Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Program ve Kanser Şube Müdürlüğü koordinatörlüğünde İlimiz Devlet Hastanesinde görevli  Uzman Diyetisyen Zeynep Alan ÖZTÜRK tarafından  okul öncesi öğretim kurumları öğretmenlerine beslenme eğitimi verildi.

 

Diyetisyen Zeynep Alan Öztürk konu ile ilgili bir açıklama yaptı. “Okul öncesi dönem 1-5 yaş arası çocukları kapsamaktadır. Bu dönemde çocuklar, anne ve babalarından aldıkları kalıtsal özellikleri ve aileden edindikleri alışkanlıkları sergilerler. Amacımız, onların fiziksel ve ruhsal açıdan gelişmelerini sağlamaktır. Bu çağdaki çocuğun iyi beslenme alışkanlığı kazanması, yetişkinlik dönemindeki beslenmesini de olumlu etkiler. Çocuğun büyümesi ve gelişmesi bu dönemde belli aralıklarla izlenmelidir. Çocuğun 3 – 4 ayda bir tartılıp,  boyunun ölçülmesi gerekir.  Bu yaşlarda, yetersiz ve dengesiz beslenme durumunda, fiziksel gelişimin yanı sıra zekâ gelişimi ve öğrenme yetenekleri de olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu kazanılan alışkanlıkların,   ileri yaşlardaki beslenme alışkanlıklarının temelini oluşturacağı unutulmamalıdır. Çocukların büyürken, sağlıklı gıdalar ile ilgili öğrendikleri her türlü bilgiye,  ileride kendi seçimlerini yaparken ve bu seçimleri yaşam biçimi haline getirirken gereksinimleri olacaktır.

 

       Okul öncesi dönemde sık görülen beslenme ve sağlık sorunları şunlardır:

Yeterli ve dengeli beslenmeyen çocuklar sık hastalanır,

Hastalıkların iyileşmesi uzun sürer,

Ölümcül olabilir,

    Protein-enerji yetersizliği,

Demir eksikliği anemisi,

İyot yetersizliğine bağlı hastalıklar,

Vitamin ve mineral yetersizlikleri gibi sağlık sorunları sık görülür.

             Dengesiz beslenme sonucu ilerde kalp- damar hastalıkları, obezite (şişmanlık), kanser, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, osteoporoz ve dejeneratif hastalıklara yakalanma riski artmaktadır.

            Obezite ile etkili bir savaş ancak çocukluk çağında başlayan önlemler ile mümkündür.   Obez çocukların 40-60% ı erişkin yaşamda da obez kalmaktadır. Ergenlik çağında da obez ise bu oran %80 e yükselmektedir. Erişkin obezitesinde tedavi başarısı çok düşüktür.

Bu yüzden çocuklarımızı erken yaştan itibaren sağlıklı beslemeliyiz. 1-5 yaş arası dönemdeki çocuklarda tüketilmesi gereken besin türleri, miktarları ve öğün sayısı şu şekilde olmalıdır:  

Çocuklar, üç ana ve 2-3 ara öğünde beslenmelidir.  

Okul öncesi çocukların porsiyonları, yetişkin porsiyonlarının 1/4’ü ile 1/3’ü arasında olmalıdır.

Kahvaltı, önemli bir öğün olup kesinlikle atlanmamalıdır. 

           Günde üç öğün yemek yendiğinde ve her öğünde her gruptan besin, önerilen miktarlarda tüketildiğinde yeterli ve dengeli beslenme sağlanır. İçerdikleri besin öğeleri açısından benzerlik gösteren besinler bir araya toplandığında 4 gruba  ayılır . Bunlar;

1-Süt grubu

2-Et-yumurta-kuru baklagil grubu

3-Taze sebze ve meyve grubu

4-Ekmek ve tahıl grubu

 

Çocuklarda şişmanlığı önleme ve  sağlıklı yaşam için mutlaka yeterli ve beslenelim. Bu konu ile ilgili olarak gerek aile hekimlerinizle gerekse  diyetisyenlerle mutlaka görüşmeler yapınız.” Dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim