Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un ölümünün 75. yıldönümü dolayısıyla Niğde’de bir panel düzenlendi.

 

 

Niğde Polis Meslek Yüksekokulu, Ar-Ge Grubunun öncülüğünde hazırlan program İl Kültür Merkezi’nde gerçekleşti. Programa Niğde PMYO Öğretim Görevlisi S. Nazlıhan Nakiboğlu, Hayri Öztürk, YAZSANBİR Üyesi Eğitimci-Yazar Kibar Ayaydın, YAZSANBİR Üyesi Eğitimci-Yazar, Şair Murat Soyak konuşmacı olarak katıldı. Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Karaca, Yazarlar ve Sanatçılar Birliği Genel Başkanı Hayrullah Eraslan, Yazsanbir üyelerinin de izlediği panele polis adayı öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

 

 

Vefatının 75.yılı anısına “Millî Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı, Edebî Kişiliği” üst başlığı ile sunulan programda Mehmet Âkif’in hayatı, eserleri ve etkileri anlatıldı. 

 

 

Panelin yöneticisi PMYO Öğretim Görevlisi Hayri Öztürk, açılış konuşmasında Mehmet Âkif’in eserleri üzerine kısa bir bilgi verdi. Öğretim Görevlisi S. Nazlıhan Nakiboğlu, Mehmet Akif’in yaşadığı dönemin tarihî arka planı üzerinde durarak; “Çanakkale’deki kahramanlar için en güzel ve en anlamlı abideyi Âkif inşaa etmiştir. O hak eridir, milletin sancaktarıdır” dedi.

 

 

Eğitimci-Yazar Kibar Ayaydın, Mehmet Âkif’in derdi, çilesi, gayesi ve yaşadıklarını “Asım” odağında anlattı. Âkif’in gelecek nesillere örnek olarak işaret ettiği “Asım” hakkında açıklayıcı bilgiler veren Ayaydın; “’Asım'ın nesli... diyordum ya... nesilmiş gerçek / İşte çiğnetmedi namusunu, çiğnetmeyecek’ diyen bir Âkif’e bugün daha çok ihtiyacımız var. Âkif bir fikir adamı, bir dava adamı, bir hareket adamıydı. Bu yüzyılda yeni Âkifler yetiştirmek zorundayız” diyerek şiirler eşliğinde Asım’ın kişiliği, duruşu tarif etti.

 

 

Mehmet Âkif’in şiirlerinde hayata, topluma ve insana bakışı anlatan Eğitimci-Yazar, Şair Murat Soyak da, bir cemiyet adamı olan Mehmet Âkif’in hayatı ile şiiri arasındaki bağlar üzerine şiirlerinden örneklerle açıklamalarda bulundu. “Kanayan bir yara gördüm mü yanar ta ciğerim” diyen ve yoksulun, yetimin, mazlumun yanında olan Mehmet Âkif’in hassasiyetini vurgulayan Soyak, “Âkif, hayatı şiirinden büyük bir şairdir. Şiirlerini okuduğumuz şairle hayatının aynı olduğu belki de tek şairdir Mehmet Âkif Ersoy. Zulme rıza göstermeyen bir şair olan Âkif’in haksızlıklar karşısında dimdik durduğunu görüyoruz. Onu rahmet ve minnetle anıyor ve bir kez daha hasretle arıyoruz” diye konuştu.

 

 

Konferansın sonunda katılımcılara teşekkür eden Niğde Polis Meslek Yüksek Okulu Müdürü Mehmet Karaca, bu etkinlikle Mehmet Âkif’i bir nebze de olsa anmaya çalıştıklarını ifade etti.

 

 

Editör: TE Bilişim