Niğde Derbent Mezarlığı’nda doluluk oranı yüzde 75’i geçti.

Haber- Kamera: Gökhan ÖZBEK

Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1893 yılında hizmete açılan Derbent Mezarlığında doluluk oranı yüzde 75’i geçti.

Yüz bin metrekare üzerine kurulu mezarlıkta 2007 yılından itibaren kayıtlar tutulurken, şu ana kadar 13 bin 534 cenazenin bilgileri dijital sisteme aktarıldı. 2007 yılından önce özellikle Cumhuriyet’in ilk yıllarında mezar üstüne mezar definleri gerçekleşirken, şimdi numaralı bir sistemde, parsellenmiş mezarlarla hizmet veriyor.

Bugüne kadar 50 bin üstünde cenaze defni yapılan Derbent Mezarlığı’nda son 3 bin mezar kaldı. Son 5 yılın defin istatikleri göz ününe alındığında yıllık 300 ila 350 cenaze defnedildiği düşünülürse 8 yıl sonra Derbent Mezarlığı’nda defnedilecek alan kalmayacak!

30 Mart 2014’den sonra Kumluca Köyü ve Fertek Kasabası’da Niğde Belediyesi hizmet alanına gireceğinden buradaki mezarlıklarda Niğde Belediyesi’ne ait olacağından alternatif mezarlık olarak dikkat çekiyor.

11 personelle 7 gün 24 saat hizmet veren mezarlığın çevre düzenlemesi ve temizliği dikkat çekerken, aile mezarlığı satışları yer olmamasından dolayı durduruldu. Cenazenin defnetmek için herhangi bir ücret ödemezken, vefat eden kişinin yanında mezar yeri almak isteyen kişi 1000 TL ücret ödemek zorunda!


Editör: TE Bilişim