11. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları kapsamında Niğde'deki şenliğe katılacak olan 105 yabancı öğrenci, kentte Türk Bayrakları ve Türkçe Olimpiyat flamaları  ile karşılandı.


VİDEOLAR SAYFANIN DİBİNDE


Foto - Video : Selim GÖKEL - Fatma TAN - Erdal GÜÇER

Ulukışla ilçesine bağlı Çiftehan beldesinde karşılanan öğrenciler, araç korteji eşliğinde kent merkezine hakerek etti. Bor ilçesi ve Kemerhisar beldesine de uğrayan yabancı öğrencileri çok sayıda kişi Türk Bayrakları ile karşılandı. Öğrenciler, kortej eşliğinde şehir turu yaptı

Niğde Valisi Âlim Barut tarafından verilecek yemeğe katılan çocuklar daha sonra hazırlık ve provalar için Niğde 5 Şubat Stadyumuna geçti. 


BİNLERCE KİŞİ STADYUMU DOLDURDU DIŞARDA BİNLERCE KİŞİ STADYUMA GİREMEDİ GERİ DÖNDÜ.

5 Şubat Stadyumunu türübünler ve sahayı dolduran binlerce kişi Türkçe Olimpiyatlarını izlemek için izdiham oluşturdu.

Niğde Protokolünün tamamı katıldı. Yaşanan izdihamdan Polis ekipleri ve görevliler zor anlar yaşadı. Belli saatten sonra stadyum kapıları kapatatıldı. Bir çok izleyici geri dönmek zorunda kaldı.  İzdihama rağmen organizasyon güzeldi. Kontv ve Niğde yayınlarına başlayan Bahartv programı canlı olarak verdi. 

Türkçe Derneği (TÜRKÇEDER) tarafından Uluslararası Dil ve Kültür Festivali kapsamında 5 Şubat Stadyumu'nda düzenlenen etkinliğe yaklaşık 40 bin kişi katıldı. Türkçe şarkı ve şiirler seslendiren öğrencilerin yöresel kıyafetlerle yaptığı danslar beğeni topladı.

Etkinlikte, "Ankara'nın Bağları" şarkısını "Tanzanya'nın bağları" olarak yorumlayan Kenya ve Tanzanya'dan katılan öğrenciler, izleyicilerden yoğun alkış aldı. Bidaha tezahuratları ile tekrar söylediler.

Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu yaptığı kısa teşekkür konuşmasının ardından Fettuhlah Gülen Hoca Efendi'nin bir dörtlüğünü okudu. Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü  Adnan Görür, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat'a Vali Alim Barut programa yaptıkları destek den dolayı günün anısına plaket verdi.  Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, yaptığı kısa konuşmada organizsonda emeği geçenlere teşekkür etti ve dünya çocuklarına hoş geldiniz dedi.
 

Vali Alim Barut, etkinlikte yaptığı konuşmada, bu organizasyonunun yüzyılın en büyük kültür ve medeniyet hareketi olduğunu ifade etti. Organizasyonun bir ayağının da Niğde'de olmasından duyduğu memnuniyetini dile getiren Barut, şunları kaydetti:

"Gökte ne kadar yıldız, dünyada kaç renk var bilmiyorum ama şunu diyorum ki yıldızlar Niğde'ye kaymış, dünyanın tüm renkleri Niğde'de birleşmiş. Dört bir yandan gelen misafirlerimizden anlıyoruz ki dünyanın her yanında ay yıldızlı bayrak ile ses bayrağımız dalgalanıyor. Lisanla konuşmak insanlara mahsustur. Dilin, lisanın konuşmanın barışçıl bir yönü vardır. Türkçemiz bir sevgi, saygı ve barış dilidir. Kavgalar silahla yapılır ama barışın en önemli öğesi sözdür, anlaşmadır dildir. Türkçe'nin bu özellikleri dünyanın dört bir tarafında yankılanıyor olması bizleri gururlandırıyor. Kavgasız ortamı, barış ortamı insanlığa sevinç ve huzur aşılayan geleceğe güvenle bakılan bu gençlere fahri elçilerimiz olarak bize güven veriyorlar, gönüllerimizi sevinçle dolduruyorlar. 140 ülkeye açılan barış ve kardeşlik kapısının en önemli öğesinin Türkçe olması ayrı bir onur kaynağıdır."

Türkçe Olimpiyatları programında konuşan Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan; "Niğdemizde böyle bir organizasyona ihtiyaç var olduğunu bu alana geldikten sonra bir kez daha gördüm ve Niğde Belediyesi olarak ne kadar isabetli bir iş yaptığımızın farkına daha fazla vardık. Katılımlarınızdan ve teveccühlerinizden dolayı herkese teşekkür ediyorum şükranlarımı sunuyorum. "dedi. 

Konuşmalarının ardından Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'a Türkçe Olimpiyatları'nın Niğde'de düzenlenmesine sağladığı katkılardan dolayı İş adamı Celal Avşar tarafından plaket verildi.

İş adamı Celal Avşar yaptığı konuşmada; "Elli sene sonra Niğdeli oldum. Olduğum günlerde biraz üzgündüm ama bu gün iyi ki gelmişim diye mutluluğumu ifade etmek istiyorum. Siz hemşerilerime sonsuz teşekkür ediyorum beni yalnız bırakmadığınızdan dolayı. Dolayısıyla bu hizmete gönül vermiş bütün dostları sevgilerimle saygılarımla karşılıyorum. Bilhassa değerli öğretmenlere, gönül erlerine sonsuz teşekkürlerimi sunuyor onlara hayırlı uzun ömürler temennisiyle hepinizi saygıyla selamlıyorum Allah'a emanet olun." şeklinde konuştu.

VEKİL SELVİ PROGRAMDA ANCAK TELGRAFI OKUNDU

Program da bir çok hoş anlar yaşandı. Kendisi protokolde olup programı izlemesine rağmen, Niğde Milletvekili Ömer Selvi'nin genel kurul çalışmalarından dolayı katılamadığı ama teşekkürlerini ileten bir telgraf okundu ve gülüşmelere neden oldu. 

Öğrencilerin hepsinin birlikte  söylediği "Yeni Bir Dünya" şarkısının ardından etkinlik, havayi fişek gösterileriyle sona erdi. 



Editör: TE Bilişim