Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesinde, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla “1-7 Mart Deprem Haftası Deprem Konferansı” gerçekleştirildi.

Şehit Ömer Halisdemir Kongre ve Kültür Merkezimizde yoğun bir katılım ile gerçekleşen konferansa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yağmur Şener, çok sayıda protokol üyesi, davetliler ve öğrenciler katıldı.

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Mustafa Korkanç’ın açılış konuşmasıyla başlayan ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alper Gürbüz’ün “Türkiye’nin Depremselliği” adlı sunumuyla devam eden konferansta, Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaca “Deprem Yönetmeliği ve Yeni Deprem Haritalarının Hazırlanması” adlı sunumu ve son olaraksa Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selami Kılıçel de “Deprem Öncesi, Deprem Anı ve Sonrasında Alınması Gereken Önlemler” başlıklı sunumlarını yaptılar.

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mustafa Korkanç, yaptığı açılış konuşmasında, ülkemizde orta büyüklükteki depremlerin bile özellikle kırsal alanda bulunan yapılarda büyük hasarlar ve can kayıpları meydana getirdiğini belirterek bunun en önemli nedenleri arasında; yer seçiminden yapı tasarımına, yapı üretimi ve denetimine kadar olan sürecin yeterince iyi kurgulanamamış olmasının yer aldığını aktardı.

“Depremle iç içe yaşamak zorunda olduğumuz Ülkemizde; Doğa olaylarının afete dönüşmemesi, toplumsal acıların tekrar yaşanmaması için, İnsanlarımızın depreme dayanıklı binalarda yaşaması, can ve mal kayıplarının en aza indirilmesi için, imar planına altlık teşkil edecek jeolojik-jeoteknik etütler yapılmadan yeni yerleşim yerleri belirlenmemeli, ada ve parsel bazlı tüm yapılaşmalarda mühendislik hizmeti almayan hiçbir uygulamaya ruhsat verilmemeli, riskli alanlar imara açılmamalı, bilimsel normlara dayalı yer seçimi yapılmalı, niteliksiz yapı üretiminin önüne acilen geçilmelidir” diyen Prof. Dr. Mustafa Korkanç açıklamalarını, Üniversitemiz Afet Eğitim ve Yönetimi Uygulama ve Araştırma Merkezi hakkında detaylı bilgiler vererek noktaladı.

Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor Kış lastiği zorunluluğu 1 Nisan'da sona eriyor

Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Doç. Dr. Alper Gürbüz “Türkiye’nin Depremselliği” adlı sunumunda, Türkiye’nin birçok levhanın kesiştiği bir bölgede yer aldığına vurgu yaptı ve bu sebeple bölgemizde depremlerin oldukça fazla olduğunu ifade etti.

2020 yılında Niğde’de gerçekleşen depreme de değinen Doç. Dr. Alper Gürbüz, Niğde yöresi depremselliğinin Tuz Gölü fay Zonu ve Ecemiş Fay Zonu ile ilgili olduğunu da belirtti.

Mimarlık Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaca ise “Deprem Yönetmeliği ve Yeni Deprem Haritalarının Hazırlanması” adlı sunumuna, her deprem sonucunda yeni bilgiler elde edildiğini ve laboratuvarlarda kesinlik kazanarak onaylanan bu bilgilerin başka depremlerde oluşması muhtemel kayıpların önlenmesi için yaygınlaştırılarak kullanılması gerektiğini ifade ederek başladı.

Açıklamalarının devamında “Biz akademisyenler ve mühendisler bir hayat kurtarma yarışı içerisindeyiz” diyen Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaca, 2018 Deprem Yönetmeliği ile ilgili de detaylı bilgileri program katılımcıları ile paylaştı. Deprem düzeyleri ve zemin büyütmesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Dr. Öğr. Üyesi Hakan Karaca eski deprem yönetmeliklerine göre yapılmış olan binalara yeni deprem yönetmeliğine göre güçlendirmeler yapılabileceğini de sözlerine ekledi.

Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selami Kılıçel ise “Deprem Öncesi, Deprem Anı ve Sonrasında Alınması Gereken Önlemler” başlıklı sunumunda, depremin öncesinde alınması gereken hayati tedbirler ve bu tedbirlerin sağladığı yararlar, deprem anında yapılması gereken hayat kurtaran manevralar ve sonrasında alınması gereken önlemler hakkında program katılımcılarına önemli bilgiler aktardı.

Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürü Selami Kılıçel ayrıca AFAD tarafından yürütülen çalışmaları da yine dinleyiciler ile paylaştı.

Program sonunda, katkılarından dolayı konuşmacılara, Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Prof. Dr. Mehmet Şener tarafından teşekkür belgesi takdim edildi.

Editör: TE Bilişim