Çankaya Belediyesi Ebubekir Hazım Tepeyran Adını bir parka vereceğini açıkladı, Niğde’de Ebubekir Hazım Tepeyran Müzesi kurulması istendi.

 

Niğde ilinin yetiştirdiği önemli vali, nazır, Milletvekili ve ilk köy romacısı yazar Ebubekir Hazım Teperyan ile ilgili Ankara Çankaya Belediyesince düzenlenen etkinlikle anıldı. Ebubekir Hazım Tepeyran adına ilki geçen yıl verilen roman ödülü düzenlenmesi gerçekleştiren kurul başkanı yazar  Hikmet Altınkaynak sunuşu ve Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık açış konuşması ile etkinlik başladı. Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık  Niğde’den yetişen önemli şahsiyetlerin varlığına dikkat çekerek Ebubekir Hazım Tepeyran adının devlet adamı,siyasetçi, yazar olmadan öte ilk köy romancısı olarakta özel bir anlamı olduğuna değindi. Dedesi Hai Tanık’ında Niğde’de yetişen ve farklı yerlerde görev yapan bir  hakim olduğuna vurgu yaparak muhtemelen Balkanlarda iken Ebubekir Hazım  Teperyanla aynı kentte aynı dönemde görevde yapmış olabilirler dedi. Hikmet Altınkaynak’ta Ebubekir Hazım Tepeyran eserleri çalışmaları ve Niğde Kültür yaşamı üzerine düşüncelerini açıkladı.

 

   Doç. Dr. Selin Sayek Böke’nin yönettiği 1. Oturumda Bakan ve Milletvekiliği görevlerinde bulunan yazar Dr. Alev Coşkun, Üniversiteler arası kurul başkanlığı da yapmış olan Prof. Dr. Ayhan Alkış, Araştrımacı yazar  Ömer Fethi Gürer ve Dekanlık görevinde de bulunmuş olan  Prof. Dr. Cengiz Çekil konuşmalarını yaptılar. Dr Alev Çoşkun Ebubekir Hazım Tepeyran görevleri,çalışmaları ve eserleri anlattı. Prof. Dr Ayhan Alkış Niğde’de Bilim ile ilgili çalışmalara değindi. Önerilerde bulundu. Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Niğde tarihi  ve Niğde’de devam eden bilimsel kazılar, tarihi eserleri anlatarak yaptığı giriş sonrası Niğde kültürü,folkloru hakkında bilgi verdi.Ömer Fethi Gürer Niğde yetişen çok değerli isimler olduğuna da dikkat çekerek Niğde her yönü ile zengin bir durumunun varlığına karşın yeterince tanınmayan ve göç veren bir il olmaktan kurtulamadı” dedi.Gürer  Ebubekir Hazım Tepeyran roman yazarı olmaktan öte  fotoraf ile ilgilendiği ve çektiği resimleri  Padişah Abdülhamit’in ilgisine neden olduğunu, piyano çaldığını ve Niğde ilk gazetecisi olduğuna da dikkat çekerek Osmanlı valisi nazırı Cumhuriyet dönemi milletvekili yazarı, idam mahkumu ve sonra af ile yeniden aktif uğraşlarda bulunan bir değer olduğunu ifade etti.

 

 Prof. Dr Cengiz Çekil Çocukluk yıllarında Niğde ve Bor’da  yaşamı sıra gecelerini,güncel yaşamı özetledi.

 İkinci oturumu Bakanlıkta yapmış olan Prof. Dr. Talat Halman’ın yönetti. 2. Oturumda Cumhuriyet Gazetesi İmtiyaz Sahibi yazar Orhan Erinç, Yazar Geçtiğimiz yıl ilk ebubekir Hazım Tepeyran Roman ödülü alan  Adnan Binyazar,Niğde Üniversitesi rektör danışması,Öğretim görevlisi yazar  Lokman Zor ve yazar Osman Şahin konuşmacı olarak yer aldılar. Orhan Erinç Ebubekir Hazım Tepeyranı anlattığı bu bölümde  Adnan Binyazar ilk ödülü almadan öte Küçük Paşa ile ilgili değerlendirmede bulundu. Osman Şahin ise Adnan Binyazar eserleri ile romancılığını değerlendirdi. Rektör danışman Lokman Zor ise Niğde üniversitesi çalışmalarını anlattı, Yeni açılacak bölümler hakkında bilgi verdi. Sonrası Ebubekir Hazım Tepeyran eserleri ve özellikle Küçük Paşa ile igili kapsamlı bir konuşma yaptı.

 

 Toplantıda ayrıca  Ebubekir Hazım Tepeyran ve roman ödülü yanı sıra, Niğde’de bilim, kültür ve sanatla ilgili görüşlerini dile getirdiler. Toplantıya sağlık sorunları nedeniyle katılamayan Oktay Akbal ve Fikret Otyam’ın mesajları okundu. Niğde’de Ebubekir Hazım Tepeyran Müzesi kurulması ve adının üniversiteye verilmesi de önerildi.  Niğde ili ilgili  bilim ve kültürde yapılması gerekenler ve kentin tarihi kültürel kimliği de konuşmacıların dile getirdiği konular oldu. Kapanış konuşması yapan Hikmet Altınkaynak etkinliğin çok güzel ve yararlı olduğunu ve amacına ulaşan bir çalışma gerçekleştirdiklerini ifade ederek katılımcılara teşekkür etti.

 

İlki İstanbul’da, İkincisi Ankara’da yapılan etkinliğin gelecek yıl Niğde’de düzenlenmesi  bekleniyor.









 




Editör: TE Bilişim