Her kent dünden gelen yapılarını onarıp geleceğe taşırken Niğde ve Bor yok oluşları  seyrediyor.


Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer ülke genelinde eski konak ve evlerin onarılarak turizme kazandırıldığını söyledi. Gürer, Amasya,Safranbolu- Mardin,Söke,Nevşehir, İzmir, Beypazarı, Ankara Altındağ , Konya, Gaziantep,Bursa,Edirne,Muğla  gibi illerdeki tarihi dokulara yönelik kurtarma çalışmalarından sonra bu kere Eskişehir ve Kütahya’da kurtarılan konakları ve evleri gezdi. İzlenimlerini yazdı.

Tarihi evlerden koruma kararı bulunanlar dahi Niğde’de harap durumdalar.

Ömer Fethi GÜRER  Haberi

Ülke genelinde bir çok kent tarihi yapıları onararak turizmden pay alıyor.  Tarihi Konak ve yapısı olupta kurtarmayan il yok gibi. Amasya ,Safranbolu, Mardin, Beypazarı, Ankara Altındağ bu bağlamda öncelikli  yerler durumuna ererek turizmden bu bağlamda önemli pay alan merkezler  durumundalar.

 

Niğde ise bu anlamda çok yapıyı yok etti. Çoğu harap, sınırlı sayıda onarılabilecek yer var ama Cullaz Sokak iyileştirme projesi dışında bir girişim yok. Niğde,Bor, Fertek, Yeşilburç gibi yerlerde tarihi konak ve yapıları yıllardır onarmadığımız gibi  yıka yıka tüketemedik. Günümüze eren ve bir kısmı koruma kapsamında olan evlerimiz ise harap durumdadır. Son olarak sokak iyileştirme projesi kapsamında Cullaz Sokak’ta ise ancak bir iki ev kurtarıldı. Diğer evler ise “dışı seni yakar içi beni yakar ”örneğinde olduğu gibi kapısı açıldığında içine girilmeyecek durumdadır.

Bu yerlerde olsun birkaç örnek dahi Niğde için kazançtır. Niğde kimi merkezde yapılan inşaat temellerinde açığa çıkan yer altı yerleşmeleri ise anında ya kapatılarak ya toprakla doldurulup bertaraf edilmektedir. Bunun yanında yüzlerce yapı belediye yol açma çalışmaları ya da harap olduğu gerekçesi ile yıkılmıştır. Diğer kentlerde durum nedir diye baktığımızda ise bir çok kent tarihi kurtarmak için çabalamaktadır. Kat kat yapılar yerine eski konakları onarıp truizme kazandırmaktadırlar.

 Niğde ilinde Kadıoğlu Konağı ve çevresi ile Aladdin Cami ve çevresi, Bor’da Orta Mahalle, Fertek ve Yeşilburçta ise tüm eski konaklar bir kurtarma girişimi beklemektedir. Kentleri var kılanda yeni yapılar değil tarihi konaklardır ki çok il bunu başarmış durumdadır. Safranbolu adını duyuran Beypazarını var kılan Altındağ gündeme taşıyan eski konakların kurtarılmasıdır. Bir çok il ellerindeki tüm olanakları bu amaçla kullanmaktadır. Son olarak gittiğim Eskişehir’de Odun Pazarı  bölgesinde harap ve yok olmaya yüz tutmuş yapıların yeniden doğuşunu izleyince Eskişehir adına sevinip Niğde adına üzüldüm. Eski Şehir gerçek anlamda bir marka şehir olmuş. Prof. Dr Yılmaz Büyükerşen  Eskişehir’i kent konumuna erdirip bir Anadolu mucizesi gerçekleştirmiş  .Süreç devam ediyor. Biri bir işi başarırsa örnek alanlarda oluyor. Odun Pazarı evleri ilçe belediyesininde çabası ile önemli bir merkez durumuna ermiş. Bir mahalle nerede ise tamamı yeniden yapılandırılmış.

 

 Bu alanda gezilecek mekanlarda yaratılmış ki Eskişehir’e gidenler bu evlere de mutlaka uğrak veriyorlar. Bölgede yapılanma istendiğinde nasıl bir yeni yüz yaratılacağını da gösteriyor. Eskişehir sonrası gittiğim Kütahya da da çok sayıda konak onarılmış ve turizm amaçlı yararlanılır duruma gelmiş. Bu iki il içinde geçmişte uğrak verdiğimde sınırlı sayıda görülecek yer vardı. Şimdilerde konaklar kentleri adeta çekim alanı kılmış. Bu bağlamda Niğde ülke genelinde her yerde yaratılan eski konaklardan pay alma girişiminde de sonlarda kaldı. Yetkililer o kadar yer gidip görüp geliyorlar en azından Niğde içinde laf yerine icraat yapacak bir girişim başlatmaları beklentidir. Yıkarak kent kent olmaz apartman tarlası olur. Niğde de gidişte bu yöndedir ama bir gün Niğde tarihi yapıların yararını anlayacak ama o gün zaman geçmiş olmasın.

 

Editör: TE Bilişim