Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi öğrencilerine kitap okuma alışkanlığı ve sevgisi kazandırma, duygu ve düşüncelerini ifade edebilmeleri için bilgi ve becerilerini artırmaya yönelik yazarlık atölyesi düzenleme, şiir ezberleme ve okuma yarışması etkinliği gerçekleştirme ve proje kapsamında temin edilen kitapların gönüllü olarak bağışlanması neticesinde sosyal yardımlaşma bilincinin oluşturulması hedefiyle planlanan “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı projenin açılışı gerçekleştirildi.

Ömer Halisdemir Üniversitesi, Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Niğde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Ulukışla Belediyesi ortaklığındaki etkinliğe Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar, KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin, Niğde İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Şenel ve Niğde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Koca ile çok sayıda edebiyatsever katıldı.

“Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı projenin açılışında bir konuşma gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Muhsin Kar açıklamalarında, “Projemizin Edebiyat ile ilgilenen öğrencilerimize uzun vadede önemli katkıları olacağına inanıyorum. Projemize destek veren herkese ve paydaşlarımıza teşekkür ediyorum” ifadelerine yer verdi.

Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri adlı projenin yürütücülüğünü yapan öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Bayram Ayhan ise açılıştaki konuşmasında, pandemi nedeniyle yüz yüze olarak gerçekleştirilemeyen Yazar-Öğrenci buluşmalarını çevrim içi olarak yapabiliyor olmanın değerli olduğunu ifade ederek proje hakkında önemli bilgileri katılımcılar ile paylaştı ve okuma kültürünün daha geniş kitlelere yayılmasını umduklarını söyleyerek açıklamalarını sonlandırdı.

KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin açılıştaki konuşmasına, gençlerin “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” gibi değerli projeleri takip etmesinden ve bununla meşgul olmalarından oldukça memnun olduğunu ifade ederek başladı. KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanı Mahmut Sami Şahin açıklamalarını, “Gençlerimiz önemli bir potansiyele sahip, en çok okuyan ve araştıran nesil şimdiki genç neslimizdir. Onlara katkı sağlayacak bu projenin hazırlanmasında emeği geçen tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diyerek noktaladı.

Niğde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürü Harun Koca, projeye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını ifade ederek okuma alışkanlıklarının kazandırılması bağlamında önemli çalışmalar yürüttüklerini de sözlerine ekledi. Harun Koca, projenin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek açıklamalarını sonlandırdı.

Niğde Şehir Müzesi Niğde Şehir Müzesi

Niğde İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ahmet Şenel programdaki konuşmasında “Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı projeye ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını ifade ederek konuşmasını projenin yürütülmesinde emeği geçenlere teşekkür ederek sona erdirdi.

Projede İlk Olarak “Eve Dönemezsin” Adlı Romanının Tanıtımı ve Değerlendirmesi Yapıldı

“Han Duvarları Yazarlık Atölyesi ve Edebiyat Günleri” adlı projede ilk olarak “Eve Dönemezsin” adlı romanının tanıtımı ve değerlendirmesi, romanın yazarı Selahattin Yusuf tarafından yapıldı.

Yazar Selahattin Yusuf “Eve Dönemezsin” adlı romanının ortaya çıkışı ile ilgili bilgiler vererek başladığı konuşmasına “Ülkemizdeki eserlere yönelik olarak tanıtımların çokça olmasına rağmen eleştirme kurumu yok. Birçok şey reklama ve tanıtıma dönük hale geldi. Malesef hayatlarımız gibi edebi eserler de bundan nasibini aldı” sözleri ile başladı.

Türkiye’deki mevcut edebiyat atmosferinden de bahseden Yazar Selahattin Yusuf konuşmasını, “Çocukluk biz edebiyatçıların hiç bitmeyecek bir hazinesi ve besin kaynağıdır. Biz yazarlık veya şairlikten kaçamayacağımızı farkettiğimiz de bir şeyi daha farkederiz. O da çocukluktur. Çocukluk, yazarlar için sürekli gündemde olan bir konudur. Ben de çocukluğu baştan yazmaya karar verdim. Kendi çocukluğumla bir yazışma içine girdim diyebilirim. Romanımıza otobiyografik bir roman da denilebilir” diyerek sürdürdü.

Romanına dair bilgileri de program katılımcıları ile paylaşan Yazar Selahattin Yusuf açıklamalarını “Hayatın mutluluğu ve huzurunun nerede olduğuna dair uzun zamanlardır kafa yoruyorum. Acaba zor şartlar altında da hayatın bir sevinci, yaşama gücü ve kudreti var mıdır? Bence vardır ve bu romanın ispatladığı şeylerden birisi de budur. En zor şartlar altında 14 yaşlarında bir çocuk bile hayata bağlanmasını bilir ve bunun yolları vardır, bu yolları bulabilir” ifadeleri ile devam etti.

“Eve Dönemezsin” adlı romanının, Türkiye’de, yoksulluğu anlatan romanlar içinde belirli bir yerde olacağını düşündüğünü de ifade eden Yazar Selahattin Yusuf açıklamalarını, insanların okurken aynı zamanda başka işlerle meşgul olabileceği kitapların da olduğunu ifade ederek, “Bu tarz okuyucular için popüler edebiyat var. Orada da faaliyet gösteren ucuz yazarlar bulunuyor. Ama bunun yanı sıra iyi edebiyat okurları, bizlerin farkedemediği şeyleri farketmiş insanlar da elbetteki var. Biz onlara minnettarız” sözleri ile noktaladı.

Yoğun katılım ile gerçekleştirilen program soru cevap etkinliğinin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim