Türk Ocakları Niğde Şubesi’nin 2021-2022 dönemi ilk Ocakbaşı Sohbeti'nin konuğu olan Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Serkan Taflıoğlu, “İran ve Şii Jeopolitiği Üzerinden Ortadoğu’yu Okumak” başlıklı konuşmalarını gerçekleştirmiştir. 15 Ekim 2021 Cuma günü Türk Ocakları Niğde Şubesi İsmail Gaspıralı Salonu’nda düzenlenen ve yoğun ilgi gören etkinlikte, son günlerde Azerbaycan’a ilişkin yaklaşımıyla ülkemiz gündeminde de yeniden merak konusu haline gelen İran’ın Ortadoğu bölgesindeki davranışları ve bunların temellerini oluşturan etkenler üzerinde durulmuştur.

Sayın Taflıoğlu konuşmasında öncelikle Avrupa kökenli bir adlandırma olan Ortadoğu’nun coğrafi olarak aslında Türkler için merkez olduğu, bu bölgenin Tanrı inancı ile devlet oluşumunun doğduğu yer olması itibariyle önemli olduğu tespitini anlatmıştır. Dini inanç bakımından Arap ülkeleri için İran’ın Şiiliğinin ayrı bir din olarak görüldüğünü ifade etmiştir.

Tarihi süreçte Türk hakanlarının Ortadoğu coğrafyasında daima reel jeopolitiğe uygun davrandıklarını, Ortadoğu’daki kaçınılmaz gelişmeler nedeniyle dahil olunan harekatlarda dahi Araplar ve Farslar’a fazla müdahale etmeyerek bölge dengelerini iyi kurduklarını tarihsel örnekler ışığında değerlendiren Prof. Dr. M. Serkan Taflıoğlu, Şah İsmail ile birlikte kurulan ve bir Türk devleti olan Safevi Devleti ve Osmanlı İmparatorluğu arasındaki 250 yıllık jeopolitik mücadelede tarafların tüm enerjilerini harcadıkları ve böylelikle çevrede ortaya çıkan gelişmeler karşısında çeşitli kayıplar yaşadıkları süreci detaylandırmıştır. İran’da Şah dönemi dahil olmak üzere aslında Türklerin hep etkin ve güçlü olduğu bilgisini vererek, günümüz İran’ında Rehber, yani yasama ve yürütme kendisine bağlı olan ve kimilerine göre yetkileri sınırsız olan Ali Hameney’in de Türk olduğunu hatırlatmıştır. Buradan hareketle İran’da yaşayan Türk nüfusunun kaç kişi olduğu konusuna odaklanmanın aslında dar bir bakış olduğuna, toplumsal olarak Türkiye’deki Türkler ile İran’daki Şii Türkler’in aynı bakış açısına sahip olamayabileceği söz konusu olmakla birlikte, zaten İran’da Türklerin siyasi hükümran olduğuna işaret etmiştir. Dolayısıyla günümüzde yaşanan Azerbaycan-İran gerginliği sonucunda İran’ın Azerbaycan’a saldırması sonucu yaşanacak bir savaşın beklenmemesini, İran’ın dünyayla savaşsa da Azerbaycan’la savaşmayacağını, çünkü kendi içinde Türk ile savaşamayacağını bildiğini ifade etmiştir. Günümüzde iki devlet arasındaki gerginliğin tek nedeninin Yukarı Karabağ meselesi olmadığını açıklayan Sayın Taflıoğlu, İran’da ve bölgede etkinliğini artıran İsrail’in hareketlerinin ve İsrail-Azerbaycan ilişkilerinin İran tarafından bu kapsamda değerlendirilmesinin, günümüzdeki gerginliğin en önemli sebeplerinden biri olduğunu ortaya koymuştur.

Niğde Yeşilburç’ta Asırlık Gelenek Helva Şenliği Niğde Yeşilburç’ta Asırlık Gelenek Helva Şenliği

Soru ve cevap kısmıyla tamamlanan konuşmanın ardından, Türk Ocakları Niğde Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Turgay Düğen tarafından günün anısına hazırlanan teşekkür plaketinin sunulmasıyla etkinlik sona ermiştir.

Editör: TE Bilişim