7 Nisan 1965 Hürriyet

Niğde, en fazla okuyan şehirlerin başında geliyor. 


(1965) İstanbul'da 15 kişiye bir, Niğde'de ise 3 kişiye bir kitap düşmekte. Asırlar boyunca Roma, Bizans ve Selçuklı'ların ilim ve irfan merkezi olan Niğde, okumaya karşı duyulan istek ve okunan kitapların adedi bakımından Türkiye'nin en başta gelen şehirleri arasında yer almaktadır.

Zira hazırlanan istatistiklerde Niğde, il ilçe ve köylerinde mevcut kitap  Niğde'nin kitap sayısı 83.650'dir. Merkez ilçe ve köyleri ile 372 bin nüfuslu Niğde'de üç kişiye bir kitap düşmekte. İlgililer İstanbul'da dahi onbeş  kişiye ancak  bir kitap düşmekte olduğunu ifade etmişlerdir. 

Niğde'de en ilgi çekici olan gezici kitaplıklardır. Atlı arabalara konan 400 ila 500 arasındaki çeşitli kitap, daima köylünün ayağına götürülmektedir. Kütüphaneler onbeş günde bir köyleri dolaşarak kitap dağıtmaktadır. 


Foto: Haber Ajansı - Necdet İşler 











NİĞDE SUNGURBEY İL HALK KÜTÜPHANESİ TARİHÇESİ



Tarihin derinliklerinden beri Kültür Merkezi olan Niğde , Selçuklu Karaman ve Osmanlı devirlerini yaşamış ve bu devirlerde ülkede Kültür Merkezi olarak tanınmıştır. O devirlerden kalma 10’ un üzerinde medrese ve buna bağlı olarak denk okullar ve bu okulların yetiştirdiği tarihe geçmiş 100’ün üzerinde ünlü kişi görülür. Bundan dolayı ilimizin halkı kültürel gelişmelere açık , gelişmeleri her zaman benimsemiş ve desteklemiştir.

Selçuklular devrinde Darül-Pehlivaniye ismini alan Niğde ilimizde ilk kütüphane Emir’ül Ümera-Seyfettin Sungur Ağa tarafından 1335 tarihinde kurulmuştur. Bununla birlikte ilde bulunan her medresenin kendine özgü kütüphanesinin olduğu, ayrıca camii ve mescitlerin de kendi kütüphanelerinin bulunduğu bilinmektedir.

Cumhuriyetin ilanından sonra yeniden örgütlenme sürecine giren kütüphaneler, 1928 harf devrimi ile hız kazanan kitap ve benzeri yayınların çoğalması ile sayıca artmış ve gelişmişlerdir. Niğde ilimizde kütüphaneler VII. Milli Eğitim Şurası kararlarına uyarak örgütlenmiştir. Çekirdeğini Sungurağa ve medrese kütüphanelerinin oluşturduğu Niğde İl Halk Kütüphanesi, 1925 yılında il merkezinde kurulmuş, 1932 yılında da Bor ilçesinde Halk Kütüphanesi kurulmuştur.

Niğde ilinde 1957 yılında 3 halk kütüphanesi bulunmakta iken, hızlı bir gelişme göstererek kütüphanelerimizin sayısı 1973 yılında 35’ e yükselmiştir. Günümüzde 16 adet halk kütüphanesi ile hizmet vermektedir.


Editör: TE Bilişim