Dünya Gazeteciler Federasyonu ile  Niğde Üniversitesi  tarafından bu yıl ilki düzenlenen "Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması" istişare toplantısı İstanbul Merkez Efendi Konağında yapıldı.
 
Türk Dünyası Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Dr. Fahri Solak’ın başlanlığında yapılan toplantıya Dünya Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi ve Niğde Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti üyesi Necmi Pişkin’de katıldı.
 
NİĞDE ÜNİVERSİTESİ VE DÜNYA GAZETECİLER FEDERASYONU ORTAK PROJESİ
 
Dünya Gazeteciler Federasyonu ve Niğde Üniversitesi’nin ortaklaşa düzenlediği “Türk Dünyası Belgesel Film Festivali ve Yarışması’nın istişare toplantısı ardından aynı gün Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde proje ile ilgili basın açıklaması yapıldı. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto’ya teşekkür plaketinin de takdim edildiği toplantıya Dünya Gazeteciler Federasyonu Başkanı Menderes Demir, Başkan Yardımcısı İsmail Kahraman, Yönetim Kurulu üyesi Okan Çalışkan ve  Dünya Gazeteciler Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Necmi Pişkin katıldı.
 
Toplantıda bir açıklama yapan Dünya Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Menderes Demir, festival ve yarışmanın Türk kültürü ve dünyaya bakış açısı başlığında düzenleneceğini aktararak, "Şu ana kadar Türk dünyasından 30 civarında film geldi, özerk cumhuriyetlerden, Tataristan, Azerbaycan, Kazakistan ve Kırım'dan. Türkiye içinden de 15 kadar film geldi şu ana kadar." dedi.
 
Demir;  festivale başvuru süresinde Türkiye ve Türk dünyası ülkelerinden 120 civarında film başvurusu beklediklerini dile getirerek, "Festivalin ana amacı, Türk'ün öz ve kök değerlerini ortaya çıkartıp, bunu öncelikle Türk dünyasına, sonra da bu kültürü dünyaya yaymak ve dünyanın istifadesine sunabilmek." ifadesini kullandı.
  
 
Etkinliğe katılan filmlerden dereceye girenlerin, 30 Eylül'de bir araya gelecek seçici kurul tarafından belirleneceğini kaydeden Demir, birincilik ödülünün 15 bin, ikincilik ödülünün 10 bin, üçüncülük ödülünün ise 7 bin lira olduğunu söyledi.
 
Festivale destek veren kurumlara değinen Demir, "Anadolu Ajansımız, sağ olsun yayın sponsoru. Türk dünyasının gerek Gazeteciler Şura'sında, gerekse etkinliklerde, AA katkı sunuyor. Film festivalinde de yayın sponsorluğu yaparak, bize destek veriyor" diye konuştu.
 
Türk Dünyası Belediyeler Birliği'nin de yanlarında olduğunu dile getiren Demir, İstanbul'da 23-24 Eylül'de yapılacak gala ve ödül törenlerinin masrafları ile tüm altyapısını Birliğin karşılayacağını ifade etti.
 
NİĞDE’DE 17-18 EKİM 2016’DA GÖSTERİME GİRECEK
 
Demir, etkinlikle ilgili detaylı bilgiye "turkbelgesel.com" adresinden ulaşılabileceğini söyleyerek, dereceye giren filmlerin 24 Eylül'de İstanbul'da, 7-8 Ekim'de Azerbaycan'da, 17-18 Ekim'de Niğde'de ve 28-29 Ekim'de Kazakistan'da gösteriminin yapılacağını dile getirdi.
 
Menderes Demir, etkinlik kapsamında ayrıca, Türk dünyasındaki yönetmenler ve senaristlerin katılımıyla çeşitli paneller ve söyleşiler organize edileceğini belirtti.
 
Federasyonun Genel Başkan Yardımcısı İsmail Kahraman da toplantıda yaptığı açıklamada, etkinliğin ilk olduğuna işaret ederek, "Bir sivili toplum örgütü olarak, ilk kez böyle uluslararası özellikle Türk dünyasına yönelik bir belgesel film festivali çıkmış oluyor. Görüşme yaptığımız ilgililer, sivil toplum örgütleri ve devlet yetkilileri, çok yakın ilgi ve alaka gösteriyor. Başarılı olacağımıza inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.
 
Niğde Üniversitesi adına Teknik Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Memduh Yağmur’un da projede görev aldığı öğrenilirken. Düzenlenen Festival ve yarışmaya, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın yanı sıra Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Niğde Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, TİKA, TÜRKSOY, Yunus Emre Enstitüsü, Azerbaycan Matbuat Şurası, Gazeteciler Cemiyetleri Basın Vakfı, Avrasya Gazeteciler ve TV Yayıncıları Birliği, Dünya Genç İletişimciler Derneği, Anadolu Spor Gazetecileri Derneği, Kazakistan Türk Medeniyetleri Vakfı, Makedonya Türk Gazeteciler Birliği ve Irak Türkmen Gazeteciler Birliği ile çok sayıda yerel medya kuruluşu da destek veriyor.
 
 
İstanbul’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti binasında yapılan  toplantının ardından iftar yemeğine geçildi.

 
 
Editör: TE Bilişim