Türkiye Belediyeler Birliği, National Democratic Institute Turkey tarafından finanse edelin, Niğde Kent Konseyi ve Gaziantep Kent Konseyi ortaklığında yürütülen proje kapsamında “Güçlü Bir Kent İçin Kadınlar El Ele Niğde Buluşması” adlı program Niğde Kent Konseyinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

PROGRAMA YOĞUN KATILIM

Niğde Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programa yoğun bir katılım oldu. Programa Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir, Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak, Niğde Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mutlu Başaran Öztürk, Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Özbaş Arıkan, Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Temur, Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Aybüken Yıldırım, Proje sorumlusu Şeyma Sonkur, Bursa Gürsu Belediyesi ARGE Birimi Gençlik Projeleri Koordinatörü Bilal Demir, Niğde Kent Konseyi Yürütme Kurulu Üyeleri, Niğde protokolünün eşler, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, muhtarlar ve davetliler katıldı.

ÖZTÜRK: PROJEMİZİN TEMASI KADIN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Niğde'ye Geliyor Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Niğde'ye Geliyor

Saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başlayan Güçlü Bir Kent İçin Kadınlar El Ele Niğde Buluşması” programının açılış konuşmasını Niğde Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mutlu Başaran Özütürk yaptı. Başkan Öztürk konuşmasında projenin temasının kadın olmasının tesadüf olmadığını belirterek, “Projemizin temasının kadın olarak seçilmesi bir tesadüf değil. Fedakârlığın, sevginin, ete kemiğe bürünmüş hali olan kadınlarımız toplumlar ve kentler için önemine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak için bu konuya odaklandık.

Bizi insanoğlu yapan önce karnında sonra bir ömür boyu kalbinde ve zihninde taşıyan kadınlarımızı bugün farkındalık yaratmanın tek başına yeterli olmadığını bildiğimiz halde bugün bir kıvılcımda biz ateşleyelim, bir ateşte Niğde’den gelsin diye Gaziantep’le bu konuyu sizlerin huzuruna taşıdık.

Tabi Niğde’de bu iş için güzel bir coğrafya çünkü Niğde’nin de 10 bin yıllık kadim bir tarihi var. Bütün kentlerde, bütün ülkelerde, dünyada olduğu gibi kadın Niğde’nin de tarihi yazılırken, Niğde’nin medeniyet tarihi, sosyal tarihi yazılırken hep başrolde olmuştur. Kadın emeğinin kadın estetiğinin olduğu her yer güzelleşiyor, aydınlanıyor.

Bizim Niğde'mizin hanımlarının da ben aynı derecede sivil topluma, toplum için bir şeyler yapmaya hazır olduklarını biliyorum. Kent Konseyinde daha çok görev almaları için buradan davet ediyorum. Kent Konseyi sadece kent konseyi başkanı ve yürütme kurulunun değil, hepimizin ortak paydası hepimizin ortak hedefi. Onun için kent konseyine bir taş da ben koyacağım diyen, ben de kent konseyine yol alacağım diyen herkese gönlümüzü, yüreğimizi ve konseyimizi açtık. Hangi önerilere, hangi teklifleri varsa, Niğde için bunları almaya, bunları bir noktaya taşımaya ve uygulamaya koymaya hazırız” şeklinde konuştu.

ÖZDEMİR: KADINLAR ÇOK DAHA ÖN PLANDA OLMALI

Programda konuşan Niğde Belediye Başkanı Emrah Özdemir kadınların Niğde’de daha çok ön planda olmaları gerektiğini belirterek, “Niğde’mizde kadınların çok daha ön planda olmasını isteriz. Kent konseyinin çok daha ön planda olmasını istiyoruz. Uzun yıllardır maalesef Niğde’de kent konseyimiz yoktu. Daha öncesinde çok eskiden vardı. O yüzden valiliğimizle birlikte kent konseyimizi faaliyete geçirdik. Bundan sonra çok daha da güçlendireceğiz inşallah.

Şehrimizle alakalı bütün kararları alırken bizler aslında kent konseyinin görüşlerini çok önemsiyoruz. Kent konseyinde kadınlarımızın gücü de çok önemli. Onların onayı, onların bize yol göstermeleri çok daha önemli. Bizim görmediğimiz çok daha farklı bir pencereden bakabiliyor kadınlarımız. İnşallah şehir yönetiminde de çok daha etkin olmaları lazım. Biz Niğde olarak daha yolun başındayız. Ama hızlı yok kat emmemiz için de önümüzde hiçbir sebep yok. İnşallah kadınlarla birlikte onların karar verdiği hep birlikte başardığımız işleri şehrimizde, ülkemizde aldığımız kararları konuşacağımız günler yakındır diyorum. Buna inancım tam. Bu konuda biz de her zaman destekçiyiz ve her zaman yanınızdayız” şeklinde konuştu.

PANELDE KADIN KONUŞULDU

Konuşmaların ardından Güçlü Bir Kent İçin Kadınlar El Ele Niğde Kadın Buluşması programına geçildi. Kent konseyleri kadın meclislerinin çalışmaları ve projelerinin değerlendirildiği toplantı oldukça verimli geçti.  Düzenlenen toplantıda yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak "Kentinde İmkân Sen de Güç Var" sloganıyla kentin kadınlarına sivil toplum kuruluşlarında daha fazla yer almaları için önerilerde bulunuldu.

Yapılan konuşmalarda Kent Konseyleri Birliği Yürütme Kurulu Üyesi Zeynep Özbaş Arıkan moderatorlüğünde Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Av. Aybüken Yıldırım "Kent konseylerinin yapısı, işleyişi, amacı ve kadın meclisinin önemi ve örnek uygulamalar", Gaziantep kent Konseyi Başkanı Dr. Samet Bayrak "Kurtuluş Savaşında Kadının Gücü",  Gaziantep Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Ayşe Teymur "Kadının Kariyer Yolculuğunda Sosyal Sorumluluğu", Bursa Gürsü Arge Birimi ve Gençlik projeleri Koordinatörü  Bilal Demir "Sivil Toplumun Önemi, Kadının Yaralanacağı Hibe Programları" konu başlıklarıyla konuşmalarını gerçekleştirdiler.

Program katılımcılara plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.

Editör: TE Bilişim