Ramazan ayının girilmesi ile birlikte oruç tutan kişilerin sağlık sorunları yaşamaması için beslenmelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten İl Halk Sağlığı Müdür Dr.Bilgehan Öztürk konu ile ilgili bir basın açıklaması yaptı.

Öztürk açıklamasında şu görüşlere yer verdi.

Ramazan ayının gelmesiyle birlikte vatandaşlarımızın sağlık sorunları yaşamamaları amacıyla, Ramazan ayı süresince oruç tutan kişilerin yeterli ve dengeli beslenme konusunda dikkatli olmaları gerekir. Oruç tutan kişilerin, gün boyu aç kalacakları düşüncesiyle iftar ve sahurda çok fazla ve hızlı yemek yemeleri hazımsızlık, mide ağrısı, kabızlık, kan şekeri ve tansiyonda ani yükselmelere neden olabilir. Bu tür sağlık sorunları yaşamamak için iftar ve sahurda yavaş ve daha az miktarda yemek yenilmelidir.

İftar yemeğine çok sıcak veya çok soğuk olmayan bir çorbayla başlanıp ardından az yağlı yemekler tüketilmelidir. Ramazan’da yoğurt, meyve veya kararında tatlının tüketilmesi sağlıklı beslenme açısından önemli bir rol oynar. Sahura kalkmadan oruç tutulması yaz aylarında aç kalma süresini artırdığı için halsizlik, baş ağrısı, yorgunluk, tansiyon problemleri, verimsizlik ve depresyona neden olur. Sahurda da çok yağlı, çok tuzlu ve kızartma türü yiyecekler tüketilmemelidir.  Tok  tutması ve ihtiyaçları karşılaması açısından elma, kavun ve karpuz gibi meyveler tüketilebilir.

 

Ramazan ayında bol miktarda sıvı alımına önem verilmelidir. İftar ve sahur arasında bol miktarda su içilmeli, çok fazla miktarda çay, kahve ve asitli içeceklerin yerine taze sıkılmış meyve suyu ya da komposto tüketilmelidir.

 

9 yaşın altındaki çocuklar, seyahatte olanlar, kalp ve böbrek hastaları, anne adayları, çok yaşlı, Obezite, Diabet ve Metebolik Hastalığı bulunan kişiler, mide ülseri olanlar ve ağır enfeksiyon geçirenlerin oruç tutmadan önce aile hekimleri ile mutlaka görüşmelidir. 

 

Tüm Halkımızın Mübarek Ramazan Ayını Tebrik Eder Sağlıklı Günler Dilerim 


Editör: TE Bilişim