Ahiler Kalkınma Ajansının 2015 Yılı Teknik Destek Programı kapsamında Proje Birimi tarafından hazırlanan “Yaz Dağcılık Eğitimi” 30 personelin katılımıyla 14 gün sürdü. Eğitimlerde dar alanda hasta/yaralı müdahalesi ve sabitlemesi, temel yaşam desteği, ileri yaşam desteği, zor şartlarda hayatı idame etme, fizik, kondisyon ve afet stresi ile baş edebilme konularında teorik ve pratik eğitimler verildi.

Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel: “Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen Yaz Dağcılık Eğitimleri sonunda UMKE, dağcılık kazalarında daha bilinçli ve daha kısa sürede hasta ve yaralıya ulaşma imkânı sağlanacak ve böylece sakatlık derecesi ve can kaybı en aza indirilebilecek. Projemize katılan personellerimiz diğer kamu kurum ve kuruluşlarda görev yapan arama-kurtarma ekipleri ile yapılacak müdahalelerde koordinasyon sağlayabilecekler. Dağcılık arama-kurtarma konusunda bilgi, beceri ve deneyim düzeyleri artacak” dedi.

Yücel, “Sağlık Müdürlüğümüz bünyesinde hizmet veren Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Ülkemizde ve Dünya’da olabilecek her türlü afet ve olağan dışı durumlarda görev yapabilecek şekilde medikal kurtarma ve her türlü tıbbi müdahale hizmetlerini yerine getirmektir. Bu ekip içerisinde doktor, acil tıp teknisyeni, paramedik, sağlık memuru, ebe ve hemşire gibi sağlık çalışanları yer almaktadır.

Ahiler Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve genel amacı “Kamu kesimi, özel kesim ve sivil toplum kuruluşları arasındaki işbirliğini geliştirmek, kaynakların yerinde ve etkin kullanımını sağlamak ve yerel potansiyeli harekete geçirmek suretiyle, Ulusal kalkınma planı ve programlarda öngörülen ilke ve politikalarla uyumlu olarak bölgesel gelişmeyi hızlandırmak, sürdürülebilirliğini sağlamak, bölgelerarası ve bölge içi gelişmişlik farklarını azaltmaktır” olan 2015 Teknik Destek” Programı bünyesinde Müdürlüğümüz Proje Birimi tarafından hazırlanan “Yaz Dağcılık Eğitim projesi 2015 yılı Teknik Destek Programları kapsamında onaylanmıştır. 14 gün süren eğitimlere 30 personelin katılımı sağlandı. UMKE görevini yaparken çeşitli kurum ve kuruluşlar ile ortak çalışmalar yürütmektedir. Bu nedenle Projemize Niğde İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi Demeği (UMKE-DER) ortak kurumlar olarak katılmışlardır” şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim