21 Mart Nevruz Bayramı Niğde Türk Ocağı'nda coşkuyla kutlandı. 21 Mart Nevruz Bayramı Niğde Türk Ocağı'nda coşkuyla kutlandı.

30 Ekim Cumartesi Günü başlayacak ve çeşitli etkinliklerle iki gün boyunca devam edecek olan Topraktan Sofraya Niğde Patates Festivali tanıtım toplantısı Vali Yılmaz Şimşek başkanlığında Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bahçesinde gerçekleştirildi.

HER AY BİR FESTİVAL 

Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu bahçesinde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Yılmaz Şimşek, bir kenti tanıtmanın en iyi yollarından birisinin de festivaller olduğunu belirtti. 30 Ekimde yapılacak festivale tüm vatandaşlarımızı davet eden Vali Yılmaz Şimşek, Niğdelilerin festivale sahip çıkmasını istedi.

Düzenlenen lansmanı toplantısına Niğde Valisi Yılmaz Şimşek, Ak Parti Milletvekili Yavuz Ergun, Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu, İl Emniyet Müdürü Adnan Özdemir, il jandarma komutanı, ilçe kaymakamları, kurum müdürleri ve davetliler katıldı.

ÜNİVERSİTEMİZ NİĞDENİN İMAJINA KATKI SAĞLAMAKTADIR

Topraktan Sofraya Niğde Patates Festivali ”Lansmanı toplantısının açılış konuşmasını yapan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Uslu; “ önemli tarihi geçmişi, turistik yapıları ve harika doğasıyla Niğde tarih boyunca her zaman iç Anadolu bölgesinin ışıldayan bir bölgesi olmuştur. Topraktan sofraya Niğde patates festivali de bu tarihi ve kültürel mirası tüm dünyaya tanıtabileceğimiz bir başlangıç olarak düşünülebilir. Bu kadim şehrin en önemli üretim kollarından biri ve en değerlisi olan patates üretimi keşfedilen ve yapılan çalışmalar sonucu üretilen yeni türleriyle oldukça geniş bir yelpazeye yayılmıştır. Lezzet unsuru olarak Niğde Patatesinin tanıtımı şehrimizin ulusal ve uluslararası düzeyde tanınmasında önemli roller üstlenecektir. Üniversitemizde bu bağlamda dünden yarına nitelikli bilimsel kadrosu ve gelişen fiziki imkânlarıyla yürütülen uluslararası projeler ve akademik faaliyetler itibariyle kentin imajına büyük bir katkı sağlamaktadır. Niğde Valiliğimiz, Niğde dernekler federasyonumuz, Niğde belediyemiz ve diğer Kamu kuruluşları ortak olarak gerçekleştireceğimiz Topraktan sofraya Niğde Patates festivalimiz ile Niğde halkına ve öğrencilerimize sokak konserleri, ünlü şefler buluşma, yarışma ve eğlence imkânı sunmak bizleri oldukça mutlu etmektedir. Gerek fiziki imkânlar bağlamında, gerekse öğretim elemanlarımız ve teknik elemanlarımız ile büyük destek sağladığımız Topraktan Sofraya Niğde Patates Festivalinin güzel geçmesini temenni ederim” dedi.

NİĞDE İKİ YIL İÇERİSİNDE ÇOK FARKLI BİR İL OLACAK

Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir; “  Sayın Valimizin başkanlığında başlatılan marka şehir Niğde çalışmaları başlatılmıştı.  Marka Şehir Niğde kapsamında her ay bir festival düzenlenecekti şehrimizde ve hatta bunun programını da yapmıştık. Maalesef çıkan Pandemi nedeniyle bu festivallerimizin iptal etmiştik v ertelemiştik. Bu ay itibariyle ilkini gerçekleştireceğimiz festivalle Niğde’nin marka şehir olma yolunda, önce ülkemize sonra dünyaya tanıtma yolunda bir ilki olacak bu festivalimiz. Niğde olarak elimizde çok değerlerimiz var, bunu biz söylemiyoruz alanında uzman ve en iyileriyle çalıştık Niğde’yi. Niğde olarak potansiyeliniz çok fazla, tanıtım eksikliğiniz ve birkaç dokunuşla Niğde’yi gerçekten Anadolu’nun parlayan bir yıldızı, turizmde İç Anadolu’da Kapadokya’nın içerisinde adının geçeceği illerden bir tanesinin olması içten bile değil. Birkaç küçük dokunuş lazım demişlerde bizlerde bu küçük dokunuşla başlıyoruz.  Niğde belediyesi olarak bizlerin çalışmaları çok, Niğde iki yıl içerisinde çok farklı bir il olacak. Bu festivallerin ilkini ve Niğde’nin en önemli ürünü olan Türkiye’de üretiminde birinci sırda olduğumuz patates ile başlıyoruz. Ben buradan 30 Ekim’de düzenleyeceğimiz patates festivaline tüm Niğdelileri davet ediyorum” dedi.

NİĞDE'NİN TARIMDA MARKA OLDUĞUNU GÜNDEMDE TUTMAK GERİYOR

Yapılacak festivalin tanıtım konusunda bir dönüm noktası olduğunun altını çizdiği konuşmasında Vali Yılmaz Şimşek, “Binlerce yıldır farklı kültürlerle yoğrulmuş, yüzlerce medeniyetin izlerini ilk günkü gibi muhafaza etmiş ilimiz Niğde’nin ülkemizde ve tüm dünyada tanınırlığını artırmak ve bu doğrultuda ilimize yerli ve yabancı ziyaretçileri çekmek üzere 2017 yılında “Marka Kent Niğde” projesini hayata geçirmiştik. Uzun soluklu bu süre zarfında Ketençimen Kayak Merkezi, Çiftehan Çevre Düzenlemesi, Yeşilburç Turizm Köyü, Lavanta bahçeleri, Kent Müzesi, Kalenin kentsel dönüşümü gibi çeşitli çalışmalar başlattık ve görüyoruz ki; projemiz, emin adımlarla ilerlerken beraberinde de olumlu sonuçları doğuruyor.  Tabi bu çalışmalar projenin sadece bir ayağını oluşturuyor. Bu kadar tarım çeşitliliğinin olduğu bir şehirde sadece tarihi ve doğal güzellikleri ön plana çıkarmak tanıtımda eksik kalmış olur. Bu nedenle tüm bunların yanında farklı etkinliklerle de Niğde’nin tarımda da Marka olduğunu hatırlatmak ve adını gündemde tutmak gerekiyor” dedi.

FESTİVALE VATANDAŞIMIZIN, ESNAFIN VE ÜRETİCİLERİN SAHİP ÇIKMASINI BEKLİYORUZ

Niğde’nin markası olan Niğde patatesinin festivalini düzenleyerek 12 ay 12 festivalin startının verildiğini belirten Vali Şimşek; “ Her ay bir festival düzenleyerek 12 ay 12 festival dedik.  Maalesef pandemi nedeni ile bunu bir süre ertelemek mecburiyetinde kalmıştık. İşte bugün aldığımız kararı uygulama zamanının geldiği düşüncesi ile startı yine adı Niğde ’siz  anılmayan Niğde’nin markası olan Niğde patatesinin festivalini düzenleyerek vermiş oluyoruz.  Dünyanın en önemli besin kaynaklarından birisi olan patates, ülkemizde de en fazla üretilen ve tüketilen besinlerin başında gelmektedir.  Ülkemizde %13'lük üretimle Türkiye 1.'si ise Niğde’dir.  Böylesine önemli bir değeri tanıtmamız gerekiyor. Tanıtım yaparken de ilk önceliğimiz marka değerimizi arttırıp marka kent olma yolunda hızla ilerlemektir. Bu festivale vatandaşlarımızın, özellikle de Niğde’de yaşayan ve farklı illerde ikamet Niğdelilerin sahip çıkması çok önemli. Bizler elimizden gelen desteği veriyoruz. ancak Kamu eliyle yapılan işler desteklenmedikçe bir yere kadar ilerler. Bizler öncülük etsek te halkın desteği ile bu tür etkinliklerden daha fazla verim elde edileceğini düşünüyorum. Bu nedenle festivalin geleceği için vatandaşlarımızın sahip çıkması oldukça önem taşıyor. Niğdeli esnaf ve üreticimizin de bu festivale destek olmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim