Ülkemizin ve bölgenin tarımsal üretim sorunlarını ve önceliklerini saptayarak çözüm üretmeye çalışan ayrıca Niğde’nin tarım potansiyelini değerlendirerek, ürünlerinin ulusal ve uluslararası düzeyde rekabet edebilirliğine öncülük etme gayreti içerisinde olan Niğde Üniversitesi Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi, ekonomik değeri yüksek olan ve dünyada tüketimi hızla artan maviyemiş yetiştiriciliğine yönelik yürüttüğü çalışmaları tüm hızıyla sürdürüyor.

Yaptığı araştırmalarda farklı maviyemiş gruplarının yetiştiricilik bölgelerine adaptasyonlarını araştırarak bölgelere uyumlu çeşitler belirlemeye çalışan fakülte, proje yayım çalışmaları ile maviyemiş yetiştiriciliğini bölge yetiştiriciliğine de tanıtmaya çalışıyor.

Dünyadaki yetiştiriciliği patlama yapan ve yetiştirilmesi için ülkemizde de uygun ekolojik koşulların yer aldığı maviyemiş yetiştiriciliğinin aile işletmesine uygun, kısa sürede tam verime yatan, hastalık ve zararlı mücadelesi görece olarak kolay ve yüksek gelir getiren yeni bir üzümsü meyve türü olarak bölge üretim desenine kazandırılmaya çalışılıyor.


Karadeniz Bölgesinde yabani formlarının bulunduğu ve kültür formlarının yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılan maviyemişin bu bölge dışında Orta Anadolu ve Akdeniz kıyı şeridinde orta mevsim ve erkenci yetiştiricilik için uygun koşullara sahip olduğu belirtiliyor.


Ayhan Şahenk Tarım Bilimleri ve Teknolojileri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zafer Ulutaş konuyla ilgili olarak şunları söyledi;


Maviyemiş; çilek, ahududu ve böğürtlen gibi meyvelerin yer aldığı üzümsü meyveler grubunun en önemli meyvelerinden birisidir. Tüm grup içinde yetiştiriciliği ve ticareti en hızlı artan meyve türüdür. Yetiştiriciliğinin kısa sürede çok hızlı şekilde artmasının nedenleri arasında maviyemişin insan sağlığı açısından öneminin anlaşılması, yüksek antioksidan özelliği, antikanser özelliği, yüksek kolesterole karşı pozitif etkisi, görme yeteneğini muhafaza etmeye yardımcı olması, idrar yolları hastalıklarında tedavi edici özelliğinin olması ve yaşlanmayı geciktirici etkisi sayılabilir. Öteki üzümsü meyvelerden farklı olarak, maviyemişin soğuk zincirde depolama ömrü yaklaşık bir aydır.  Bu özelliği ile de maviyemiş uluslararası ticarete de uygun bir meyve türüdür. 


Ülkemizde Karadeniz Bölgesinde yabani formlar bulunmaktadır. Karadeniz Bölgesinde kültür formlarının yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılması yönünde çalışmalar yapılmaktadır. Bu bölge dışında Orta Anadolu ve Akdeniz kıyı şeridi de orta mevsim ve erkenci yetiştiricilik için uygun koşullara sahiptir.  

Editör: TE Bilişim