3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Niğde Cumhuriyet Alanı’nda tören düzenlendi.  Törene engelli vatandaşlar ve ailelerinin haricinde sadece MHP yönetimi katıldı. Törene devlet protokolu, belediye,  ve başka partilerden kimse katılmaması dikkat çekti.
Niğde Cumhuriyet Alanında yapılan törende engelli çocuklar ile birlikte Atatürk Anıtı'na çelenk koydu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Dernek başkanları birer konuşma yaptı.
Törene Niğde MHP İl Başkanı Hikmet Bekil, Merkez İlçe Başkanı İmdat Yağmur, Kadın Kolları Başkanı Mahide Yaramış ve engelli vatandaşlar, aileleri ve basın mensupları katıldı. Törene devlet protokolünün, belediye yönetiminin ve MHP hariç diğer partilerin katılmaması dikkat çekti.
Niğde Engeliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Hayriye Balcı, Siyasi partilere Hazine'den pay verildiğini belirterek; “özürlülerin hak ve kazanımları konusundamakro çalışmalar yapan, özürlü haklarını temsil yetki ve yeterliliğine sahip dernek, federasyon ve konfederasyonlara Hazine yardımından ve Devlet Bütçesi'nden pay ayrılarak katkı sağlanmalıdır” dedi.   
Türkiye  Sakatlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Aydın Yıldırım; “Bir ülkedeki sivil toplum örgütlerinin sayısı o ülkenin gelişmişliğine paralel olarak artmaktadır. Bence engellilere ait bu tür sivil toplum örgütlerinin sayısının artması engelli arkadaşlarımızın haklarının savunulması ve engelli arkadaşlarımızın sorunlarının çözümünde yön gösterilmesi açısından faydalıdır” diye konuştu.
Törende ilk konuşmaya yapan Balcı; “ Özürlülere verilen sağlık kurulu raporlarında Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan Uluslararası Sınıflandırması (ICF) baz alınmalı. Mesleki eğitim sadece kurslarla değil, temel eğitim sürecinin tüm aşamalarında tekrar ele alınmalı.
Kamuda özürlü çalışanların kariyer süreçlerinde fırsat eşitliği verilmeli. Terfi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalı, yeterlilik ve liyakat esas alınmalı.
Özürlülerin istihdamıyla ilgili acil çalışmalar yapılarak daha çok özürlünün iş ve meslek sahibi olması sağlanmalı. Özellikle 'zihinsel özürlüler'in istihdamı için özel çalışmalar yapılarak hayatın birçok alanında mağduriyet giderilmeli. ÖTV'ye ince ayar şart
Yürürlükteki mevzuat kapsamında özürlüler ÖTV'den muaf araç alabiliyor. Ancak, % 90'lık oranın altında kalan ve 'H' sınıfı ehliyet alması imkânsız özürlü mağdur oluyor. Teknoloji sayesinde kolaylıkla aşılabilecek basit bir durum fiili bir soruna dönüşerek eşitsizlik yaratıyor. Maliye Bakanlığı'nın biran önce mağduriyeti gidermesi gerekiyor.
Yürürlükteki mevzuatlara göre işyerlerinin fiziksel ortamı özürlü bireylere göre düzenlenmeli; araç ve gereçlerin ergonomik tasarımları konusunda yaptırımcı çalışmalar acilen tamamlanmalı ve uygulamaya geçirilmeli” şeklinde yetkililerden taleplerde bulundu.
Türkiye  Sakatlar Derneği Niğde Şubesi Başkanı Aydın Yıldırım ise; “365 günde bir gün de olsa hatırlanmak güzel bir şey. Tabi ki bizler bir gün değil engellerimizle birlikte 365 gün yaşıyoruz. Gönüller tabi ki her gün hatırlanmayı ister. Ama bu güne de şükür diyoruz. Çünkü 6 sene geriye gittiğimizde Niğde'de bedensel engellilere ait bir dernek dahi yokken, bu gün bedensel engellilere ait iki dernek ve bir spor kulübü ile bugün burada çok kalabalık bir şekilde engelliler gününü kutluyoruz. Tabi ki, sivil toplum örgütlerinin çokluğu ve çeşitliliği güzel bir olay. Bir ülkedeki sivil toplum örgütlerinin sayısı o ülkenin gelişmişliğine paralel olarak artmaktadır. Bence engellilere ait bu tür sivil toplum örgütlerinin sayısının artması engelli arkadaşlarımızın haklarının savunulması ve engelli arkadaşlarımızın sorunlarının çözümünde yön gösterilmesi açısından faydalıdır. Söz engelli arkadaşlarımızın haklarına gelmişken haklar verilmez alınır. Onun için engelli olarak yaşadığımız sorunlarda eşitlik ilkesi dahilinde yasal yollara baş vurmaktan çekinmemeliyiz. Bir araç engelli rampasına park etmişse veya engelli otoparkına aracını park etmişse bunu polise bildirmekten çekinmemeliyiz. Sağlıklı bir insanımızın faydalandığı bir etkinlikten engeli dolayısı ile başka bir arkadaşımız faydalanamıyorsa bu durumda da eşitlik ilkesi dahilinde gene yasal yollara baş vurmalıyız” dedi. 

 


Editör: TE Bilişim