Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Bor Akkaya Barajı Çevre kirliliği sorusuna Orman ve Su İşleri Bakanı yanıt verdi. (İlgili haberler sayfanın altında)


Niğde ilinde önemli çevre sorununa neden olan Akkaya Barajı ile ilgili Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr Veysel Eroğlu yanıtladı.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Akkaya Barajı ile ilgili verdiği bilgide şöyle dedi:“ Niğde İli’nde, Niğde Merkez-Bor İlçesi arasında yapımına 1962 yılında başlanan ve 1974 yılında tamamlanan toprak dolgu sulama amaçlı Akkaya Barajı, bölge için bir çevre sorunu haline dönüşmüştür. Niğde ile Bor arasında, Niğde Merkeze 9 Km. , Bor Merkeze 4 Km. uzaklıkta olan baraja akan atık sular nedeni ile 2000 yılından başlayarak çalışmalarda bulunulmaktadır. Ne var ki sayısız demeç , açıklama ve toplantı ile, ilgili bakanların bölgede bulundukları beyanlarla kurtarılacağı ifade edilen Akkaya Baraj Gölü halen sorun olmaya devam etmektedir. Niğde Üniversitesi, Bor ve Niğde, Niğde Organize Arıtma Tesisi ve barajdan yayılan kötü kokunun etkisi altındadır. Niğde Üniversitesi Merkez Yerleşkesi’nin Güney Kenarında yer alan Akkaya Baraj Gölü aynı zamanda flamingo başta olmak üzere, Türkiye'de bulunan kuş türlerinin yaklaşık yarısına ev sahipliği yapmaktadır.

Dikkuyruk adı verilen ördek çeşidi, Tepeli Pelikan, Küçük Kerkenez Mahmuzlu Kız, Bataklık Kırlangıcı kuşu gibi dünyanın nadir kuş türlerinin de içinde yer aldığı 217 kuş türünün uğrak yeri bu alandır. Ramsar Sözleşmesi kapsamına alınan bölgede, 2005 yılında Akkaya Barajı önemli sulak alan olarak da ilan edilmiştir” dedi ve Bakanın yanıtlamasını istediği şu soruları yöneltti.

1-Akkaya Barajı çevresinde sulak alan yönetimi ve korunması konusunda yasal ve kurumsal çerçevede AB gereklerini sağlayacak düzenlemelere gidilmiş midir?

2-Akkaya Sulak Alanına giren suların göl alanına ulaşmadan arıtılmasını sağlamak için Avrupa Birliği’nin Su Çerçeve direktifi uygulamaya konulmuş mudur?

3-Akkaya Barajı Kirlilik Kaynakları belirlenmesi konusunda yapılan çalışma sonuçları nelerdir? Alınan önlemler ve bu anlamda yaptırımlar nelerdir?

4-Akkaya Barajı’nda dip çamuru miktarının belirlenerek, boşaltım ve bertaraf opsiyonları yapılacağı açıklanmıştı. Bu bağlamda çalışma yapılmış mıdır? Yapıldı ise açığa çıkan atıklar hangi yöntemlerle nerede depolanmıştır? Atık içeriğinde hangi kimyasal maddeler ağırlık taşımaktadır? Atıkların sulama suyuna etkisi nedir?

5- Sulama suyu olarak kullanılan su ile pırasa, lahana, maydanoz vb. gibi ürünlerin yıkanması ve sulanması söz konusu olduğunda, ürünler üzerinden tüketicilere sağlık sorunları olarak yansıyacak kimyasallar suda mevcut mudur? Sızmalar sonucu yeraltı ve içme sularına karışması ihtimali ve baraj suyunun insan sağlığına zarar vermesi olasılığı nedir?

6- Niğde Belediyesi arıtma tesisi kapasite ve kullanım açısından yeterli işleve sahip midir?

7-Akkaya Barajı kurtarılması amacı ile planlanan projelendirilen yeni bir çalışma ya da sorunun çözümü için yapılmakta olan bir çalışma mevcut mudur?


BAKAN EROĞLU, “EN BÜYÜK PROBLEMİN, NİĞDE BELEDİYESİ ATIKSU ARITMA TESİSİNİN VERİMLİ ÇALIŞMAMASI OLDUĞU TESBİT EDİLMİŞTİR” DEDİ.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in sorularını yanıtlayan Bakan Veysel Eroğlu, Niğde Belediyesi arıtma tesisinin verimli çalışmamasının sorunun oluşumunda etkisine vurgu yaptı ve Akkaya Barajı tescilli bir sulak alan olmadığından sulak alan yönetimi ve korunması konusunda yasal ve kurumsal çerçevede AB gereklerini sağlayacak düzenlemeler yapılamamaktadır. “dedi.

Bakan açıklamasında şu görüşlere yer verdi.:“ Akkaya Barajı, Konya Kapalı Havzasında yer almakta olup, Bakanlığımca yürütülen "Havza Koruma Eylem Planlarının Nehir Havza Yönetim Planlarına Dönüştürülmesi Projesi" kapsamındadır. "Türkiye 'de Havza Bazında Hassas Alanların ve Su Kalitesi Hedeflerinin Belirlenmesi Projesi" kapsamında 25 havzamızda yer alan baraj gölü, göl ve göletlerde baskı-etki analizi çalışmaları gerçekleştirilmiş, göllere ulaşan toplam kirlilik yükleri (toplam azot ve toplam fosfor) üzerinden ötrofikasyon değerlendirmesi yapılmıştır. Akkaya Baraj Gölü’nde yaşanan bu kirliliğin sebebinin tespiti, eylem planının oluşturulması ve baraj gölündeki iyileştirme çalışmaları "Akkaya Baraj Gölü Havzası Koruma Eylem Planı" hazırlanmış ve uygulanmasına yönelik alakalı kurumlar ile işbirliği içinde çalışılarak gelişmeler takip edilmiştir. Eylem Planı kapsamında Niğde Atıksu Arıtma Tesisinde teknik incelemelerde bulunulmuş ve kirliliğe sebep olan en büyük problemin Niğde Belediyesi Atıksu Arıtma Tesisinin verimli çalışmaması olduğu tespit edilmiştir. Eylem Planı kapsamında tesisin verimli çalışmasına yönelik gerekli revizyonların yapılması sağlanmıştır. DSİ Genel Müdürlüğümüz tarafından Baraj alanında yapılan ön çalışmalar ve analiz sonuçları kullanılarak; Akkaya Barajı kirlilik kaynakları, dip çamuru miktarı, tarama metotları, tarama faaliyetleri sonucunda çıkacak dip çamurunun ne şekilde bertaraf edileceği, alanda alınması gereken tedbirler ve diğer çalışmaların belirlendiği "Niğde Akkaya Baraj Gölü ve Çevresi İyileştirme Projesi" hazırlanmıştır.

Editör: TE Bilişim