CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon üyesi Ömer Fethi Gürer trafik sigortalarına yönelik düzenlemelerin şoför esnafının sorunlarına çözüm üretmediğini ve beklenen iyileştirmelerin gerçekleşmediğini ifade ederek kanun teklifi verdi.
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  “Taksi, minibüs, servis aracı,  Trafik Sigortası olarak adlandırılan Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, araç işletenleri, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar tarafından yaptırılması 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince zorunlu olup, teminat limitleri poliçe şartları ve fiyatlandırması Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir" dedi. Zorunlu mali sorumluluk sigortası primlerinin hesaplanmasında 2013 yılı prim tutarlarının baz alınmasını istedi.
TBMM’ne verdiği kanun değişikliği teklifi şöyle.




TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
 
 
6704 sayılı Kanun ile 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunun Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasına ilişkin bazı maddelerinde değişiklik yapılmak suretiyle, yargı kararları ile kusurlu sürücünün yakınlarına yapılan tazminat ödemeleri, teminat kapsamı dışında bırakılmış, tazminat hesaplamalarında uygulanacak usul ve esaslara netlik getirilmiş olmasına rağmen, halen sigorta şirketlerince primlere ilişkin esnafımızı rahatlatacak oranda bir fiyat belirlemesine ilişkin kanun teklifim gerekçesi ile birlikte ektedir. Gereğini Saygılarımla Arz Ederim. 14.03.2017
 
 
Ömer Fethi GÜRER
Niğde Milletvekili
 
 
 
 GEREKÇE:
 
Taksi, minibüs, servis aracı,  Trafik Sigortası olarak adlandırılan Karayolları Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, araç işletenleri, motorlu araçlarla ilgili mesleki faaliyette bulunanlar tarafından yaptırılması 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince zorunlu olup, teminat limitleri poliçe şartları ve fiyatlandırması Hazine Müsteşarlığı tarafından belirlenmektedir. 14.07.2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan “Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelik” ile ticari nitelikteki taksi, dolmuş ve benzeri araçları işletenlerin ödeyeceği zorunlu trafik sigortası primleri, Hazine Müsteşarlığınca belirlenen tarife aralıklarında olmak kaydıyla sigorta şirketlerince serbestçe belirlenmesine imkân sağlanmıştır. Yapılan bu düzenleme neticesinde zorunlu trafik sigortası primleri, esnafımız için çok yüksek tutarlara ulaşmış olup, sigorta primleri karşılanamaz ve ödenemez bir hal almıştır. Bunun neticesinde sigorta yaptırmakta güçlük çeken taşımacılar mesleki faaliyetlerini yapamaz duruma düşmüşlerdir.
 
 
 KARAYOLLARI TRAFİK KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA İLİŞKİN KANUN TEKLİFİ
 
MADDE 1- 13.10.1983 tarihli ve 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 91 inci maddesinin ikinci fıkrasına aşağıdaki cümle eklenmiş ve üçüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.
“10.07.2003 tarihli ve 4925 sayılı Karayolu Taşıma Kanunu kapsamında bulunan taşıma işleri işletmecileri tarafından zorunlu mali sorumluluk sigortasına ilişkin ödenecek primler, yıllık tüketici fiyat endeksindeki artış oranını geçmeyecek şekilde belirlenir.”
 
MADDE 2- 2918 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.
“Geçici Madde 23- 01/04/2017 ile 31/12/2017 tarihleri arasında zorunlu mali sorumluluk sigortası primlerinin hesaplanmasında 2013 yılı prim tutarları baz alınır.”
 
MADDE 3- 2918 sayılı Kanunun 137 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinden sonra gelmek üzere aşağıdaki (c) bendi eklenmiş ve mevcut (c) bendi (d) bendi olarak teselsül ettirilmiştir.
“c) 91 inci maddesinin ikinci fıkrasının üçüncü cümlesi hükmü, 01.04.2017 tarihinden itibaren uygulanmak üzere yayımı tarihinde,” 
 
MADDE 4- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 5- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.
 
 
Editör: TE Bilişim