Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk ; İlimizde Dışarı Camii arkası eski Tekel Binasında KETEM Birimi içerisinde hizmet vermekte olan Sigara Bırakma Polikliniğimize ilaveten  Niğde Devlet Hastanesi ek binası (Eski SSK Hastanesi) içerisinde bir yenisini açılmıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız burada da hizmet alabileceklerdir.” dedi.

 

 

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk açıklamasın da ; Dünya Sağlık Örgütü, sigara kullanımını Dünyanın en hızlı yayılan ve en uzun süren salgın olarak nitelendirmektedir.  Sigara kullanımı ile mücadele de; Toplumun bilinçlendirilmesi, gençlerin sigaraya ulaşabilirliğinin önlenmesi ve yasal düzenlemelerin yanı sıra, sigara içen kişilere sunulacak sigarayı bırakmaya yardım hizmetleri de önemlidir.

 

Sigara bağımlılığının tedavisi; alkol ve diğer bağımlılık yapıcı maddelerin tedavisinde olduğu gibi özel yardım gerektirir. Sigarayı bırakma poliklinikleri, sigara bağımlılığının tedavisinde en etkili ve en kolay yol olarak gösterilmektedir.

 

 

İlimizde Dışarı Camii arkası eski Tekel Binasında KETEM Birimi içerisinde hizmet vermekte olan Sigara Bırakma Polikliniğimize ilaveten  Niğde Devlet Hastanesi ek binası (Eski SSK Hastanesi) içerisinde bir yenisini açılmıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız burada da hizmet alabileceklerdir.

 

 Bugüne kadar Sağlık Bakanlığı Sigara Bıraktırma Hattı Alo 171’i arayarak veya  Sigara Bırakma Polikliniğine  muayene için şahsen müracaat eden 4042  vatandaşımıza yardım edilerek gerek ilaçla gerekse konuşmayla 370 kişinin sigarayı bırakması sağlanmıştır.  

 

 

Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak tüm İl genelinde sigaranın zararlarının önüne geçmek için  denetimlerimize devam ettirmekteyiz ve gerek kurumların talepleri gerekse bizim planlarımız doğrultusunda  eğitimler vermekteyiz.  Amacımız çocuk ve gençlerin bu maddeyi hiç denememelerini sağlamaktır. Bunun içinde ülkemizde sigara bırakma oranının artması, gençlerin sigara ve tütün ürünleri içmenin normal bir davranış olmadığını benimsemeleri gerekmektedir.

 

Sigara Bağımlılığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Birey karar verdiğinde bilimsel olarak kanıtlanmış yöntemlerle bu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Her şey kişinin bulundu yer, yaşadığı ortamdan ziyade iradeli olup, karar vermesiyle başlar. Bunu en güzel örneğini İlimiz Açık ve Kapalı Cezaevinde yaptığımız eğitimler sonucu gördük. Şubat ayı içerisinde yapılan eğitimler sonucu 9 hükümlü ve tutuklu vatandaşımız Sigara Bırakma Polikliniğimize dilekçeleri ile müracaat etmiş olup, tedavilerine başlanmıştır.

 

Tüm insanımıza kapalı mekanlarda tütün ürünü kullanan şahıs gördüklerinde mutlaka ALO 184’ü aramaları gerektiğini hatırlatır, sigarasız sağlıklı günler dilerim.

 

Editör: TE Bilişim