TÜYAP İstanbul Kitap Fuarında 2012 Ebubekir Hazım Tepeyran Roman Ödülü verililiyor.

TÜYAP İstanbul Kitap Fuarında konuşacak isimler belli oldu. Ünlü sinema oyuncusu hemşerimiz Timuçin Esen, Ünlü Yazar Hemşerimizi Oktay Akbal, Çankaya Belediye Başkanı Hemşerimiz Bülent Tanık, İstanbul Yıldız Üniversitesi Öğretim Görevlisi hemşerimiz Yazar Hikmet Altınkaynak, Niğde Üniverisitesi öğretim görevlisi Lokman Zor, Prof.Dr. İlter Uzel, Prof.Dr. Canan Efendigil, yazar Yüksel Pazarkaya ve Niğde Kapadokya’nın Başkenti Yazarı Gazeteci Ömer Fethi Gürer panelde konuşma yapacakları açıklandı.

 

Çankaya Belediyesi-Niğde Platformu Düzenlenen Niğdeli Ebubekir Hazım Tepeyran Roman ödülü bu yıl 18 Kasım 2012 tarihinde İstanbul TÜYAP Kitap Fuarında düzenlenen etkinlikle verileceği açıklandı. Osmanlı döneminde vali ve nazır olarak görev yapan, cumhuriyet döneminde vali ve milletvekili olarak mecliste bulunan ve ilk köy romancısı olarak bilinen Niğdeli Ebubekir Hazım Tepeyran adına ilk ödül geçtiğimiz yıl Adnan Binyazar’a verilmişti. Bu yılda başvurular üzerinde incelemelerine devam eden seçici heyetin saptayacağı roman TÜYAP kitap fuarındaki etkinlikte açıklanacağı duyruldu.

     Ödül düzenleme ve Niğde Platformu başkanı yazar Hikmet Altınkaynak  Ebubekir Hazım Tepeyran Roman ödülünün romancılığımızı destekleyen bir girişimden öte köy romancılığının da ülkemizdeki ilk örneklerinden olan Küçük Paşa gibi eserlerin varlığını da ortaya koymak olduğunu söyledi.

         Yazar Hikmet Altınkaynak 18 KASIM 2012 PAZAR TÜYAP HEYBELİADA SALONUnda düzenlenecek ödül törenin Saat:  17.00 - 18.00 arasında olacağını ve herkese açık bu etkinliğe tüm Niğdelilerinde davetli olduğunu belirtti.

        "Edebiyatın Nabzı ve Tepeyran Roman Ödülü" adı ile yapılacak etkinlikte   Hikmet Altınkaynak sunuş konuşması sonrası Tepeyran  torunu Oktay Akbal, Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık  ‘Açılış konuşmasını yapacakları ve   ödül kazanan roman ve yazarı yanı sıra  sanatçı  ‘Timuçin Esen ‘ Benim için Niğde ve sanat’ Yazar Ömer Fethi Gürer ‘Niğde’nin edebiyatçıları  anlatacağı açıklandı. Niğde Üniversitesinden Lokman Zor ‘Niğde’den bakınca edebiyatın nabzı nasıl atıyor?’konusunu gündeme taşıyacağını da belirtildi. Ayrıca  etkinlikte  Prof. Dr. Canan Efendigil   Karatay’ın    ‘ Geçti Bor’un Pazarı’ şiirini, Yüksel Pazarkaya ‘Avrupa’dan bakınca edebiyatın nabzı nasıl atıyor? Konusunu, Prof. Dr. İlter UZEL ‘Benim için Bor ‘ konulu konuşmalarını yapacaklarını da yapacakları açıklandı.

EBUBEKİR HAZIM TEPEYRAN

 1864 yılında Niğde’nin Yenice Mahallesi’nde doğdu. Halk arasında Tepeviran semti olarak bilinen ma­halleden dolayı Tepeyran soyadına almıştır.1879 yılında Rüştiye’den mezun oldu, 1893 yılında ise Edirne valisi Abdurrahman Paşa’nın vali yardım­cılığı görevini yürüttü. II. Abdülhamit döneminde kendisine “Bala” rütbesi ve ikinci rütbeden “Osmanlı Nişanı” verilerek Musul valiliğine atandı. Başarıla­rından dolayı “Selâm-i Şahane” (Padişahın selamı) ile ödüllendirildi. Ancak ordu müşürinin jurnal ni­teliğindeki bir yazısı üzerine 1901’de “Şura-yı Devlet” âzalığı ile İstanbul’a çağrıldı.

1903 yılında Manastır valiliğine atandı. Valiliği sı­rasında gösterdiği başarıdan dolayı birinci rütbeden “Osmanî ve Mescidî” nişanları ile ödüllendirilmiştir.

1906 yılında Bağdat valiliğine giderken, kendisine “Murassa Osmanî Nişanı” verildi. 1908’de önce Si­vas, sonra Ankara valiliğine atandı. Bir yıl sonra da İstanbul Şehreminliğine getirildi.

1910’da Hicaz, 1911’de Beyrut valisi oldu. Beyrut’un İtalyan zırhları tarafından ani bombardıman edilmesi üzerine sıkı yönetim ilan ederek çıkan kargaşalıkları derhal bastırdı. Bu başarısından dolayı Paris’teki Kâinat Tarihi Akademisi tarafından şeref üyeliği­ne seçildi. 1913 yılında ikinci kez Beyrut valiliğine ataması yapıldı. 1914’de ise “Şura-yı Devlet Mülkiye ve Maarif” dairesi başkanlığına getirildi.

Aralık 1918’de Bursa valisi oldu. Valiliği sırasında Bursa’da artan eşkıyalık olaylarının bastırılmasın­da gösterdiği başarıdan dolayı Kocaeli ve Balıkesir livaları emniyet ve asayişinin sağlanması görevleri kendisine verildi.

 

14 Şubat 1920’de Dahiliye Nazırı olarak göreve baş­layan Hazım Bey, 8 Mart 1920’de kurulan Salih Paşa Kabinesi’nde yerini korudu.

 

Bursa valiliği ve Dâhiliye Nazırlığı sırasında milli kuvvetleri desteklediği ve “Kuva-yı Milliye” namıyla müteşekkil Cemiyet-i Bağıye’nin muharrik ve müşevvik­lerinden ve Yıldız Sarayı Hümayunu yağmegerlerinden olduğu iddiasıyla 24 Mayıs 1920 tarihinde tutuklandı. 8 ay hapis yaptı. Nemrut Mustafa’nın başkanlığındaki bir numaralı divani harbi örfi’de yargılandıktan sonra idama mahkûm edildi ise de padişah Vahdettin cezasını küreğe çevirdi.

 

21 Ekim 1921 tarihinde Damat Ferit Paşa hüküme­tinin görevden ayrılıp yerine Tevfik Paşa yeniden sadrazam olunca, Divan-ı Harbi Örfi’ler tarafından verilen hükümlerin temyiz edilmesiyle ilgili karar­name çıkartıldı, bu hükümden yararlanan Hazım Bey beraat etti. 18 Kasım 1920’de 9 ay hapis kaldığı Sultanahmet Cezaevi’nden tahliye oldu. 31 Mayıs 1921’de ikinci kez Sivas valiliği görevine atandı. 13 Ağustos 1921 yılında da Trabzon valisi oldu.

 

Emekli olduktan sonra Niğde II. dönem ve daha sonra VI. ve VII. dönemlerde Niğde milletvekili oldu. 5 Haziran 1947’de 89 yaşında iken vefat etti. Atatürk’ün Samsun’a çıkışından Cumhuriyet’in ilanına kadar Atatürk’ün yanında yer aldı.





 



Editör: TE Bilişim