Belediye Garajı tarihi yapı kalıntıları ile bor Açıkhava müzesi kurulması istendi.

 

Araştırmacı Yazar Ömer Fethi Gürer Bor belediye garajında toplu halde yıllardır atılı duran tarihi kalıntıların değer bulmasını istedi. Ömer Fethi Gürer bölgede yaptığı incelemede bazı eserlerin Tyana antik kent kalıntıları ile benzeştiğine dikkat çekerek Bor ve Niğde’de benzer onlarca antik kent yapı kalıntılarına rastlamaktayız. Buradaki antik yapı malzemeleri de yıkılan eski yapılardan buraya getirildiği ifade ediliyor. Görünen o ki yıllardır bu tür yapı malzemesi eserler burada toplanıyor. Sütunların dışında özelliği olan taş işlemelerde var. Mezar taşı yanında karamanlıca uzun bir yazının yer aldığı taş mutlaka çözümlenmeli. Orada bir şeyler anlatılıyor.”dedi.

AÇIK HAVA MÜZESİ KURULMALI

Niğde ili genelinde gitmediğim görmediğim tarihi yapı ve alan sınırlı kaldı diye konuşan Ömer Fethi Gürer yazdığım Niğde Kapadokya Başkenti kitabında Cumhuriyet dönemine kadar Niğde ilini anlattım. Orada görüleceği üzere Niğde çok çok zengin bir tarih hazinesi. Bor garajındaki tarihi eserlerin dahi düzenlenmesi ile bir açık hava müzesi oluşturmak olasıdır. Yetkililerin bir an önce harekete geçerek Bor’da böylesi bir müze oluşturması şarttır. Bu düzenleme için Kayabaşında belediyece yapılan çalışmaların sürdüğü alanın girişinde  dahi bu esleri uzmanlarca  düzenlenerek   yazılı eserlerin Türkçesine de yer vererek sergilenmesi sağlanabilir. Bor genelinde sokak aralarında ya da bir kenara atılmış onlarca tarihi antik kalıntı ve kitabe mevcuttur. Orta Mahalle cami avlusundan başlayarak her yerde bu eserlere rastlamak olasıdır. Bor belediye garajı dahi başlı başına bir inceleme alanıdır. Çok uzun sayılabilecek karamanlıca kitabe ne olduğu bir an önce kamuoyuna açıklanmalıdır. Bu tür yazılarda önemli bilgilere rastlanmaktadır. Keza mezar taşı, farklı amaçla kullanılmış oyma taşlar, sutunlar ile bu bölge mutlak surette bir an önce değerlendirmeye alınmalıdır. Yetkililerin meseleye ciddi eğileceği ve eserlerin incelenerek geneli ile ilgili de tarihi derinlikleri ve özellikleri ile bir açıklamanın yapılacağını umuyorum. Tabii ki bu eserler bugünün değil yılların toplanması ile orada oluşmuştur ama artık bu şekilde kalmamalıdır” dedi. Ömer Fethi Gürer Niğde, Bor, Fertek, yeşilburç gibi bölgelerde tarihi konaklarında yok olmaktan kurtarılması için bölgede genel kurtarma projesi oluşturulmasını da istedi.


Selim GÖKEL'in katkı Notu : 

Ömer Fethi Gürer Beyin Fotoğrafladığı ve Bor İlçesinde yapılan harfiyatlar sonucunda ortaya çıkan bu  tarihi eserleri bundan yaklaşık 4 yıl önce fotoğraflamış ve arşivimde tutuyordum. Bu eserlerden bir kısmının  Bor Askeri Fabrikaya götürüldüğünü öğrendim. Kısa bir araştırmam sonucunda Karamanlıca kitabeyi ve buradaki tahiri eserleri dışardan gelen bir araştırmacı da fotoğraflamış incelemiş hatta garajdaki bazı eserlerin kalıbını çıkardığını öğrendim. Ayrıca Bor'da tarihi bir çok yeri fotoğraflamış ve 2008 yılında Borhaber.net foto galeri bölümünde yayınlamıştım. Ancak bu yayından sonra yayınlamış olduğum fotoğraflarda bulunan bir kısım tarihi eserlerin çalındığını, güzelim işlemeli kapı ve eserlerin yok olduğunu fark ettim, ve sitemizden bu tür fotoğrafları kaldırdım. Umarım Bor Belediye Garajındaki eserlerde bu  yayınından sonra aynı akıbete uğramaz, açık hava müzesinde değerlendirilir. 


* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * 


Editör: TE Bilişim