde toplumsal cinsiyet eşitliğini ve ekolojik toplum yaklaşımını hakim kılmak;
- Halkı mağdur eden kentsel dönüşüm politikalarını durdurmak;

- Çocukların ve engellilerin kent yaşamına daha rahat katılabilecekleri önlemleri üretmek; 
- Neo liberal yerel ekonomi politikaları yerine sosyal politikaları hayata geçirmek...

   Tek demokratik seçeneğiz HDK, örgütlenmesi ve politikaları ile hem Türkiye hem de Ortadoğu için önemli bir modeldir. İlk kez bir seçime bu denli geniş bir bileşenle ve yeni bir modelle giriyoruz.

   Toplumdaki sorunların demokratik bir şekilde çözümünü sağlamak açısından tek demokratik alternatif ve birlik adresiyiz. Biz, yerel ve demokratik halk yönetimlerini oluşturma konusunda iddialıyız ve kararlıyız. Türkiye’nin demokratik mücadele enerjisinin barajlarla engellenmesine ya da yedeklenmesine izin vermeyeceğiz.

    Çağrımız demokrasiden, eşitlikten, adaletten, barıştan, emekten, özgürlükten yana olan, bunlar için mücadele eden tüm insanlara, örgütlenmelere ve kuruluşlaradır: Gelin demokratik geleceğimizi birlikte kuralım... 

    Gelin, en güçlü birlik zeminimizi, emek, demokrasi ve özgürlük anlayışımızı birlikte geliştirelim, birlikte büyütelim. Gelin yerel siyaseti, kısır ve demokratik olmayan çekişmelere mahkûm olmaktan kurtaralım. 

    Gelin hep birlikte mücadele edelim. Birlikte başaralım. Hep beraber yönetelim ve değiştirelim... 

 

 

Editör: TE Bilişim