Bor Belediyesi tarafından düzenlenen ve 2. si yapılan Borlu Ahmed Kuddusi Hz. Anma Günü bu gün kalabalık bir katılım ile yapıldı.

Haber : Selim GÖKEL


Bor İlçesinde bulunan Niğde Üniversitesi BESYO Kapalı Spor Salonunda yapılan 2. Borlu Ahmed Kuddusi Hz. Anma gününe Bor ve çevresinin yanı sıra diğer illerden de katılım oldu.

Programa Niğde Milletvekili Ömer Selvi, Bor İlçe Kaymakamı Muammer Balcı, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, İl Genel Meclis Başkanı Erdal Koçyiğit, Bor İlçe Müftüsü Sebahattin Keski,  Ak Parti İl Başkanı Ahmet Özmen, Ak Parti Bor İlçe Başkanı Yavuz Ergun, CHP Bor İlçe Başkanı Hacı Mustafa Çopur, MHP Bor İlçe Başkanı Şefik Çalgın, il genel ve belediye meclis üyeleri, bazı muhtarlar, bazı sivil toplum kuruluş temsilcileri ve Ahmed Kuddusi Hz. gönül vermiş vatandaşlar katıldı.

Salonun oturma yerlerine bayanlar, oyun alanına ise erkeklerin bulunduğu program Kur’an-ı Kerim okunarak ve Ahmed Kuddusi Hz. anlatan slayt sunumu ile  başladı. Milletvekili Ömer Selvi kısa bir konuşma yaparak programı düzenlenleyenlere teşekkürlerini iletti. Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise il dışı programı nedeni ile katılamadığı programda veciz bir telgrafı okundu.



Ahmed Kuddusi Hazretlerine gönül vermiş Borlu vatandaşlarımız tarafından oluşan “Kuddusi’nin Gülleri” isimli topluluk bir birinden güzel ilahi ve kasideler okudu. Amatör olmalarına rağmen, hayli güzel bir program sunan topluluk büyük ilgi gördü.

Programda Borlu Ali Eren Hocaefendi, Ahmed Kuddusi Hazretleri hakkında bir saati aşkın konuştu. Konuşmanın ardından, Grup Dergah sahne aldı. İlahı grubu birbirinden güzel ilahi kaside ile salonda bulunanları mest etti.

 

Bor’da yaşamış Ahmed Kuddusi Hz. hakkında kısa notlar ; 

Kuddûsî Hazretleri’nin 11 Rebiülevvel 1183'te (Temmuz 1769) Niğde'nin Bor ilçesinde doğdu.Asıl adı Ahmet b. İbrahim olan Ahmed Kuddûsî Hazretleri daha çok “Mer’aşî-zade” ve “Kuddûsî”  olarak bilinir. Kuddûsî lakabını ona bizzat Allah (cc) vermiştir. Öyle ki, o anasının karnında iken Allah’ın “Kuddus” ismini zikreder ve annesi de bunu duyar. Küçük yaşlardan itibaren medreseye devam eden Kuddûsî Hazretleri, babasının vefatından sonra uzun yolculuklara çıkmış. Kayseri, Erzincan, Şam, Mısır, Mekke ve Medine’de uzun yıllar kalmış; sonra Bor’a dönmüş. 

Peygamberimizden davet almış 

Bor’a döndükten kısa bir süre sonra rüyasında Peygamber Efendimizi gören ve Medine’ye davet alan Kuddûsî Hazretleri, bunun üzerine Medine’ye gitmiş ve hayatının 17 yılını orada Efendimizin kabrinin başında geçirmiş…  Geri kalan hayatını Bor’da geçirmiş ve hicri 1265 yılında vefat etmiş.  

“Kuddûsî Divanı” önemli… 

Yanık ilahileri ve şiir şeklindeki nasihatleri hâlen okunmakta olan Ahmed Kuddûsî Hazretlerinin eserlerini topladığı “Kuddûsî Divanı” oldukça önemlidir. 

Herkesin en az bir kere dinlediği  “Cürmüm ile geldim sana” şiiri ilahi tarzında hâlen söylenmekte… 

“Ey rahmeti bol Padişah  
Cürmüm ile geldim sana.  
Ben eyledim hadsiz günah  
Cürmüm ile geldim sana.” 

 

Son Söz Ahmed Kuddûsî Hazretlerinin… 

Vasiyetnamesini okumak bile yol gösterir bize. Okuyalım, uygulayalım… 

Ey evlâdım, eşim, akraba-yı  taallukatım! Size vasiyet ederim ki:

* Allahu Teâlâ’ya ve Resulüne itaat edesiniz, benim için ağlamayasınız. 

* Gece vefat edersem, gasledip sabah namazının akabinde birkaç komşu ile cenaze namazımı kılıp, Eski Mezar’da uygun bir yere defnedin.  Halka zahmet olmasın. 

* Beni methetmeyin.  Zira kabirde bu söylenilen sıfatlar sende var mıydı diye melekler sorarlarmış.  Hemen dua ve istiğfar edin.  Kur'ân-ı Kerim ve tevhit okuyup, ruhuma hediye edersiniz. 

* Nasihat kitaplarımı okuyup, nasihat alasınız.  İnşallah bana ve size faydalı olur.  Beni seven talebelerim; evlâdıma nasihat, hüsn-i nazar ve terbiye etsinler.  Nasihatte esrâr ve çok faydalar vardır.  Zikrederken Allahu Teâlâ’nın emrine yapışmak niyeti ile etmelidir. 
 
* Kefenimi Niğde bezinden yapın.  Cesedime ve kefenime yazı yazmayın.  Kabristanda teganni ile Kur'ân-ı Kerim okuyarak, oradaki Müslümanları bıktırmayın.  Allahu Teâlâ benden râzı olur ise, tegannisiz üç İhlâs-ı şerif yeter.  Allah korusun razı olmaz ise her biriniz bir hatm-i şerif okusanız fayda vermez. 


 
* İlmi, taliplerine ve fukaranın sâlihlerine verin. 

* Dostlarınızın ne kadar kusurları çok olursa da, onlara muhabbet besleyin ve ihsan edin. 

* Dervişlerin İslâm dinine uymayanlarından uzaklaşın.  Ekseri sihir ve simyâ kullanarak herkesi aldatıp, mürşid-i kâmiliz derler.  Kıyamet, yeryüzünde âlim var iken kopmayıp, cahil üzerine ve Allahu Teâlâ’nın ism-i şerifini bilip söylemeyen kimselerin üzerine kopacaktır.  Siz bu durum karşısında mağrur olup, nefsin hevâsına tâbi ve Allahü teâlânın mekrinden emîn olmayasınız.  İblis ve emsâlini düşünesiniz. 

* Sâlih amel işledikten sonra hamd ve şükür etmeli.  Beşeriyet sebebiyle günah sâdır olur ise hemen istiğfar etmeli, Allahu Teâlâ’nın rahmetinden ümit kesmemeli. 

* Bu vasiyetnamemi mümin kardeşlere gösteresiniz. 

 

PROGRAMIN  VİDEO BİRAZDAN...

Editör: TE Bilişim