Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES)  14 Mart Tıp Bayramında tüm yurtta greve gitti. 

SES Niğde Temsilcilği, 14 Tıp Bayramında Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının "Sağlıkta Dönüşüm Programının yarattığı ücretli sağlık politikaları nedeniyle  hergün hasta ve yakınlarının şiddetine maruz kaldığını, bu nedenlerden dolayı 14 Mart Tıp Bayramını kutlamadıklarını belirterek sorunlarına çözüm bulunmasını istediler. 

SES Niğde Temsilciliği üyesi bir grup sendika yöneticisi  HDP, BBP ve CHP'yi ziyaret ederek sağlık çalışanlarının sorunlarını ilettiler. 

SES Niğde Temsiliği üyesi bir grup 14 Mart Tıp Bayramında  Niğde Hükümet Meydanında basın açıklaması yaptı. 



Açıklama da şu görüşlere yer verildi. 

  “Tıp Bayramı” ymış öyle mi? Tıp mı bıraktınız, sağlık mı bıraktınız? Hangi derdimizden söz edelim? Böylesi bir ortamda nasıl sağlık hakkından, hekimlikten, hemşirelikten, söz edelim? İnci dişleriyle bir çocuk, gözümüzün önünde kafasından vurulup, eriyip giderken ağız diş sağlığından nasıl söz edebiliriz ki?

14 MART’TA 10 ACİL TALEBİMİZ İÇİN G(Ö)REVDEYİZ!

1- Çalışan ve emekli tüm sağlık personelinin ücretleri acilen iki katına çıkarılmalı, kamuda çalışan sağlık personelinin ücretleri, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçilerinin Sağlık Bakanlığına sunduğu Sağlık Çalışanlarının Ücretlendirme Skalası ve Türk Tabipleri Birliği’nin hazırladığı “Sağlık Personelinin Tam Süre Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” Tasarısı’nda önerildiği şekilde iş güvenceli tek bir işte çalışarak insanca yaşamaya, mesleki gelişimi sürdürmeye yetecek, emekliliğe yansıyacak biçimde düzenlenmelidir. Sağlık personeli arasında dayanışma yerine rekabete yol açan, uygulamaları değersizleştiren ve hastaları “puan”a dönüştüren mevcut “performansa göre ücretlendirme” sisteminden ivedi olarak vazgeçilmelidir.

2- Sağlık emekçilerine yönelik şiddeti doğuran ve besleyen nedenlere yönelik çalışma ve raporların göz önünde bulundurulması yanında; Sağlık Bakanlığı üzerinden de sağlıklı ve güvenli koşullarda çalışma hakkını güvence altına alacak düzenlemeler ile sağlık ortamlarının şiddetten arındırılması için bu güne kadar ısrarla talep ettiğimiz gerekli düzenlemeler yapılmalıdır. Önemli bir tedbir olarak ta; sağlık çalışanlarının hayatını güvence altına alacak, onların kamuoyu ve hastalar nezdinde küçük düşmesine yol açacak davranış ve söylemlere muhatap olmasını sonlandıracak tedbirlerin alınmasına imkan verecek düzenlemeler Türk Ceza Kanununda bir an önce yapılmalıdır.

3- Sağlık personelinin hastalarına tanı, tedavi ve bakım hizmetlerinde yeterli süreyi ayırabilmeleri için, işin nitelikli yapılmasını sağlayacak standartlara göre düzenlemeler yapılmalı, nitelikli sağlık hizmetinin önü açılmalıdır. Başlangıç için kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın on beş dakikadan daha kısa süre içerisinde hasta randevusu verilmemelidir.

4- Birinci basamakta çalışan sağlık personeli arasındaki ücret eşitsizliklerine son verilmeli, aile hekimliğine yönelik nöbet, vb. angarya uygulamalardan vazgeçilmeli; aile hekimliğinde çalışan personel iş güvencesine kavuşturulmalı, aile sağlığı elemanının görevleri sağlığı koruma yönünde olacak şekilde belirlenmeli ve bu görevin hangi sağlık mesleği ile yerine getirileceğine acilen açıklık getirilmelidir.

5- Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerinde Türk Tabipleri Birliği taraf olarak kabul edilmelidir. İşten çıkarmalar yasaklanmalıdır. Özel sağlık kuruluşlarının SGK’dan yeni hak edişleri, sağlık çalışanlarının mevcut alacaklarının ödendiği belgelenmeden yatırılmamalı, resmi tatil günlerinde rutin poliklinik hizmetleri için provizyon verilmemelidir.

6- Sağlık çalışanını taşeronlaştıran uygulamalar durdurulmalıdır.

7- Sağlık çalışanının mesleki, kişisel ve aile yaşamını olumsuz etkileyen, başta ve öncelikle mecburi hizmet ve geçici görevlendirmeler olmak üzere, çalışma yaşamındaki anti demokratik uygulamalar kaldırılmalı; nöbetli çalışan tüm sağlık personelinin nöbet ertesi izin hakkı istisnasız uygulanmalı, izin biriktirmeye veya durumu ücretle telafi etme yaklaşımlarına hiçbir şekilde izin vermeyecek bir düzenleme yapılmalıdır. 40 saatlik haftalık çalışma süresi, nöbetler de dahil olmak üzere 56 saati geçmemelidir. Çalışılan yerin, yoğun bakım, radyoloji, ameliyathane v.b özelliklerine göre çalışma saati sınırlaması, çalışan sağlığı ve uluslararası standartlar gözetilerek bir an önce düzenlenmelidir.

8- Sağlık alanındaki mesleklerin temel eğitimlerinde niteliği yok sayan uygulamalara acilen son verilmeli; mevcut fakülteler ve yüksek okulların öğretim elemanı, donanım vb. eksiklikleri giderilmeli, buralara derslik ve uygulama alanı kapasitelerinin üzerinde öğrenci alınmasına son verilmelidir.

9- Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’nde yer alan ve yurttaşların sağlık hakkını engellemenin yanı sıra sağlık personelinin mesleki ve klinik bağımsızlığını yok eden bütün kısıtlamalar kaldırılmalıdır.

10- Sağlığı ticarileştiren, sağlık hizmetlerini metalaştıran, eşit-ücretsiz-nitelikli sağlık hizmetinin önündeki öncelikli engel olan sağlıktaki bütün katkı-katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır..















Editör: TE Bilişim