Eğitim-Bir-Sen Niğde Şube Başkanı Celalettin Özüdoğru, öğretmenlerin göreve başladığı ve öğrencilerin okula gelmek üzere oldukları halde halen devam eden öğretmenlerin yer değiştirmelerinde yaşanan sorunların giderilmesi için Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’i sorunu çözmeye davet etti.

 

Özüdoğru “Eşi kamuda çalışıyor, özel sektörde çalışıyor” gibi bir ayrım yapılmasının ikinci sınıf bir yaklaşım olacağını belirterek, “Kaymakam, hakim, polis ve askerlerin öğretmen eşlerine nakil hakkı verilmesi ve diğer öğretmenlere verilmemesi MEB’de ayrımcılık oluşturur. Öğretmenleri ikinci sınıf konumuna düşürür. Özür grubundan bu hak herkese verilmelidir” dedi.

 

Özüdoğru, atamalar başta olmak üzere MEB’deki öncelikli sorunlarla ilgili Milli Eğitim Bakanlığına öneriler sunduklarını söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer’in eksik bilgilerini tamamlamasını, üslup yanlışlıklarını bırakmasını, öğretmeni sevmeyen tarzından artık vazgeçerek sorunlara çözüm bulmasını söyleyen Özüdoğru sunulan önerileri şu şekilde açıkladı:

 

-Kaymakam, hâkim, polis ve askerlerin öğretmen eşlerine nakil hakkı verilmesi ve diğer öğretmenlere verilmemesi MEB’de ayrımcılık oluşturur. Öğretmenleri ikinci sınıf konumuna düşürür. Özür grubundan bu hak herkese verilmelidir.

-Yapılan özür grubu atamalarında; ikinci özür grubuna müracaat etmeyen öğretmenlere de müracaat etme hakkı tanınmalıdır.

-Velisi, 66-72 ay arası çocuğunu okula göndermek istemiyorsa, veliden rapor isteniyor. Rapor istenmemeli, bunun yerine karar veliye bırakılmalıdır. Velinin okula vereceği bir dilekçe yeterli olmalıdır. Sayın Başbakanımız ve Milli Eğitim Bakanımız Velinin kararına saygı duymalıdır.Dayatmacılıktan vazgeçmelidir.

-SBS sonucu ile çocuğu bir ortaöğretim kurumuna yerleşen öğretmenlerin çocuklarının okuduğu ile atamaları yapılmalıdır. 

-Ders saatleri sayısı belirsizliğini koruyor. Sabah saat kaçta derse başlanacak? Ders saatleri, teneffüsler kaçar dakika olacak? Öğrenciler akşam kaçta okuldan ayrılacaklar? Bu konular açıklanmalıdır.

-Branş değişikliğinde her türlü kolaylık sağlanmalı ve il dışı seçeneği olmalıdır. Ücretsiz izinde olanlar da müracaat edebilmelidir.

-Okulu ortaokul olan sınıf öğretmeni idareciler mağdur edilmemelidir.

-İdareci olan sınıf öğretmenlerinden branş değiştirecek olanların idarecilikleri üzerinde kalacak şekilde bir düzenleme yapılmalıdır.

-Sınıf öğretmenlerine branş değişikliği imkanı genişletilerek sunulmalıdır.

-İl dışı ve özür grubundan tayini çıktığı için ilişiğini kesen ama eşleri özür grubunda tayin başvurusunda bulunamayan veya tayini çıkmayanların aile bütünlüğünün korunması için istekleri dâhilinde tayin iptalleri yapılmalıdır.

 


Editör: TE Bilişim