TÜVTÜRK Araç Muayene istasyonları özellikle çiftçilerin ihmal ettikleri traktör ve motosiklet muayeneleri için yeni bir uygulamaya başladı. Ayın belli günlerinde Niğde’deki kasabaları dolaşan TÜVTÜK muayene istasyonları traktör ve motosikletlerin muayenelerini kasabalarda yaparak çiftçiye büyük kolaylıklar sağlıyor.


Edinilen bilgilere göre; ilk uygulama Gölcük Kasabasında gerçekleşti ve vatandaşların ilgisi büyük oldu. Artık köylüler traktör muayenesi için il merkezi ya da ilçelere gitmesine gerek kalmadı. TÜVTÜRK tarafından 10-15 gün önce belediyelerden anonslar yapılarak vatandaşlar bilgilendiriliyor ve traktörlerinin muayeneye uygun hale gelmesi sağlanıyor. Gölcük kasabasından sonra Hüsniye ve Bahçeli Kasabası’nda da uygulama devam etti.

Muayene istasyonundan haberi olmayan birçok vatandaşta gerekli koşulları öğrenmek ve bilgi almak için istasyon yetkililerinden bilgiler aldılar. 2005 yılından buyana traktör muayenesi yaptırmayan çiftçilere ortalama 500 TL muayene masrafı çıkıyor. Fazla önemsenmeyen traktör ve motosiklet muayenelerinin mutlaka yaptırılması gerektiği hususunda yetkililer çiftçilerin duyarlı olmasını istiyorlar.

Bugün Bahçeli Kasabası’nda traktör ve motosiklet muayenesi yapan TÜVTÜRK 7 Haziran 2013 ve 25 Ekim 2013 tarihlerinde de tekrar Bahçeli Kasabası’nda muayene istasyonlarını kuracakları bilgisini verdiler. Bu uygulama vatandaşlar tarafından da memnuniyetle karşılandı. Muayene yaptırmaya hazırlanan traktörlerde eksiklerini gidermek için bu gün Bor Eski Sanayi sitesinin hareketli bir gün geçirmesine neden oldu.

 

MUAYENE İÇİN NELER GEREKİYOR?

Araçların muayene gelmeden önce tüm evraklarını, ruhsat, trafik sigortasının yapılmış olması ayrıca trafik cezası ve gerçek zamanlı borç sorgulaması yapılmalı ve borcu bulunmaması şartı aranmakta.

Traktörler için: Traktörün tepe lambasının mutlaka olması ve çalışıyor durumda olması, tüm aydınlatma sisteminin çalışıyor olması, lastik dış derinliğinin 1,6 mm nin altında olmaması, traktörde kabin varsa ruhsata işlenmediği halde hafif kusur olarak görünür. Ruhsatta kabinli görünen bir traktörün üzerinde kabin yok ise ağır kusur olarak görünür ve muayeneden geçmez.  Tüm bijonların olması gerekir, Ön düzen boşlukları olmamalı, fren sağ ve sol dengeli tutmalı ve bloke etmeli, kornasının normal ve çalabilir durumda olması hususlarına dikkat edilmelidir.

 

Motosikletler için: Kask Bulundurma, lastik dış derinliği 1mm altında olmamalı, aydınlatma sistemi tam olmalı, direksiyon boşluğu olmamalı, frenlerin dengeli tutması ve bloke olması, kornasının normal olması ve çalıyor olması şartları aranıyor.

Editör: TE Bilişim