CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, geçtiğimiz aylarda patateste yaşanan don olayı sonucu hazırladığı yazılı soru önergesiyle elektrik sorununa el attı. Şafak’ın yazılı soru önergesine cevap Bakan Taner Yıldız’dan geldi. Yıldız, kayıp enerji bedelinin 2015’de düşeceğini ifade ederek, enerji bedellerinin düşürülmesi için müdahalenin olmayacağını açıkladı.


Niğdeli çiftçiye kötü haber! CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Kasım ayı başında yaşanan patateste ki don olayı sonrası hazırladığı yazılı soru önergeleriyle konuyu TBMM gündemine taşımıştı. CHP’li Şafak’ın enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın cevaplanması üzerine verdiği yazılı önergede 4 soru sordu.



Şafak sorduğu soruları aktardığı açıklamasında; “TEDAŞ tarafından elektriğe zam yapılmadığının açıklamasına rağmen, çiftçiler tarımsal sulamada kullandığı elektrik fatura bedellerinin önceki dönemlere göre çok yüksek olduğunu beyan etmektedir. Elektrik faturalarında ki  bu artışın sebebi nedir?” diyerek ilk sorusunu açıkladı. Diğer soruları konusunda açıklama yapan CHP’li Doğan Şafak; “Çiftçiye daha ucuza elektrik verilmesi sağlanabilir mi? Bu kapsamda bir çalışmanız var mı?, diğer bir soru ise “TEDAŞ, elektrik dağıtım sisteminde meydana gelen kayıp ve kaçak kullanım sebebiyle faturalara “trafo kayıp ücreti” ve “açma kapama ücreti” olarak ek ödeme bedeli yansıtmaktadır. Bu kayıpların önüne geçinilmesi için ne gibi tedbirler almayı düşünüyorsunuz?” son soruda Niğde’nin patates köylülerin sorunlarına eğilen Şafak; “Niğde Çiftlik İlçesi ve ova köylerindeki ( Bağlama, Alay, Gölcük, Orhanlı, Ağaçaşar, Divarlı, Bozköy ve civar köyler) patates üreticileri, yerin 180 metre altından kuyu suyu çıkararak üretim yapmaktadır. Bu durum doğal sulama ile çiftçilik yapan üreticilerle ürün maliyeti hususunda haksız rekabete sebep olmaktadır. Bu mağduriyetin giderilmesi için çiftçilerin desteklenmesi hususunda ne yapmayı düşünüyorsunuz” diye sordu.

BAKAN YILDIZ'IN CEVABININ ORJİNALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...


2015’
Kadar Somut İndirim Yok!

CHP’li Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesi üzerine soruları cevaplayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız verdiği cevapla TEDAŞ Genel Müdürlüğü ve Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’ndan alınan yazılı bilgiler doğrultusunda cevapladı.

Bakan Yıldız’ın verdiği yazılı cevapta 4 soruyu bir bütün olarak görüp bütün vatandaşların merakla beklediği trafo kayıp bedelinde indirimin somut olarak 2015’de gerçekleşeceğini ifade etti. Yıldız açıklamasında; “TEDAŞ Genel Müdürlüğü 2003 yılından 2011 tarihine kadar yapmış olduğu etkin kaçak tarama çalışmaları sayesinde, toplamda 43 milyon 189 bin abonenin kontrolü gerçekleşmiştir. Yapılan kontrollerde 9,4 milyar kwh kaçak tahakkuku gerçekleşmiş, 585 bin abone hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Bu çalışmalar sonucunda kayıp kaçak oranı önemli oranda azaltılarak %15 seviyesine düşürülmüştür. 2015 yılı itibariyle de %9 seviyesine düşürülmesi hedeflenmiştir. Dolaysıyla 2015 yılına kadar fiili değerde önemli bir düşüş öngörülmüş olup bu düşüş doğrudan tüketici tarifelerine indirim olarak yansıyacaktır.” Dedi.

CHP’li Doğan Şafak bu cevabı değerlendirerek, TEDAŞ’ın etkin denetimi yapması gerektiğini savunarak, fakat bu denetimi gerçekleştiremediğinden dolayı kayıp bedelinin vatandaşa fatura edilemeyeceğini ifade etti. CHP’li Şafak; “dürüst vatandaş, faturasını zamanında ödüyor. Herhangi bir kayıp ve ya kaçak kullanmıyor ama faturasında kayıp kaçak bedeli diye bir miktarı da ödemek zorunda kalıyor. Bu basiretsizliğin faturasının vatandaşa çıkarılmasıdır. Bu bedel bir an önce vatandaşa geri ödenmesi gerekir. Sizler kayıp kaçak bedelini vatandaştan tahsil etmek yerine topyekûn kayıp kaçakla mücadele ederseniz, bu paralı tahsil etsin böylece vatandaşımız mağdur edilmesin” dedi.

Bakan Yıldız açıklamasının devamında; “Dağıtım şirketlerinin kendileri için belirlenmiş olan hedef kayıp-kaçak oranına ulaşamamaları halinde ortaya çıkabilecek zarar da yine ilgili şirkete bırakılmakta olup zararın tüketicilere yansıtılması söz konusu değildir. Dolaysıyla uygulama döneminin her bir tarife yılı için hedef kayıp kaçak oranlarının belirlenmesiyle tüketicilerin daha düşük kayıp-kaçak bedelinden fiyatlandırılması sağlanırken, dağıtım şirketlerinin daha düşük kayıp oranlarını gerçekleştirecek şekilde faaliyet göstermeleri teşvik edilmektedir.” Dedi.


“EPDK fiyatları Aşağı Çekmeye Çalışıyor”

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, CHP’li Şafak’ın diğer sorularını da cevaplarken, Niğdeli çiftçiler için somut bir indirim olup olmayacağını ifade etmedi. Bakan Yıldız, Şafak2ın diğer sorularını şöyle cevapladı; “Abone grupları arasında mevcut olan çapraz sübvansiyonların kaldırılmasına Ekim-Aralık 2011 dönemi tarifeleri ile başlanmış bulunmaktadır. Kanuna göre Enerji Piyasa Düzenleme Kurumu ( EPDK) serbest olmayan tüketiciler için geçerli perakende satış tarifelerini ve ikili anlaşmalarla kendi tedarikçilerini seçene kadar iletim sistemine doğrudan bağlı olanlar dışındaki serbest tüketiciler için geçerli olacak perakende satış tarifelerini onaylamakta, ikili anlaşmalarla kendi tedarikçisini seçen tüketiciler için geçerli fiyatlara müdahale edilmemektedir. 2011 yılı için belirlenen serbest tüketici limiti 30,000 kwh/yıl olup, tedarikçisini seçme hakkına sahip olan tüketicilerin talebinin toplam talep içerisindeki payı (piyasa açıklık oranı) % 75 seviyesindedir. Yani toplam talebin ( 2011 yılı için) yalnızca %25’lik bir kısmı EPDK tarafından düzenlenen tarifeler üzerinden elektrik enerjisi almak durumunda olup, bu oranının yakın gelecekte daha da düşmesi öngörülmektedir” dedi.


“Niğdeli Patates Üreticisine İndirim Yok!”

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Bakan Yıldız’ın açıklaması üzerine yaptığı açıklamada; “Soruların tam cevabını almadığım gibi, Niğdeli çiftçinin mağduriyetini giderek bir çalışmanın olmadığını görmekteyim. Bunun için elimden geleni yapmaya devam edeceğim. Fakat Niğdeli çiftçiye bir indirim olmadığı gibi, vatandaş kendi tedarikçisini seçme hakkı vardır diyor, Niğdeli vatandaşımız acaba hangi alternatifi var ki kendisi seçsin. Bu durumda EPDK’nın belirlediği fiyatlar üzerinden ödeme yapacağız. O zaman sormak gerek, Niğdeli mağdur çiftçiye neden indirim yapılmıyor” dedi.


 

Editör: TE Bilişim