CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yıllarca dile getirdi, 2009 yılından beri Niğde’ye gelen Bakanlar söz verdi, verilen sözler unutuldu.. Akkaya Barajı hala çevre felaketi olmaya devam ediyor.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in, Akkaya Barajı'nın yarattığı çevre kirliliği ve barajın temizlenmesine ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a yöneltmiş olduğu yazılı soru önergesine yanıt, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den geldi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, milletvekili seçildiği günden itibaren seçildiği bölge Niğde’nin sorunlarını ve özellikle adeta çevre felaketine dönüşen Akkaya Barajı’nı defalarca TBMM gündemine taşımış, Bakanlara yönelttiği sözlü ve yazılı soru önergeleriyle Akkaya Barajındaki duruma çözüm aramış, Niğde’nin Bor İlçesi’nde Akkaya Barajı’ndan gelen köpük nedeniyle insanların sağlığının risk altında olduğunu söylemişti.

Bor’daki köpük yüzünden 100 bin kişinin sağlığı risk altında

2009 yılında bugüne gelen bütün bakanların bölgeye geldiklerinde Niğde’deki bu sorunu çözecekleri sözünü verdiklerini, arıtma tesisi yapacaklarını belirtmelerine rağmen hala sorunun çözülmediğini hatırlatan Gürer, “Niğde ile Bor ilçesi arasında 1969 yılında bor ovasının sulanmasına yönelik yapılan ve halen Niğde üniversite alanı ile sınır olan Akkaya barajı, son on yılda yoğun kirlenmeye uğramıştır. İçinde balık yaşamayan, suyuna köpeğin bile girmediği, zaman zaman araç yüksekliğinde köpüklerle Bor ilçesinde akış gösterdiği yerlerde köpüren baraj, insan ve çevre için adeta bir felaket haline gelmiştir.

Koku, Niğde ve Bor’u sardı

Baraj kirlenmesini durdurmak için Niğde belediyesi, arıtma tesisi yapıldığını ifade etmektedir ancak arıtma yapılsa dahi mevcut baraj alanında oluşan yoğun kirlenmenin, barajı tümden temizlemeden ortadan kalkması olası değildir. Haliç örneğinde olduğu gibi bölgede bir temizlik yapılması gereklidir. Suyun rengi yeşile dönmüş ve yaz aylarında koku Niğde ve Bor ilçesini sarmış durumdadır” dedi.

Gürer yönelttiği soru önergesiyle, “Bu konuda kurumlar arası koordinasyon sağlanarak bölge için son beş yılda sağlık ve doğa sorunu noktasına gelen barajın temizlenmesi ve kurtarılması düşünülmekte midir?” şeklindeki sorusuna yanıt aradı.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin Gürer’e verdiği yanıt ise oldukça ilginçti. Pakdemirli, “Akkaya Barajının temizlenmesi konusunda ilgili Kurumlardan, Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze ulaşan herhangi bir bilgi, belge, görüş, öneri bulunmamaktadır” dedi.

Ayrıca Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alınan görüşe göre, “2011 yılında artan problemlerin önlenmesi için DSİ Genel Müdürlüğü tarafından dip-çamur temizliği yapılmıştır. O tarihten sonra Akkaya Barajının temizlenmesi konusunda ilgili Kurumlardan, Niğde Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğümüze ulaşan herhangi bir bilgi, belge, görüş, öneri bulunmamaktadır” açıklamasında bulundu.

Bölge risk altında

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer konuyla ilgili yapmış olduğu açıklamada, “Yapılan, yapıldığı söylenenleri halk yeterli bulmuyor. Barajın içindeki dip çamuru alındı ama tümü alınmadı. Tekrar o çamur yerine geldiği için atıklar tekrar barajın dibinde yosun oluşturuyor. Yosunun zehirli bir yosun olduğu söyleniyor. Atıkların kimyasal, biyolojik, fiziksel bir düzenleme ile temizlenmesi gerekiyor. Bölge risk altında” dedi.

Akkaya, Ramsar sözleşmesine dâhil edilmedi

Gürer, ayrıca ülkemizdeki kuş türlerine ev sahipliği yapan ve flamingo ve 217 çeşit kuş türünün uğrak yeri olan Akkaya Barajı’nın 2005 yılında önemli sulak alan ilan edildiğinin söylendiğini ancak yazılı soru önergesine buranın Ramsar sözleşme kapsamında olmadığının bildirildiğini belirterek gereğinin yapılmadığını, daha önce duyurulmasına rağmen buranın henüz Ramsar Sözleşmesine dâhil edilmediğini de söyledi. Gürer, baraja akan su kaynaklarının önemli ölçüde kurumuş olmasının da burada oluşan çevre felaketine katkıda bulunduğunu ifade ederek, doğal su kaynaklarının baraja akmasının önündeki engellerin kaldırılması gerektiğini kaydetti.

Editör: TE Bilişim