Niğde Halk Sağlığı Müdürü Dr.Bilgehan Öztürk , 1-7 Emzirme Haftası nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

 

Öztürk açıklamasında ;  Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, tüm bebeklerimize anne sütüyle beslenme hakkının tanınması, hiçbir bebeğimizin bu haktan mahrum edilmemesi, konunun önemi ve gündem oluşturması amacıyla, tüm dünyada 1-7 Ekim haftası "Emzirme Haftası" olarak kutlanmaktadır. Emzirme, bebeklerin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için en uygun beslenme yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), bebeklerin ilk 6 ayda sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez seçenek olarak önermektedir.

 

           Doğumdan hemen sonra, bebeğe hiçbir besin (kaynamış su, şekerli su, serum, mama v.b.) vermeksizin bebek anne memesine tutulmalı, emzirmeye başlanmalıdır ve ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan itibaren ek besinlere başlanarak anne sütü ile beslenme sürdürülmelidir.
           Annenin doğumdan sonra ilk gelen sütü (kolostrum, ilk süt, ağız sütü) bebeğe mutlaka verilmelidir. Bu süt bebek sağlığı için çok önemli ve gereklidir.


           Bebeğe biberonla herhangi bir gıda verilmemelidir ve yalancı meme kullanılmamalıdır. Çünkü bu tip malzemeler hastalık kaynağı olmakta ve aynı zamanda bebeklerin anne memesinden ayrılmalarına ve emzirmenin zarar görmesine yol açmaktadır.


          Anne sütü bebeğin ilk 6 ayda ihtiyacı olan ve bebeğin büyümesi için gerekli tüm besin maddelerine sahiptir (su, protein, yağ, demir, vitamin v.b.). Ayrıca, su ya da meyve suyu vermeye hiç gerek yoktur.Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun ve her an hazır tek besindir.


         Anne sütü, bebekleri her türlü hastalığa karşı koruyan ve onların daha zeki olmalarını sağlayan tek besindir. Anne sütü ile beslenmiş çocuklarda egzama, alerjik hastalıklar, diş eti hastalıkları, kanser ve diyabet gibi hastalıklar daha az görülmektedir.

 

        Aynı zamanda anne sütü ile beslenerek her yıl tüm dünyada 1.300.000 bebeğin hayatı kurtulmaktadır. Ülkemizde 2003 yılından bu yana emzirme oranlarımız %20'lerden %40'lara kadar yükselmiştir.


       Bebek iki aylık olana kadar günde 8-12 defa besleniyorsa, emme sırasında yutma hareketlerini sık sık yapıyorsa, yeterli miktarda idrar çıkarıyor, bezini ıslatıyorsa, günde 5-6 kez normal kıvamda tuvaletini yapıyorsa, günde 20-30 gram (ayda en az 600-900 gram) kilo alıyorsa, annenin memelerinin emzirme öncesinde dolgunsa ve emme bitince boşalıyorsa anne sütü yeterli oluyor demektir.  Bebeğe iki yıla kadar anne sütü verilebilir. Tabii ki bu sürede annenin bebeğini emzirmek için zamanı uygun olmalı, sütü yeterli olmalı, bebeğin gelişimi her yönüyle sağlıklı olmalıdır.


       Anneler, sütlerinin yetmediğinden kuşkulanıyorlarsa, herhangi bir ek besine başlamadan önce, mutlaka bir sağlık kurumuna giderek bebeklerinin büyümesini değerlendirmeli ve sağlık personelinin önerilerine göre emzirmeye daha sık olarak devam etmeli, eğer gerekli ise ek besine geçme kararını sağlık personelinin danışmanlığı sonrası vermelidirler. Bilinçsizce ve erken başlanacak ek besin bebek için tehlikeli bir seçenek olabilir.Çok özel ve çok nadir görülen bazı hastalıklar dışında tüm bebekler için anne sütü tek ve vazgeçilmez mükemmel bir besindir.


         Anneler bebeklerini anne sütü ile besleyerek bebeklerinin hem bugünleri hem de yarınları için en iyiyi yaptıklarından emin olarak, geleceğe en sağlıklı besinle beslenmiş sağlıklı nesilleri yetiştirdiklerinin hazzını duymalıdırlar.

 

Editör: TE Bilişim