Niğde İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Abdullah Bircan, İş Sağlığı ve Güvenliği haftası nedeni ile bir açıklama yaptı. 

Dr. Abdullah Bircan açıklamasında;  İş sağlığı ve güvenliği, çalışanların sağlık ve güvenlik konuları ile ilgili bir alandır. Sanayi ve teknolojinin hızla gelişmesi, yeni iş sahalarının açılmasıyla birlikte yeterli önlemlerin alınmaması durumunda, çalışanların sağlığını ve güvenliğini tehdit eden sonuçlar ortaya çıkmaktadır. İşçi sağlığı ve iş güvenliği çalışmalarında öncelikli amaç, çalışanların sağlığını korumaktır. Bu konunun önemini kamuoyuna duyurmak amacıyla 1987 yılından beri her yılın 4-10 Mayıs tarihleri arasında İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası düzenlenmektedir.

Çalışma şartları, çalışan kişinin bedensel ve ruhsal sağlığını doğrudan veya dolaylı olarak etkileyebildiğinden, iş güvenliğinin sağlanması ile toplumun mutluluğu arasında bir ilişki kurmak mümkündür. Tüm dünyada olduğu gibi, ülkemizde de meydana gelen iş kazaları ve meslek hastalıklarının bir bölümü ölümle, bir bölümü ise sakatlanma ve yaralanmalarla sonuçlanmaktadır. Her altı dakikada 1 iş kazası meydana gelmekte, her iki buçuk saatte 1 çalışan sakat kalmakta, her altı saatte de 1 çalışan ölmektedir. Bu olayların manevi üzüntüsü ve meydana gelen maddi zararın ve milli servet kaybının büyüklüğü, insanların iş sağlığı ve iş güvenliği üzerinde önemle durmalarının nedenleridir.6331 sayılı kanun ile İşyerlerinde İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve diğer sağlık personelinin çalıştırılması, risk değerlendirmesi, acil durum eylem planı hazırlanması zorunlu hale gelmiştir. Çalışana tehlike durumunda, çalışmaktan kaçınma hakkı getirilmiştir.

İl Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak Merkez Toplum Sağlığı Merkezine bağlı Ortak Sağlık Güvenlik Birimimiz (OSGB), Bakanlığımız ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 29.12.2012 tarih ve 28512 sayılı resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri yönetmeliği ile Merkez Toplum Sağlığı Merkezinde faaliyet göstermektedir. OSGB’de İşyeri Hekimi, İş Güvenliği Uzmanı ve diğer sağlık personeli ile hizmet yürütülmekte olup, yaklaşık 35 işyerine hizmet verilmektedir. İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri OSGB tarafından yürütülmekte olup, ayrıca ilimizdeki tüm kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile toplantı yapılarak 6331 sayılı kanun ve uygulamaları hakkında bilgilendirme yapılmıştır.

4-10 Mayıs İş Sağlığı ve Güvenliği Haftası dolaysıyla, tüm çalışanlarla kazasız, sağlıklı ve güvenli bir iş yaşamını paylaşmak umudu ile iyi çalışmalar" dedi. 



Editör: TE Bilişim