Niğde Baro Başkanı Av. Hüseyin Demirbilek; Türk Bayrağına karşı eylemlerinin cezası artırılması Türk Ceza Kanunun 300. Maddesi mutlaka yeniden düzenlenmelidir”dedi.

  

Niğde Baro Başkanı Hüseyin Demirbilek yaptığı açıklamada; Bayrak elbette bağımsızlığımızı temsil etmektedir.

 

Türk milleti için bağımsızlık namus ile eşdeğer olmuştur. Dolayısıyla milletimiz bayrağı namus saymış ve el uzatanları hiç affetmemiştir.

 

Bunun son örneği 1996 yılında Kıbrıs’ da yaşanan olaydır. Bir Rum uyarılara aldırmayarak gönderdeki bayrağımızı indirmek istemiş bayrağa elini bile süremeden etkisiz hale getirilmiştir.

 

Bu tepki o insanlar tarafından hesap edilememiştir. Eylemin sonucu tahmin edilememiştir.

 

Bizim için ise yapılması gereken yapılmıştır.

 

Lice’ de yaşanan bayrak indirme olayında da halkımız doğal olarak tepki göstermiş ve şahsın etkisiz hale getirilmemesi eleştirilmiştir. Elbette kimse Türk bayrağını aşağılamaya hele yerinden indirmeye cesaret edememelidir. Bu iş ucuz değildir. Kimse hafife almamalıdır.

 

Türk milleti o gönderinden indirilen bayrak için yüz binlerce canını vermiş bir millettir. 

 

Yapılan eylem bir sonuç doğurmayacak nitelikte olsa bile manevi dünyamızda bir kasvete neden olmuş, hepimizi üzmüştür.

 

Devletimizi, bağımsızlığımızı, egemenliğimizi temsil eden değerlere yönelik saldırılara sert tavır alınmadığı zaman vatan hainlerinin ve düşmanların cesareti şüphe yok ki artacaktır.

 

Milletimizin bayrak konusundaki binlerce yıldan beri sürdürdüğü hassasiyete rağmen halkımız kendi vicdanında bu eyleme çok ağır cezalar keserken tahmin edildiğinin aksine Türk Ceza Kanunu çok da tatmin edici bir ceza öngörmemektedir.

 

Türk Ceza Kanunun “ Devletin Egemenlik alametlerini aşağılama” başlıklı 300. Maddesi “ Türk bayrağını alenen aşağılayan kişinin 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacağını” hüküm altına almıştır.

 

Bir başka deyişle Türk bayrağını yırtan, yakan yerinden indiren ve buna benzer hareketlerle aşağılayan bir kişi 1 yıl ile 3 yıl arasında bir ceza alacaktır.

 

Bu ceza 5 yıl süreyle açıklanmayabilecek yeni bir suç işlenmemesi durumunda tüm sonuçlarıyla ortadan kalkacaktır. Ya da ceza ertelenecektir. Şahıs denetimli serbestlik hükümlerinden faydalanıp tahliye edilebilecektir. Lice’ de bayrağı indiren şahıs yakalansa bile eylemi TCK 300. Madde kapsamında değerlendirilecektir.

 

Kabul edilmelidir ki bu durum milletin düşüncesiyle,  değerleriyle, beklentileriyle çelişki arz etmektedir.



 

Türk halkı bayrağa el uzatan kişiyi doğru bir biçimde vatan haini olarak görmektedir. Irz haini olarak görmektedir.


 

Türk Ceza Kanununda öngörülen ceza ise kesinlikle halkın bakış açısı ile çelişkidir ve caydırıcı değildir.


 

Dolayısıyla bayrağa karşı yapılan eylemlerin cezası yeniden düzenlenmeli ve sonuçları ağırlaştırılmalıdır. Türk Ceza kanunun 300. Maddesinin mutlaka yeniden düzenlenmeli, bayrağa yönelik eylemlerin cezası tatmin edici ve caydırıcılığı sağlayıcı bir biçimde ağırlaştırılmalıdır.


 

Elbette çok kızıyoruz, elbette kınıyoruz. Ancak bu konuda daha somut adımların atılması için kamuoyu oluşmalı ve siyaset kurumu gereken düzenlemeleri yapmalıdır”dedi.

 


Editör: TE Bilişim