Niğde'de yeni adli yıl açılışı dolayısıyla Cumhuriyet meydanında düzenlenen törenle açıldı. Yeni adli yılın açılışı dolayısıyla Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen tören, saygı duruşunda bulunulması, İstiklal marşı okunması ve Atatürk anıtına çelenk konulmasıyla başladı.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor

2022-2023 Adli Yılı’nı yargı bağımsızlığı, hukukun üstünlüğü, hukuk devleti ve avukatlık mesleğinin artık yapısal bir hâle gelmiş sorunlarına dair kaygılarla karşılıyoruz diyerek konuşmasına başlayan Niğde Baro Başkanı Avukat Emin Alper Öztürk; “Zira Adli Yıl, mesleğimize ve avukatlara yapılan saldırıların hız kesmeden devam ettiği, tüm yanlışlığına rağmen kurulan 2’nolu baroların eşitsiz şekilde desteklendiği, hak ihlallerinin, kadın cinayetlerinin ve çocuk istismarının inanılmaz boyutlara ulaştığı bir iklimde başlamaktadır. 6-7 Haziran 2022 tarihlerinde Türkiye Barolar Birliği Yönetiminin, Baro Başkanlarının ve Genel Kurul Delegelerinin ortak imzasıyla yayınlanan deklarasyonda da dile getirilen kronikleşen sorunlarımızın çözümüne dair henüz tek bir adım dahi atılmamıştır. Bu sebeple giderek kaybolan yargıya güveni sağlamak için somut adımların atıldığı bir adli yıl istiyoruz” dedi.

Vatandaşların kendilerini güvende hissettikleri ülkeleri diğerlerinden ayıran en temel etmen, bağımsız ve tarafsız bir yargının varlığıdır diyen Öztürk; “ Adaletin teminatı; bağımsız ve tarafsız yargı, adil yargılanma hakkının teminatı ise; bağımsız savunmadır. Yargı bağımsızlığının sorgulandığı, adaletin ya geç ya da hiç tecelli etmediği bir sistemin mülkün temeli olması imkânsızdır. Hukukun üstünlüğünün sağlandığı, hak ve özgürlüklerin yaşama geçtiği, herkes için adil bir adli yıl istiyoruz. Avukatlık mesleğinin sorunlarının, gerçek muhatabı olan Türkiye Barolar Birliği ve Barolarla müzakere ederek çözmek yerine, uyarılarımıza rağmen çoklu baro uygulamasında görüldüğü üzere “biz yaptık oldu” anlayışıyla çözülmeye çalışıldığının farkındayız. Avukatlar için büyük aciliyet teşkil eden konular hakkında açık, net, gerçekçi ve somut bir şekilde ortaya koyduğumuz çözüm tekliflerine rağmen, şu ana kadar taleplerimizin karşılanmasına yönelik en küçük bir adım bile atılmamıştır. Bu sebeple gerçek sorunların çözümüne odaklanıldığı bir adli yıl istiyoruz” diye konuştu.

Baro Başkanı Öztürk; “Avukatların adil yargılamanın ayrılmaz parçası olduğunu, avukatlara yönelik her türlü sınırlamanın özünde vatandaşın hak arama özgürlüğüne ve savunma hakkına getirildiğini, yargının eşit süjeleri arasında ayrımcı bir yaklaşıma tabi tutulmasının kabul edilemeyeceğini, yargının şeffaflaşması, hak arama özgürlüğünün sağlanması ve adil yargılanma hakkının tesisi için avukatların önündeki tüm kısıtlamaların kaldırılmasının zorunluluk olduğunu bir kez daha hatırlatarak, somut adımların bir an önce atılmasını bir kez daha kamuoyunun bilgisine sunuyoruz” dedi.

ANKARA’DA YAPILAN TÖRENDE İSE TBB BAŞKINA SANSÜR UYGULANDI.

Türkiye Barolar Birliği’nin konu ile ilgili açıklaması aynen aşağıda

Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Av. R. Erinç Sağkan, bugün (1 Eylül 2022) Yargıtay’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine konuşmacı olarak katılmıştır.

Cumhurbaşkanlığı tarafından görevlendirilen ve tek yetkili olduğu bilinen yayın sağlayıcı tarafından çekim ve canlı yayın işleri organize edilen açılış töreninde, tüm basın yayın organlarının faydalanması amacıyla uydu frekans bilgileri paylaşılmış ise de yayın saati geldiğinde ve ilk konuşmacı olan TBB Başkanı kürsüye çıktığında yayının uyduya verilmediği görülmüştür.

TBB tarafından canlı olarak yayınlanmak istenen Birlik Başkanı konuşması bu nedenle paylaşılamamıştır. Öte yandan yayın, TBB Başkanı’nın konuşmasının bitmesinin ardından uyduya verilmiş ve isteyen kuruluşlar için canlı yayın imkanı doğmuştur.

Bununla birlikte, gerek medya kuruluşlarından gelen istekleri karşılamak gerek kendi meslektaşlarımızla paylaşmak üzere talep ettiğimiz konuşma kaydı, Cumhurbaşkanlığınca görevlendirilen yayın sağlayıcının yanı sıra ev sahibi Yargıtay tarafından da ellerinde kayıt bulunmadığı gerekçesiyle tarafımıza iletilmemiştir.

Bu durum ifade özgürlüğünün yanı sıra halkın haber alma ve basın özgürlüğü bakımından açıkça bir sansür anlamı taşımaktadır.

Bütün engellemelere rağmen cep telefonu ile hatıra amaçlı kaydedilen TBB Başkanı’nın konuşmasına ilişkin görüntüler, kendi olanaklarımızla bir video paylaşımı haline getirilerek sosyal medya hesaplarımızdan kamuoyuna ulaştırılmıştır.

Adli yıl açılışı gibi bir törende, yargının kurucu unsurlarından olan savunma makamının temsilcisinin konuşmasının dahi engellenmesi; TBB Başkanı’nın yeni adli yıl açılış konuşmasında ülkemizdeki ifade özgürlüğü ihlallerine özel vurgu yapmış olmasının ne kadar isabetli olduğunu bir kez daha göstermiştir.

Kamuoyunun bilgisine saygılarımızla sunarız.

Türkiye Barolar Birliği Başkanının yayınlanmayan konuşması aynen aşağıda

Editör: TE Bilişim