Her ilin tarihi dokusunu yansıtan binaları vardır. Bu binalar o şehrin tarihe verdiği önemleri anlamak açısından da oldukça ışık tutar insanlara…

Haber Yorum: Fatma TAN

“Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir” sloganını Niğde’ye uygun gören yöneticiler, bu sloganın gereğini sadece yeni açılan firmaların duvarlarına asacakları bir tablodaki slogan olarak görüyorlar diye düşünüyorum. Bu haber Medeniyetlerin Yaşatıldığı Şehir Niğde’den hüzün veren bir haberdir.

 

Niğdemizin en bilindik yeridir Perşembe pazarı civarı. Yıllara şahitlik etmiş yüzbinlerin gelip geçtiği Niğde Kalesi, Sungurbey Camii ve Bedesten çarşısı… Sungur Bey Camiini başka bir haberimizde işleyeceğim için şimdilik fazla bahsetmeyeceğim… Konumuz Bedesten Çarşısı…

 

Haşmetli görünüşü ile Niğdelileri büyüleyen bu eşsiz yapı yıllardır dimdik duruyor. Peki ya bu gün bu yapı ne işe yarıyor… Tarihi eserler konusunda hassasiyetini gösteremeyen yerel yönetimler burayı hor kullandırıyor. “Bedesten Çarşısını Hizmete açtık” diyerek övünenler bu çarşıya hiç yakışmayan bu görüntüyü görmüyorlar mı?

 

Bir tarihi çarşı var elinizde ve siz bu çarşıyı önce depo olarak kullandırıyorsunuz, ardından da bitpazarı gibi kullanmalarına göz yumuyorsunuz? Bu tarihe karşı yapılan büyük bir haksızlıktır, saygısızlıktır.   Niğde için bir şeyler yapmak isteyen Niğde’nin kültürünü el sanatlarını bir yerlere taşımaya çalışanlara yardım edilmezken tarihi değerlerin bulunduğu yerleri de basit plastik malzemelerin satıldığı köhne bir yer haline getirmekte en büyük hatadır.

 

Bizden sadece bir öneri; Kültür evimiz yok diyen ozanlarımızı burada bir araya getiremez miyiz? Niğde’de Cumartesi günleri el sanatlarını sergileyen kadınlarımız var. Bu kadınlarımızın işlediği el emeği göz nuru ürünleri sokak ortasında dağınık bir halde pazarlayacaklarına her gün pazarlaya bilecekleri bir yer olarak bedesten verilemez mi? Niğde için çalışan bir sivil toplum örgütüne verilemez mi? Bu mekânda el sanatları ve görsel sanatlar üzerine çalışma yapılması sağlanamaz mı? Yani bu binanın atmosferine uygun bir şekilde değerlendirilemez mi? diye soruyoruz.

 

Birçok konuya kulağını tıkayan yetkililerin bu konuya da kulağını tıkayacağını düşünüyorum. Umarım bizi yanıltırlar… Bu 3,5 TL’ye satılık afişi aklımıza Bedesten mi satılık? Sorusunu getiriyor. Bu görüntünün böyle bir mekâna yakışmadığını söyleyen vatandaşlarında bir an önce burayı yerel yönetimlerin daha faydalı ve insanların sürekli ziyaret edeceği bir mekân haline getirmelidir serzenişlerini siz kamuoyu ile paylaşıyoruz.

İlimizin en yetkili makamı olan Valiliği, Kültür Müdürlüğünü, Belediyeyi ve tarih hassasiyeti bulununan her kesimi bu durumu düzeltmek için göreve çağırıyorum...



Editör: TE Bilişim