“Şeker fabrikalarını özelleştirme kapsamından çıkarmayı düşünüyor musunuz?”

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, özelleştirme kapsamında bulunan şeker fabrikalarını TBMM Gündemine taşıdı.

MHP Niğde İl Başkanı Hakan Er, geçtiğimiz hafta Bor Şeker Fabrikasını ziyaret ederek. Özelleştirme için Ortak Akıl Çağrısı yapmıştı. Bu gün de CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Başbakan'a konu ile ilgili soru yöneltti. 

 

Şafak, Başbakan Tayyip Erdoğan’a,  Bor, Ereğli ve Ilgın Şeker Fabrikaları ihale usulü ile özelleştirme adı altında satışa çıkarılacağını hatırlatırken, “En çok üretim yapan bu fabrikaları özelleştirme kapsamından çıkarmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

 

Şafak’ın, Başbakan’a yönelttiği bir başka soru ise, AKP Hükümeti döneminde, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş.’ nin hangi gerekçelerle özelleştirme kapsamına alınmasıyla ilgili oldu. Şafak, “Avrupa Birliği ülkelerinde şeker sektörü, devletlerin eliyle desteklenmekte, mümkün olduğunca korunmakta ve teşvik edilmektedir. Hükümetiniz döneminde, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. hangi gerekçeyle özelleştirme kapsamına alınmaktadır?” sorusunu yöneltti.

 

Pancar tarımının ve şeker sektörünün, yılda yaklaşık 3 milyar dolar katma değer yarattığını ve taşımacılık sektörüne 25 milyon ton iş hacmiyle, doğrudan ve dolaylı olarak ilişkilendirilen 10 milyon insana istihdam olanağı sağladığını vurgulayan Doğan Şafak, özellikle Bor Şeker Fabrikası’nı mercek altına aldı ve  şu soruları yöneltti: “Üretim amaçlı olan Bor Şeker Fabrikası özelleştirme sonrasında kapanacak fabrikaların içerisinde yer alacak mıdır?  Bor Şeker Fabrikası özelleştirmesi gerçekleşirse, üretime devam edecek midir? Yoksa fabrika işlevsiz halemi getirilecektir? Özelleştirme gerçekleştirilirse; Bor Şeker Fabrikası’nın çalışanları dışında, bölgenin esnafını, bölgenin pancar üreticilerini, bölgenin damızlık, sığır yetiştiricilerini, süt birliklerini, nakliyecileri ilgilendiren kesimlerin maddi ve manevi mağduriyetlerini nasıl gidermeyi düşünüyorsunuz?    Bölge ekonomisine 2,5 trilyon kar elde ettiren, Bor Şeker Fabrikası’nın özelleştirilmesi durumunda bu katma değer kaybolacaktır. Kaybolan bu katma değeri karşılamak için yeni sanayi tesisi kurmayı planlıyor musunuz?

 

Editör: TE Bilişim