Niğde ile ilgili beşinci kitabını yayınlayan Gazeteci- yazar Ömer Fethi Gürer’in Ulusal Basında Oktay Akbal ve Doğan Hızlan gibi önemli edebiyatçılardan övgü olan Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı ülke genelinde tüm kitapçılara erişmesi için dağıtım şirketine verildi.

 

NİĞDE KAPADOKYA’NIN BAŞKENTİ KİTABI TÜRKİYE HER YERİNDE KİTAPÇILARDAN İSTENEBİLECEK

 

Maya Yayın Sahibi Vahit Mahmatlı Niğde Kapadokya Başkenti kitabının içerik olarak örnek bir eser olduğunu belirterek kentler için yazılacak eserlerde yazarlar içinde bir rehber niteliğinde çalışma”dedi. Mahmatlı, Ülke genelinde kitabı talep eden tüm kitapçılara dağıtım şirketleri aracı ile kitabın ulaştırılacağını da söyledi.

 Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı Niğde Cumhuriyet Tarihine kadar Niğde tarihi, doğası ve insanını anlatan bir eser olarak büyük ilgi gördü. Halen Bor’da iş Bankası yanında Fatih Kırtasiye’de üçüncü baskısı gelen kitap Niğde için bir rehber kitap özelliğini da taşıyor.  Niğde Spor Tarihinin tüm branşları ile anlatıldığı kitapta ise spora emek verenler, oyuncular, yöneticiler, başarılı olanların tamamına yakını yer buluyor. Niğde İlinde bir ilk sayılacak Niğde söylenceleri, yerel şakaları fıkraları ile Niğde Söylence Şaka ve Fıkra kitabı da Niğde’nin folklorik dokusuna önemli bir katkı olarak nitelendiriliyor. Bor ilçesini anlatan Bor Şehri kitabı ise Niğde ilinin en büyük ilçesini her yönü ile ele alan bir eser olarak beğeni topluyor. Beş bin adet dağıtımı yapılan kitap bu anlamda Bor adına en çok noktaya eren kitap olarak ta dikkat çekiyor. Ömer Fethi Gürer son yazdığı Kızılca Bekdiklerin Yurdu kitabı da  Dülkadir oğullarından  Bekdiklerin Niğde ilinde yerleşmesi Kızılca kasabasının özelliklerini içeriyor.

BEŞ NİĞDE İLE İLGİLİ KİTABI YAYINLAYAN ÖMER FETHİ GÜRER YENİ BİR KİTAP ÇALIŞMASINA DA BAŞLADI

 

 Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer halen Niğde ili ilgili Cumhuriyet dönemini araştıran bir kitap çalışmasına da devam ediyor. Hiçbir kurumdan destek almadan kendi olanakları ile kitapları yayınlayan ve ticari anlamda değil de Niğde ili tanıtımına çaba harcayan Gazeteci Yazar Ömer Fethi Gürer kitapları için şöyle konuştu-“ Niğde ili her yönü ile zengin bir düne sahiptir. Bu zenginliğinden ne yazık ki yeterince fayda sağlayamamıştır. Dünde olanların bilinmesi ve geleceğe kalması adına elimden geldiğince çaba içindeyim. Niğde’mizde kurumların ve kuruluşların bu anlamda desteği olmasa da insanın doğum ile vefatı arasında güzel işler yapması gereğine inanarak bu cümleden bu çabalarıma devam ediyorum. Niğde ili ilgili bir kitap içinde bilgi belge derlemeyi tamamladım. Birkaç yıl içinde bir kitabı daha olanaklarım el verirse Niğde’mize hediye edeceğim. Niğde Kitaplarım için duyarlılık gösterenlere teşekkür ederim” dedi.

ÜNLÜ YAZARLAR NE DEMİŞTİ.

 Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı için Doğan Hızlan ve Oktay Akbal  övgüler yazmıştı.İki ünlü yazar eleştirmenin kitap hakkında özetle yazdıkları şöyle idi. Oktay AKBAL, Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı için şunları yazmıştı.-“ Niğde Kapadokya’nın Başkenti” tam sekiz yüz  sayfa !.. Dönemlerin  Niğde’sini geçmişiyle, dünüyle, bugünüyle anlatıyor. Ömer Fethi GÜRER’ in yıllar süren  çalışmasının  ürünü bir dev yapıt… Niğde’nin ve yöresinin tarihsel açıdan olduğu kadar, bilimsel güzellikleriyle de anlatılması… Böyle bir yapıt ancak yıllarca çalışmalardan sonra verilir. Ne yazık ki bu tür yapıtlara az  rastlanıyor.   İnsanlarımız doğup büyüdüğü yerlerin apayrı bir kişiliği, bir niteliği olduğunu görmezden geliyor. Bu kitabın önemli bir yanı da Niğde’nin  yetiştirdiği devlet adamlarını, şairlerini, yazarlarını ayrıntılarıyla tanıtmasıdır.”“Kapadokya’nın Başkenti Niğde’yi edebiyatımıza  olduğu kadar  tarihimize de kazandıran Ömer Fethi GÜRER’ e bir Niğdeli olsak ta, olmasak ta  bir teşekkür borçluyuz.”

 Edebiayçı ve eleştirmen Doğan Hızlan ‘da Ömer Fethi Gürer yazdığı Niğde Kapadokya’nın Başkenti kitabı için sütunlarında şunları yazdı.“Kentleri anlatan kitaplar, değişik okurların isteklerine yanıt verecek niteliktedir. Yaşayanlar kentlerinin bilinmeyen özelliklerini keşfeder. ‘Niğde: Kapodokya’nın Başkenti’ de bu tür kitaplardan Kent tarihleri benim ilgimi çeken kitap türüdür.


Genellikle gittiğim ve gitmediğim kentlerin tarihini merak ederim, özelliklerini de kitaplardan okurum.
Ömer Fethi Gürer’in ‘Niğde: Kapadokya’nın Başkenti (Antik Çağdan Cumhuriyet’e)’ kitabı da Niğde için emek verilmiş bir çalışma.

Gürer, Önsöz’de kitabın isminden başlayarak hazırlanış sürecini ve niteliğini yazmış:
“Bor ilçemizin kitabında, Evliya Çelebi ‘Bor Şehri’ tanımlamasından yola çıkarak kitabın adını ‘Bor Şehri’ koymuştum. Nİğde kitabı için, adı ne olmalı diye düşünürken, 1834 yılında Niğde’ye gelen Charles Texier’in kitabında, Niğde için yaptığı ‘Sancak Başkenti’ tanımı usuma geldi. İlk yazılı tarihten bugüne, değişik dönemlerde bölgede kurulmuş devletlere başkent olduğu belgelerle sabit Niğde’miz için yazdığım bu kitaba ‘Kapadokya Başkenti’ adını koymaya karar verdim. Gerçek anlamda bu tanıma uyan ama günümüzde ‘gözden, gönülden ırak’ kalan Niğde’nin tarihsel özelliği ve önemini en iyi bu ifadenin yansıtacağını düşündüm...

Kitap bir tarihçi kitabı değildir. Yerel anlamda memleketini detayları ile anlatmak isteyen bir gönüllünün çalışması olarak değerlendirilip okunmalıdır. Eksiklerimiz vardır ama yaptığımız araştırmanın boyutları dikkate alınarak çabamız umarım hoş görülecektir. Basılmış eserler, güncel kaynaklar, yaşayan şahitler ile mevcutta var olan tarihi eserlerin tamamına yakını yerinde gidilerek, görülerek, izlenerek okunmuş, bakılmış, bilgi ve belge derlemesi yapılmıştır.”

Elbette bu kitaplarda yer alan kentin tarihi de beni ilgilendirir ama benim dikkatim daima insan unsuruna yoğunlaştığından, oradan yetişenler, orada doğup başka illerde yükselenler bölümünü zevkle okurum.

Bu tür kitaplar, değişik okurların isteklerine yanıt verecek niteliktedir.

Orada yaşayanlar kentlerinin bilinmeyen özelliklerini keşfeder, onu daha yakından tanır.


Niğde’yi bilmeyenler de insanlarıyla ve tarihi geçmişiyle ilişki kurarak o şehri öğrenir.
Osmanlı döneminde Niğde, ekonomisinden yönetimine kadar nasıldı, cumhuriyette ne oldu?
Okunması gereken bazı konu başlıklarını sıralamak isterim:

Seyyahların Gözüyle Niğde, Kapalı Mescidler, Köy Camileri, Kiliseler, Hattat ve Yazarlar, Halk Ozanları, Koruma Altındaki Sivil Yapılar.Hattat ve Yazarlar bölümü, büyük kentlerden uzak yaşayanları ve onların çalışmalarını ihmal ettiğimizi göstermesi açısından bana hüzünlü geldi. Halk Ozanları geleneğinin öne çıkan adlarının şiirlerini okudum. Onları ilk derleyen kişi hakkındaki sunuş yazısından bir bölümü aldım yazıma: “Cumhuriyet’in ilk yıllarında Niğde’de Halk Sazları ve Halk Türküleri ile ilgili ilk çalışma Halit Ongan’a aittir. Niğde türkülerini derlemiş ve kitap olarak yayınlamıştır. Temmuz 1939’da Akpınar dergisinde Halit Ongan ‘Cönkler arasında’ başlığıyla yayınladığı yazıda der ki; ‘Nİğde ve köylerinde elde ettiğimiz cönkleri inceliyoruz. Bunların içinde Emrah, Dertli, Gevherî, Kâtibi, Türabî, Âşık Ömer gibi ünlü halk şairlerinin çok güzel ve yüzlerce koşmaları vardır ki; bu koşmaların bir kısmını matbu eserlerde bulmak mümkündür. Yine aynı cönklerde İrfanî, Figanî, Mecnûnî, Kıranı Şifai, HHüdaverdi, Zati, Vehbi, Kul Halil, Mazlumî, Kâmili, Karari, Haşimi, Aşık Musa ile ilgili adları daha duyulmamış olduğu halde çok muvaffak koşmalar, nefesler semâiler, kalenderiler, selisler, divanlar yazmış olanlar var. Daha sonra halk ozanlarının kısa yaşam öyküleri ve meşhur şiirlerine yer veriyor yazar. “ demişti. Niğde’de  Bor ilçesinde İş Bankası yanı Fatih Kırtasiyede tüm kitapları temin etmek olası olurken  her ilde  kitapçılardan kitap istendi taktirde  dağıtımcı firma tarafından kitap kitapçılara gönderileceği belirtildi. Kitabı temin edemeyenler ülke genelinde  aşağıdaki adresle iletişim kurabilirler.

Maya Basın Yayın Matbaacılık Ltd. Şti. İshakpaşa Cd. Kutlu gün Sk. No: 9/1 Sultanahmet/ TR - 34122 İSTANBUL/TR

Telefon Tel: + (90) (212) 638 64 08

Fax: (90) (212) 638 64 09

E-Posta [email protected]

 

ÖMER FETHİ GÜRER'in SİTEMİZDEKİ KÖŞE YAZILARINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

 

Editör: TE Bilişim