AK Parti Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi’nin Meclis’in tatilde olması dolayısıyla Niğde’de gerçekleştirdikleri programları hız kesmeden sürüyor. Vekiller önceki gün Niğde il merkezi ve Bor’da esnaf ziyaretleri, resmi kurumlara ziyaretler ve Bor ilçesinde bazı incelemelerde bulundular. Alpaslan Kavaklıoğlu, Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Sağlık Müdürlüğüne ziyaretler gerçekleştirirken daha sonra da Bor’da Üstün Park ve Hastanede incelemelerde bulundu. Ömer Selvi ise il merkezinde esnaf ve sivil toplum kuruluşları ziyaretleri yaptı. AK Partili vekiller Niğde’nin sorunlarını tek tek masaya yatırdıklarını belirterek Niğde’nin geleceği açısından da çok önemli bir görev üstlendiklerini ve bu şehri layıkıyla temsil etme gayretinde olacaklarını belirttiler.
Öte yandan Dikilitaş ziyaretinde vekillere iletilen sorunlar ve Dikilitaşlı çiftçi Osman Demirhan’ın vekillere anlattığı meselelerle ilgili Toprak Mahsulleri Ofisi kasabaya gidip çiftçilerle görüşerek bir bilgi notu hazırladı. Vekiller de bu bilgi notunu bazı yanlış anlamaların düzeltilmesi ve doğru bilgilendirme amacıyla kamuoyuyla paylaştı. Bilgi notu şu şekilde:
TMO’ndan Niğde çiftçilere ürünlerinizi buraya getirin çağrısı
Niğde İli Dikilitaş Kasabasında ikamet eden Osman Demirhan adındaki üreticinin TMO’nun buğday alım fiyatlarını 605 TL/Ton olarak açıklamasına rağmen 500 TL/ Ton fiyatla ürünlerini aldığını, oysa tüccarın o yörede aynı kalitedeki ürünü Ofise götürerek daha yüksek fiyattan sattığı şeklindeki iddialar üzerine şu çalışmalar yapılmıştır:
Niğde İline 45 Km. mesafede olan Dikilitaş Kasabasına bizzat gidilmiş ve adı geçen üretici ziyaret edilerek birebir görüşme yapılmıştır. Osman Demirhan kendisine ait 39 ton buğday hasat ettiğini ve Ofise satmak üzere henüz götürmediğini, ancak yakın tarihte Niğde TMO’ya satacağını beyan etmiştir. TMO’nun açıklanan fiyattan değil de daha düşük fiyatla (500 TL.) buğday aldığını, hatta Dikilitaş yöresindeki tüccarın aldığı ürünleri TMO’ya yüksek fiyatla sattığını duyduğunu, diğer köylülerden duyduklarını ve çevrede söylenenleri milletvekilinin Kasabaya ziyareti sırasında kendisine aktardığının belirtmiştir.
Osman DEMİRHAN ile Kasabadaki diğer üreticilere TMO’nun yeni alım sistemi, protein cihazı ile alım kriterleri ve alım politikaları hakkında bilgilendirme yapılmış, yeni uygulama ile alım sırasında cihazla yapılan analizde Protein miktarının %10,5 değerinin altında olması durumunda 500 TL./Ton fiyatla yemlik grubuna düşğünü, bu nedenle yörede yüksek proteinli buğdayları ekmek için Tarım İl ve İlçe müdürlükleri ile irtibata geçmeleri gerektiği anlatıldı. Ayrıca Dikilitaş’ta sadece bir Tüccarın olduğu ve Tüccarın net 470–480 TL./Ton fiyatla ürünleri aldığı, o bölgedeki üreticileri belgeleri ile birlikte getirmek suretiyle TMO’ya üretici adına satmaya çalıştığı tespit edilmiş olup, dolayısıyla üreticilere TMO’nun fiyatının yöredeki Tüccar fiyatından daha yüksek olduğunu ve Ürünlerini Niğde TMO’ya getirmelerini, ÇKS belgelerini de tüccara kullandırmamaları gerektiği özellikle belirtilmiştir.
2011-12 alım döneminde 09.08.2011 tarihi itibariyle Niğde Ajans Amirliği merkezinde 2.339 ton peşin hububat alımı gerçekleşmiş, hasat tamamlanmış olup alımlar devam etmektedir. Dikilitaş Kasabası civarında ağırlıklı olarak Diğer Beyaz Buğday ekimi yapılmakta ( Gerek, Bayraktar vs.) ancak hasada yakın dönemde düşen yağışın etkisiyle de kalitenin olumsuz etkilendiği ve buğdaylarda beyazlaşma ve dönme miktarının fazla olduğu, dolayısıyla da protein değerlerinde de düşmenin olduğu tespiti yapılmıştır.
Ayrıca Alpaslan Kavaklıoğlu’na ziyaretlerde iletilen Niğde’deki hububat alımlarının ilkel koşullarda ve depolamanın ilkel koşullarda yapıldığı bilgisi üzerine de yine Toprak Mahsulleri Ofisi’nden şu açıklama geldi: “Niğde Ajans Amirliği, Aksaray Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir. İşyerinde 4 Temmuz 2011’de hububat alımlarına başlanmış ve halen devam edilmektedir. İşyerinde 600 tonluk sekiz kuyudan oluşan toplam 4.800 ton çelik silo ve 1.000’er tonluk 2 adet toplam 2.000 tonluk yatay depo mevcuttur. Çelik silonun altı kuyusunda eski yıl ürünü stoklu olup, iki kuyusuna ise yeni ürün alımı yapılmaktadır. Ayrıca, yatay deponun 1.000 tonluk kısmında pirinç stoklanmakta, geri kalan 1.000 tonluk kısmına ise yeni ürün alımı yapılmaktadır. Bugüne kadar toplam 2.192 ton alım yapılmıştır. Kapalı depolar yetmediği ve çeşit fazlalığından dolayı ık yığınlara da alım yapılmaktadır. Ulukışla Tesisli Ekibi, Niğde ili hinterlandında olup Aksaray Şube Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyet göstermektedir. İşyerinde 4 Temmuz 2011’de tarihinde alıma başlanmış, 1 Ağustos 2011 itibariyle ürün arzı olmadığı için kapatılmıştır. Ulukışla Tesisli Ekibinde 1.217 ton peşin, 852 ton’da emanet olmak üzere toplam 2.069 ton ürün alınmıştır. İşyerinde 1.200 ton kapasiteli üç kuyudan oluşan toplam 3.600 tonluk çelik silo mevcuttur. Hububat alımları çelik siloya ve açık yığınlara yapılmıştır. Tüm işyerlerinde açık yığınlara yapılan alımlarda, kamyonlar damperli ise kendisi boşaltmakta, traktör veya damperli değil ise müteahhit işçileri aracılığı ile kürekle boşaltılma yapılmaktadır”.



Editör: TE Bilişim