Törene, Niğde Valisi Necmeddin Kılıç’ın yanı sıra Garnizon Komutanı J.Kd.Albay Ufuk Nayır,  Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Vali Yardımcıları Mustafa Karaca, Abdullah Uçgun, Özgür Körükçü,  İl Emniyet Müdürü Ali Kemal Kurt, İl Genel Meclis Başkanı Mahmut Peşin, Kurum ve Kuruluş Müdürleri, personeller ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Saygı duruşu ve istiklal marşı ile başlayan tören şehit ve gazimizin özgeçmişlerinin okunması ve Vali Kılıç’ın konuşması ile devam etti.

Vali Kılıç konuşmasında;  “Bin yıldır bu topraklarda şehitler veriyoruz. O şehitlerin kanı çok kıymetlidir. O şehitler mübarek insanlardır. Onlar, bu milletin kalbinden çıkan kırmızı güllerdir. Onlar, bu milletin gönlüne gömülen yiğitlerdir. Onların küçücük bir şişedeki kanı koca Hindistan’da İngiltere’yi mağlup etti. Onların hatıraları, dünyadaki bağımsızlık hareketlerine sebep oldu.

Şehitlerimiz için söylenebilecek hiçbir söz yok. Onlar zaten varlıklarıyla çok büyükler. Cümleler onları anlatmak da aciz kalır. Sözler yetersiz kalır. Ama belki Mehmet Akif’in şu dizeleri onlar için söylenebilecek bir özettir. ‘Ey şehit oğlu şehit isteme benden makber. Sana âgûşunu açmış duruyor Peygamber.’

Şehitlerime selam olsun. Geride kalan yakınlarına saygı ve hürmet olsun. Emanetleri emanetimizdir. Bize bıraktıkları yetimleri emanetimizdir. Anaları babaları anamız babamızdır. Vatan toprağı onlar kadar kararlılıkla koruyacağımız vatan toprağıdır. Şehitlerimize Allah’tan Rahmet diliyor, geride kalanlara Saygılarımı sunuyorum.” dedi.


Konuşmanın ardından Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Şehit Piyade Er Erdal Yener’in annesi Sultan Yener’e ve Vazife Malulü Gazi İlhan Eroğul’un kendisine Devlet Övünç Madalyalarını takdim etti.

Program daha sonra Niğde Kent Meydanında halka bir nebze de olsa o günleri yaşatmak adına Çanakkale Savaşında görev alan askerlerimizin o günkü şartlarda yedikleri Menünün sunulması ile devam etti.

Kent Meydanında basın mensuplarına bir açıklamada bulunan Vali Kılıç, “Vatan toprağını kutsal bilip sonraki nesillere taşımak, sonsuza kadar bu toprakların kıymetini bilmek, buralarda olmak, devletimizin bekasını ve milletimizin iyiliğini temin etmek için mutlak ve mutlak bir geçmiş ruhunun olması gerekir. Muhakkak suretle bu toprakları vatan yapan, bu toprakları bize bırakan bizden önceki nesillerin ne gibi fedakârlıklara katlandığını yeni nesillere idrak ettirmek anlatmak, hissetmek ve hissettirmek için bugünümüz ve yarınlarımız için çok önemlidir. İşte Şehitler Haftasını fırsat bilerek yeni nesillere, gençlere ve bizatihi kendi neslimize bizden bir önceki neslin ne gibi fedakârlıklarda bulunduğunu, ne gibi gayretlerde bulunduğunu anlamak için bu haftayı fırsat bildik. Bugün Şehitler Haftasına Cumhurbaşkanımız adına Şehit yakınlarımıza ve gazilerimize Devlet Ödünç Madalyası takmakla başladık. Şimdi de Çanakkale savaşlarında eratın, askerin iki öğün yemeğinden bir tanesini hep birlikte yiyoruz. Şu an yediğimiz yemek Çanakkale Harbinde savaşan askerimizin yemeğidir. Biz burada o günü yaşamaya uğraştık. Şu an o gençlerin, o yiğitlerin, vatan için namus için can veren o kıymetli neslin neler hissettiğini anlamada küçük bir anekdot. Hafta boyunca etkinliklerimiz devam edecektir.” dedi.

Editör: TE Bilişim